Šport
1797 ogledov

Konec ugibanj! Razkrito, kje bo Anže Kopitar nadaljeval svojo kariero

Anže Kopitar Profimedia
Anže Kopitar je s kralji iz Los Angelesa podaljšal pogodbo še za dve leti.

Slovenski hokejski zvezdnik Anže Kopitar je z ekipo Los Angeles Kings v severnoameriški hokejski ligi NHL podaljšal sodelovanje še za nadaljnji dve sezoni. Podaljšanje pogodbe bo 35-letnemu Jeseničanu začelo veljati v sezoni 2024/25 in bo veljavno še v naslednji sezoni 2025/26, je sinoči sporočila ekipa iz mesta angelov. Kapetanu ekipe bo nova pogodba povprečno letno prinesla 7 milijonov dolarjev (6,4 milijona evrov).

"Veseli nas, da smo dosegli dogovor, s katerim bo Anže ostal v Los Angelesu, medtem ko naša skupina dela naslednji korak v boju za Stanleyjev pokal. Kot naš kapetan je srce in duša te ekipe in bo še naprej igral pomembno vlogo v našem klubu," je za spletno stran kluba dejal podpredsednik in generalni direktor kraljev Rob Blake.

"Los Angeles je zame in mojo družino postal dom, zato sem navdušen, da bom tu podaljšal svojo kariero. S to organizacijo sem preživel vse in vem, da je naša ekipa blizu temu, da doseže nekaj posebnega. Veselim se, da nam bom lahko pomagal doseči naslednjo raven in bomo uresničili končni cilj, ponovno osvojili Stanleyjev pokal," pa je dodal Kopitar.

Nedavno končana sezona lige NHL je bila za slovenskega hokejskega asa že 17, vse pa je preživel v dresu kraljev. V minuli sezoni je bil s 74 točkami (28 golov in 46 podaj) najboljši strelec ekipe po rednem delu sezone. To je storil še petič zapored in pa že 15-krat skupaj, kar je rekord franšize. Le on in Gordie Howe (17) sta edina hokejista v zgodovini lige NHL, ki sta isto franšizo vsaj 15-krat na koncu sezone vodila po točkah.

Prvi Slovenec v ligi NHL samo dveh sezon ni končal kot najboljši strelec svoje ekipe in je na četrtem mestu večne lestvice franšize po zbranih točkah, zadetkih in asistencah. Leta 2021 se je zapisal v legendarni "klub 1000" s svojo še tisočo točko v ligi NHL. Vse od leta 2016 ima v klubu vlogo kapetana. Dvakrat je bil že s strani lige izbran za najboljšega obrambnega igralca med napadalci, petkrat pa se je udeležil tekme vseh zvezd.

Kralji so ga sicer leta 2005 na naboru lige izbrali kot 11. igralca, od svojega debija v sezoni 2006/07 pa je Slovenec dosegel 1141 točk na 1292 tekmah rednega dela sezone, bil pa je tudi sestavni del kraljev, ko so ti v letih 2012 in 2014 dvignili Stanleyjev pokal. V obeh zmagovitih sezonah je bil namreč najboljši strelec kraljev v končnici (leta 2012 je bil izenačen z Dustinom Brownom). Letos je Kopitar še drugič v karieri prejel tudi spominsko nagrado Lady Byng Memorial. To liga podeli igralcu, ki najbolj ponazarja športni duh ter gentlemansko vedenje ob visoki ravni hokejske igre.

Anže Kopitar | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • PasjaProcesija 09:17 07.julij 2023.

    Po podatkih https://www.capfriendly.com/players/anze-kopitar pogodba vsebuje tudi klavzulo, po kateri klub brez njegovega privolenja ne sme trgovati z njim in ni na voljo za igranje v nižjih ligah. Sočasno to velja za sezono, ki ni predmet nove pogodbe, so jo pa ...prikaži več preoblikovali. Pogodba je za obe strani zelo razumna. Še vedno igra na visokem nivoju, čeprav je za hokejske razmere že kar star. Z leti sicer močno narašča tveganje za padec nivoja igre. Klub bo pa kakšen milijon lahko porabil drugje.

Sorodne novice