Šport > Kolesarstvo
6805 ogledov

Šok v svetu kolesarstva: velikan obsojen na kar tri leta zapora

Mario Cipollini Epa
Mario Cipollini je bil obsojen na tri leta zapora.

Nekdanji italijanski kolesarski zvezdnik Mario Cipollini je obsojen na tri leta zapora zaradi groženj in nasilja nad nekdanjo ženo Sabrino Landucci, je odločilo sodišče v njegovem rojstnem kraju Lucca.

Poleg zaporne kazni mora nekdanji sprinter plačati še 85.000 evrov denarne kazni. Cipollini je sicer na sodišču obtožbe zanikal, za zdaj pa še ni jasno, ali se bo Cipollini pritožil na prvostopenjsko sodbo. Državni tožilec je sicer zanj zahteval dve leti in pol zapora.

Mario Cipollini | Avtor: Epa Epa

"Sem vesela, čeprav je bilo do obsodbe potrebno prehoditi dolgo in zahtevno pot. Upam, da bo ta obsodba dala pogum številnim, ki trpijo v podobni situaciji, a nimajo poguma, da bi naredili odločilni korak in zahtevali pravico," je obsodbo nekdanjega partnerja pokomentirala Landuccijeva.

Slednja je Cipollinija policiji prijavila januarja 2017. Cipollini je bil spoznan tudi za krivega groženj novemu partnerju Landuccijeve, nekdanjemu nogometašu Silviu Giustiju.

Tožilec je v obtožnici označil Cipollinija za "izjemno nasilnega človeka, ki je užival v grožnjah in zlorabi". Po enem izmed pričevanj naj bi enkrat Landuccijevi grozil celo s pištolo, ker je bil mnenja, da je oblekla prekratko krilo.

Mario Cipollini | Avtor: Epa Epa

Cipollini je zanikal vse obtožbe, tudi tisto, da je svojo ženo, s katero je bil poročen med leti 1993 in 2005 in ima z njo dve hčerki, fizično napadel med sojenjem, pa čeprav so bili prisotni odvetniki in številne priče.

Nekdanji svetovni prvak na bi med drugim svojo bivšo ženo zalezoval tudi pri njenem delu v športnem centru, kjer jo je nato napadel ter pred številnimi pričami pretepel, tako da je z njeno glavo večkrat udaril ob steno. Landuccijeva je takrat pristala celo na urgenci.

Cipollini je bil sicer izjemen, a zelo kontroverzen kolesar. Na največjih dirkah je zelo pogosto odstopil pred gorskimi etapami in se mu ni zdelo vredno dirk dokončati, nekajkrat pa je bil z dirk celo diskvalificiran zaradi fizičnega nasilja nad drugimi kolesarji.

Mario Cipollini | Avtor: Epa Epa

Čeprav je bil tekom svoje kariere izjemno priljubljen med navijači, je še pred omenjenim škandalom z bivšo ženo njegova zapuščina utrpela hud udarec, saj se ga stalno povezuje s slovito dopinško afero "Operacijo Puerto", čeprav mu krivde niso nikoli uradno dokazali.

Cipollini je sicer veljal za eno največjih zvezd kolesarstva, še posebej v devetdesetih letih. "Levji kralj", kot so ga imenovali, je v karieri dosegel 161 zmag, od tega 42 na domačem Giru in 12 na Tour de Franceu. Trikrat je slavil tudi na Vuelti.

Kljub osmim nastopom na Touru in štirim na Vuelti, omenjenih dirk ni nikoli zaključil, temveč je vedno odstopil pred resnimi gorskimi etapami. Prav tako je tudi osemkrat predčasno zapustil Giro, katerega je zaključil šestkrat ter trikrat osvojil majico za najboljšega po točkah. Leta 2002 je postal svetovni prvak in zmagal tudi na klasiki Milano - Sanremo, trikrat je zmagal na dirki Gent - Wevelgem.

Sorodne novice