Šport > Kolesarstvo
3170 ogledov

Takšna kazen grozi gledalki, ki je povzročila padec na Touru

Nesreča, Tour de France Reševalni pas/Twitter
Čaka jo obravnava na sodišču.

Gledalko, ki je zaradi napisa povzročila množičn padec v prvi etapi dirke po Franciji, po pisanju bretonskega časnika Ouest France v četrtek čaka obravnava na sodišču v Brestu. Enaintidesetletnico obtožnica bremeni 'ogrožanja drugih oseb' in povzročitve 'nenamernih poškodb', ki so pri poškodovancih povzročile 'nezmožnost opravljanja njihovega dela za dobo krajšo od treh mesecev'.

Omenjeni gledalki, ki je z napisom pozdravljala dedka in babico (Allez Opi-Omi), groz kazen v višini 15.000 evrov in enoletni odvzem prostosti.

Ob incidentu je bila gledalka, ki je želela vzbuditi pozornost snemalcev in fotografov, s hrbtom obrnjena proti kolesarjem, v njenn napis pa je v višin krmila zapeljal član ekipe Jumbo-Visma Tony Martin. Ta je padel, v gneči pa je sledila verižna reakcija v glavnini. Na tleh se je znašel kar lep del kolesarske karavane. Trije tekmovalci (Ignatas Konovalovas, Jasha Sütterlin in Cyril Lemoine) so zaradi poškodb takoj odstopili, naslednji dan dirke ni uspel nadaljevati tudi Marc Soler.

tour de france nesreča | Avtor: Epa Epa

Organizatorji dirke so takoj napovedali tožbo proti povzočiteljici nesreče, a so kasneje takšno potezo opustili. "Umikamo pritožbo, Vse skupaj je bilo prenapihnjeno, vendar vseeno želimo vse spomniti, da upoštevajo pravila o varnosti na dirki," je dejal direktor Toura Christian Prudhomme.

Gledalka je sicer po incidentu pobegnila, a je policija departmaja Finistère (Gendarmerie du Finistère) očividce preko facebook strani zaprosila za identifikacijo storilke. Ta se je čez štiri dni sama zglasila na policijski postaj v mestecu Landerneau. Policija je njeno takratno stanje opisala z besedama 'osramočena' in 'prestrašena'.

Pri L'Equipe so zapisali, da ji grozi vsaj 1.500 evrov kazni za nenamerno povzročitev poškodb, ki so nastale zaradi neupoštevanja varnostnih predpisov, če bo nezmožnost opravljanja dela ponesrečencev krajša kot tri mesece. A so pri športnem mediju takoj dodali, da je lahko kazen tudi precej višja, če bo sledila dodatna pritožba katerega od poškodovanih. "V tem primeru, po členu 222-20 kazenskega zakonka, ji grozi leto dni zapora in 15.000 evrov kazni," so zapisali pri L’Equipe.

Veliko bo tako odvisno od kazenske prijav Združenja profesionalnih kolesarjev CPA (Cyclistes Professionnels Associés). "To je bilo resnično neodgovorno dejanje, resne posledice pa so čutili kolesarji. Tukaj nismo, ker bi želeli denar, ampak s tem zahtevamo več spoštovanja do kolesarjev in več odgovornosti s stran javnosti," je za AFP izjavila generalna sekretarka CPA Laura Mora.

"Prepričani smo, da gledalka nikomur ni hotela namerno škodovati, a je s svojo neprevidnostjo ogrozila zdravje in sezono več kot enega izmed članov našega sindikata. En evro odškodnine, ki ga zahtevamo, se ne bo izplačal za zlom obeh rok Marca Solerja niti za posledice, ki so jih utrpeli Tony Martin in drugi kolesarji, ki so končali na tleh, vendar ima simbolično vrednost," pa je komentiral predsednik CPA Gianni Bugno.

Tour de France, padec | Avtor: Epa Epa

Tour de France | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Komentarjev 2
  • Tamela_Zielinski 16:19 13.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • popokatopetl 13:00 13.oktober 2021.

    Sicer ni dvoma, da je tale z guncanjem afen povzročila padec. Vendar organizatorji dirk na splošno ne bodo mogli v nedogled iskat grešnih kozlov. Dejstvo je, da so te dirke oganizirane gladiatorsko, da se padci dogajajo redno in da je ...prikaži več za varnost kolesarjev v njih poskrbljeno kriminalno slabo.

Sorodne novice