Šport > Kolesarstvo
3962 ogledov

Strokovnjak brez dlake na jeziku: "Pogačar živi v utopiji, če misli ..."

Tadej Pogačar Profimedia
Nizozemec je prepričan, da Pogačar nima možnosti proti Jonasu Vingegaardu na dirki po Franciji ter da je nastop na Giru zgolj alibi.

Tadej Pogačar je še vedno ena glavnih tem kolesarskega sveta, potem ko je senzacionalno naznanil, da bo sicer napadel zmago na dirki po Franciji, a je na svoj tekmovalni koledar dodal še številne druge dirke, med drugim naj bi sploh prvič v karieri nastopil na dirki po Italiji. Kontroverzni nizozemski kolesarski strokovnjak Thijs Zonneveld je prepričan, da na takšen način ne bo imel nobenih možnosti, da na francoski pentlji premaga dvakratnega zaporednega zmagovalca Jonasa Vingegaarda.

"Resda ni dodal dirke po Flandriji, kriterija Koekwauzerveen in nastopa na Evroviziji na svoj koledar, sicer pa bo Tadej Pogačar nastopil na čisto vsem," je začel svojo kolumno za časopis AD. "Po lanskem Touru, ko ga je Jonas Vingegaard premagal še drugič zapored, so bile oči uprte v Pogačarja in njegovo UAE Team Emirates. Kaj bodo naredili? Kakšen bo njihov odgovor na Jumbo-Vismino premoč? Kaj bodo žrtvovali, čemu se bodo odrekli? Odgovor: resno se bodo lotili velike tritedenske dirke, toda Gira! Veliki Pogi šov bo tako ponovno en velik potujoč cirkus," je bil kritičen Nizozemec.

Thijs Zonneveld | Avtor: Profimedia Profimedia

Nizozemski strokovnjak sicer razume, da Pogačar preprosto obožuje kolesarstvo, dirke in tekmovanje, zato si tekom sezone zada več različnih ciljev, prav tako pa si vsako sezono doda kakšno dirko, na kateri se še ni preizkusil. Prav tako se tudi zaveda, da se s svojo vsestranskostjo in agresivnim stilom dirkanja lahko bori za zmago na čisto vsaki dirki, katere se loti. Toda Zonneveld vidi v Pogačarjevem nastopu na Giro predvsem beg pred dvobojem z Vingegaardom. Ker ne verjame, da lahko resnično premaga Danca na Touru, bo tako imel na dirki po Italiji izjemno priložnost, da vseeno zmaga na veliki tritedenski dirki, obenem pa bo imel v napornem Giru izgovor, če se na Touru ne bo mogel upirati Jonasu.

"Že lansko poletje se je med zadnjimi etapami ves čas pritoževal kolesarjem okoli sebe. Bilo je prevroče, njegovo kolo je bilo pokvarjeno, ekipa ga ni razumela ... Ni mu do tega, da bi se celotno leto kot kakšen menih pripravljal za tritedenski obračun z Vingegaardom. Je član te nove bingo generacije - najboljši kolesarja sveta danes ne želijo zmagati ene in iste dirke šestkrat, ampak bi raje po enkrat zmagali šest različnih dirk," je zapisal Zonneveld.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Z napadom na Giro se po Zonneveldovem mnenju želi rešiti pritiska, da mora po dveh neuspelih poizkusih ponovno zmagati na Touru. Tako bi namreč vseeno dodal še eno veliko tritedensko dirko med svoje lovorike, tudi če ne bo mogel konkurirati Vinegaardu. "S treningi in višinskimi pripravami namesto enodnevnih dirk in z večjim poudarkom na prehrani in aerodinamiki bi imel možnosti. Toda tega si niti najmanj ne želi. Želi si dirkati, želi se igrati, obkljukati nove dirke na njegovi bingo kartici. To je hkrati njegova moč in tudi glavna šibkost."

"Vsak teden poskrbi za nov šov, tako na velikih kot malih dirkah, toda zato plača ceno, kadar vozi proti skoraj enako talentiranim kolesarjem, ki se osredotočijo na enega ali dva cilja v celem letu. Je tako kvaliteten, da mu bo tu in tam zagotovo uspelo, toda živi v utopiji, če misli, da bo ob toliko dirkah dovolj dober, da bi lahko julija premagal Vingegaarda. Dvoboj je uničen, kar je škoda. Lepo, da želi igrati bingo, toda da zapolniš celotno leto s čisto vsemi dirkami, katere si želiš voziti, je spet drugi ekstrem. Odločitev, da ne izbereš prioritet, je na najvišjem nivoju zelo redko pravilna izbira," je zaključil Zonnevel, ki letos poleti ne daje niti najmanjših možnosti Pogačarju v boju z Vingegaardom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • dare326 08:55 27.december 2023.

    Na Touru se morata Pogi in Rogla skupaj lotiti Vingeja. Proti dvema nima šans, ne more pokrivati obeh. Špekuliram, da je Pogi je letos dobil Lombardijo, ker ga Rogla ni lovil. Če bi nadaljeval z lovom, bi pripeljal celo skupino ...prikaži več do Pogija in potem je vprašanje, ko bi napadle hijene iz skupine. Vedno je "če bi...". Racimo, na Giru Bora pomaga UAE, da Pogi čimbolj spočit zmaga in UAE vrne na Touru, da uničijo Vinga in potem Slo dvoboj. Pobrati čimveč € je cilj, ker to so profiji.

  • Idioti 14:48 26.december 2023.

    Če si tolk pameten , pošljite tudi vi Jonasa na Giro ! Lahko je v celem letu odpeljat 1 eno dirko

  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 09:55 26.december 2023.

    Nakladač je pozabil, da Visma niti slučajno ni več isti klub kot lani. Lahko je Jonas še tako dober, brez dobrih pomočnikov ne more nič. In Rogla je bil veliko več kot samo dober pomočnik.

Sorodne novice