Šport > Kolesarstvo
12603 ogledov

Velika sprememba na dirki po Italiji, Pogačarju se lahko smeji

Pogačar Profimedia
Organizatorji italijanske pentlje so pred dnevi sporočili, da so spremenili tudi prvo etapo. Zdaj bi morala še bolj ležati našemu favoritu Tadeju Pogačarju.

Organizatorji kolesarske dirke po Italiji so sredi tedna sporočili, da so nekoliko spremenili letošnjo prvo etapo. Ta bo sedem kilometrov daljša od sprva predvidenih 136 km, obenem pa bo tik pred ciljem na vrsti zelo strm klanec, ki bi po mnenju strokovnjakov lahko prvemu favoritu dirke Slovencu Tadeju Pogačarju (UAE Team Emirates) že takoj prinesel rožnato majico vodilnega.

Potem ko so organizatorji pred časom predstavili prve tri etape oz. začetek dirke (Grande partenza) v okolici Torina, so v zadnjih dneh nekoliko spremenili traso prve etape. Ta se bo kot predvideno začela na obrobju Torina pri Venaria Realeju in končala v Torinu, a bo sedem kilometrov daljša (143 km).

Pred zaključkom v Torino se bo karavana podala čez Supergo z lažje strani in 22 km pred ciljem še čez prelaz Maddalena (6,1 km/7,4 %). Tri kilometre pred koncem prve etape pa bodo kolesarji prečkali še 1,5 km dolg klanec na San Vito s povprečnim naklonom 10 %. Sledi le še spust do cilja v Torinu.

Prvi favorit za končno slavje v Rimu 26. maja je debitant na Giru, Pogačar, ki bi utegnil po spremembi trase že po prvi etapi prevzeti skupno vodstvo in obleči rožnato majico. Tako vsaj mislijo strokovnjaki, ki so izjemnega Slovenca ob njegovem prvem nastopu na Giru tako izpostavili kot prvega favorita za slavje na prvi etapi.

Nekateri so sicer mnenja, da si Pogačar ne želi nemudoma obleči rožnate majice, a če ga karkoli poznamo, bo na prvi etapi zagotovo startal na zmago ter poizkusil zadati prvi udarec svojim konkurentom. Majico lahko preda dalje še vedno kasneje ter katero izmed prihajajočih etap prepusti ubežnikom.

Po mnenju strokovnjakov bomo tako priča hudemu boju največjih favoritov za skupno zmago že od samega začetka, saj se že druga etapa konča z gorskim ciljem na Monte Oropa. Z dodatkom izjemno zahtevnega krajšega vzpona v samem zaključku prve etape pa bi lahko obračun najmočnejših kolesarjev dirke videli že prvi dan dirkanja.

To je sicer že druga sprememba trase pred začetkom italijanske pentlje, ki se bo začela 4. maja. Najprej so morali zaradi varnosti in finančnih razlogov spremeniti gorsko 15. etapo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice