Šport > Kolesarstvo
1573 ogledov

"Zagotovo bom še kdaj nastopil na dirki po Sloveniji"

Tadej Pogačar Profimedia
Nekaj odgovorov Pogačar dobil že doma, ostale bo na Touru.

Največja slovenska kolesarska preizkušnja, dirka po Sloveniji, se je končala s pričakovanim razpletom in skupno zmago domačega asa Tadeja Pogačarja, ki prave konkurence ni imel. Še najbližje mu je bil moštveni kolega Rafal Majka. Poljak bo tudi na dirki po Franciji, ki bo dala končne odgovore o formi največjih zvezdnikov, njegov glavni oproda.

Triindvajsetletni Pogačar (UAE Team Emirates) je tako drugič v karieri osvojil domačo pentljo in je zdaj v skupini petih kolesarjev, ki so slavili več kot enkrat. To so Italijan Diego Ulissi (2011, 2019) ter Slovenci Primož Roglič (2015, 2018), Jure Golčer (2006, 2008) in Mitja Mahorič (2003, 2004).

V skupnem seštevku je imel Pogačar tokrat 12 sekund naskoka pred Majko, tretji pa je bil Domen Novak (Bahrain-Victorious), ki je zaostal 2:32 minute.

Tadej Pogačar | Avtor: Sportida Sportida

Na slovenski pentlji sta si tako Pogačar in Majka (UAE Team Emirates) povsem podredila tekmece. Če jima je v prvi etapi od Nove Gorice do Postojne v sredo še lahko sledil Novak, je bilo po sprinterski drugi etapi od Ptuja do Rogaške Slatine, ki jo je pričakovano dobil Nizozemec Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco), jasno, da bodo za tekmece ostale le drobtinice.

Člana ekipe iz Združenih arabskih emiratov sta v tretji etapi od Žalca do Celja zgolj na močan ritem zlomila tekmece na Svetino, po previdnem spustu zaradi spolzkega cestišča pa je nato vajeti v roke prevzel Pogačar in, kot se je kasneje izkazalo na Celjskem gradu, slavil z odločilno prednostjo 11 sekund pred Majko.

V kraljevski etapi od Laškega do Velike planine sta bila Pogačar in Majka v poletni pripeki raven nad ostalimi tekmeci. Za konec najtežjega klanca letošnje pentlje sta uprizorila celo igro škarje, kamen, list, kdo bo imel čast prvi prepeljati ciljno črto na 1189 m nadmorske višine.

Dirka po Sloveniji Pogačar izgubil Šport Noro, kaj sta se šla! Med dirko sta odigrala to otroško igrico (video)

Rafal Majka, Tadej Pogačar | Avtor: Sportida Sportida

Z listom je Pogačarjev kamen pokril Majka in slavil etapno zmago, a to dvakratnega zmagovalca Toura ni prav nič zmotilo. Še več, s tem sta vrgla rokavico dvojcu Jumbo-Visme, ki je v podobnem slogu zaključil kriterij Dauphine. Tam je Danec Jonas Vingegaard slavil pred Rogličem, ki pa je na francoskih cestah dobil še drugo večdnevno dirko v tej sezoni po marčevskem uspehu na Pariz-Nici.

"To je bila zame kot zmaga, če ne celo več. Res sem ponosen in izjemno vesel, da sva z Rafalom takole prišla skozi cilj. To je zelo dobra popotnica za Tour. Užival sem v vsakem metru etape," je po sobotni preizkušnji dejal Pogačar.

V zadnji, peti etapi od Vrhnike do Novega mesta je po napadu na Trško goro in kasnejšem spustu in nekaj ravninskih km do cilja slavil prav Pogačar, ki je v neposrednem dvoboju ugnal Mateja Mohoriča (Bahrain-Victorious). Še enkrat je 23-letnik dokazal, da se znajde tudi v sprintih, kar bo zagotovo pomembno tudi na dirki po Franciji, ki se bo začela v Koebenhavnu.

Tadej Pogačar, Matej Mohorič Dirka po Sloveniji Šport Zadnji metri etape odločili skupnega zmagovalca Dirke po Sloveniji!

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Po zmagi v zadnji etapi je bil znova največji del slavja na glavnem novomeškem trgu namenjen Pogačarju. Osvojil je zeleno majico zmagovalca, zaradi uspeha v zadnji etapi pa je osvojil tudi rdečo majico najboljšega po točkah.

"Je zelo posebno doma stati na odru za zmagovalce. Tudi na kakšni drugi dirki. Zelo drugače je, a zelo lepo. Zagotovo bom še kdaj nastopil na dirki po Sloveniji," je dejal presrečni zmagovalec po koncu dirke.

Tour se nezadržno bliža, v luči tega pa je bila dirka po Sloveniji pravšnja, je dodal Pogačar. "Tukaj na dirki po Sloveniji sicer ni bilo tistih res dolgih vzponov, ni bilo bočnega vetra ali tlakovanih odsekov, tako da nas v treh tednih Toura čaka še nekaj ovir. Vseeno pa sem s pripravljenostjo in zdravjem zadovoljen in upam, da tako tudi ostane, da bomo dirkali z enako mentaliteto kot v Sloveniji."

Z Majko sta dokazala, da sta v tem trenutku najmočnejša v ekipi emiratov. Optimizma pred dirko vseh dirk tako ne manjka. "Tudi sam mislim tako. Lahko gremo zelo optimistično na dirko po Franciji, kar se tiče nog. Vemo, da gre Rafal Majka bolje na daljše klance z več višinske razlike. Tukaj so bili malo krajši, a bil je izvrsten. Mislim, da bo na Touru še boljši," je svojega prvega oprodo pohvalil prvi kolesar svetovne lestvice.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Nekaj osebnih stvari je treba urediti, se spočiti kakšen dan, dva ali tri. Ne preveč dolgih treningov, mogoče dva ali tri. Potem pa naslednji ponedeljek v Koebenhavn," je še za konec dodal zmagovalec domače pentlje.

Pred odhodom na Dansko, kjer se bo 1. julija začela 109. dirka po Franciji, slovenske kolesarje čaka še nastop na državnem prvenstvu, na njem pa Pogačar ne bo nastopil. V četrtek se bodo prav v okolici Novega mesta kolesarji merili v vožnji na čas, v nedeljo pa bo v Mariboru še cestna preizkušnja. Naslova sta lani osvojila kolesarja Bahrain-Victoriousa, Jan Tratnik v kronometru ter Mohorič s cestne dirke iz Kopra.

V Mariboru bo nastopil tudi Novak, tretji z dirke po Sloveniji. "Zadnje tri dni se je utrujenost kar stopnjevala. Na Giru sem se počutil bolje kot na domači dirki. Vsak dan sem pomagal ekipi, kot sem le mogel, zato se počasi že vse nalaga in potrebujem počitek. Zdržim še do državnega in potem na daljši oddih," je dejal Novak.

"Sem zadovoljen, že od samega začetka sem imel v glavi tretjo mesto. Vedel sem, da sem dovolj dober, da bi lahko bil tretji. Tako da je šlo po pričakovanjih," je še pristavil.

Rafal Majka, Tadej Pogačar, Domen Novak | Avtor: Profimedia Profimedia

Sezona dirkanja na slovenskih tleh tudi po DP še ne bo končana. Na dan konca dirke po Franciji bo na slovenskih tleh še velika nagrada Kranja (24. 7.), mesec dni kasneje pa še preizkušnja Hrvaška-Slovenija (28. 8.).

Komentarjev 1
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 21:29 19.junij 2022.

    Tut paštete ne upam več odpret, da mi ne skoč u ksiht Pogačar al pa Donćić! Pun kurac jih mam!!

Sorodne novice