Šport > Košarka
22 ogledov

Bečirović: "Sani nam je manjkal"

Selektor Memi Bečirović poudarja pomen slovenskih navijačev v Turčiji. (Foto: Re Reuters
Ob šepajočem slovenskem metu so se znova prebudila vprašanja, zakaj selektor Božidar Maljković na košarkarsko EP v Litvo ni popeljal Sanija Bečirovića. "Ne rečem, da bi moral biti nosilec, ampak s klopi bi lahko pomagal, sploh v trenutkih, ko so nasprotniki igrali cono," je dejal njegov oče Memi in ocenil igro Slovenije.

"Jaz bi nastop označil bolj kot neuspeh. Če bi že od začetka začeli v medijih izjavljati, da pripravljamo ekipo za 2013, potem bi razumel pomladitev. Bodisi delno bodisi popolno. Ampak očitno smo šli na rezultat – ali kolajno ali uvrstitev na kvalifikacijski turnir. Zaradi odpovedi smo vključili tudi mlajše igralce, kar se je izkazalo za pozitivno potezo," brez revanšističnih tonov pravi predhodnik Božidarja Maljkovića Memi Bečirović. Ravno okrog njegovega sina Sanija pa so se vnovič sprožile polemike – zakaj ga ni na prvenstvu, slovenski met pa je opotekajoč?

"Meni je težko govoriti, ker sem oče, ampak manjkala nam je ustvarjalnost v igri. Zato smo težko prihajali do metov in zadevali. Ne moremo le reči, da nismo zadevali, ampak nismo niti prihajali v dobre položaje za met. Govorimo o ritmu meta: kdo ti da pravi čas žogo in tako dalje. Mislim, da je Sani v tej igri manjkal. Ne rečem, da bi moral biti nosilec, ampak s klopi bi lahko pomagal, sploh v trenutkih, ko so nasprotniki igrali cono. Vemo, da je dober kreator in realizator. Razume košarko, lahko bi razigral določene košarkarje in tudi sam prispeval kaj napadalnega, kar nam je manjkalo,“ je prepričan Bečirović starejši.

Glede Sanija je selektor Maljković ponudil rahlo nenavadno razlago, da se je posvetoval z ljudmi iz zveze in trenerji, a mu prekaljenega branilca nihče ni priporočil za pot v Litvo: "Težko rečem. Ali imajo nekaj proti Saniju ... Ne vem, zakaj bi to izjavljali. Sani ima svoje kvalitete in tudi minuse glede na svoje poškodbe. Če gledamo na rezultat, vzamem igralca in vem, zakaj ga bom uporabljal. Da pa on ne more zdržati priprav, pa je iz trte zvito. Selektor se zanj ni odločil, ni ga videl, ne vem, zakaj … Odloča selektor, ki seveda lahko sliši mnenja trenerjev in zveze, mislim pa, da bi bilo prav, da bi ga poklical in preveril njegovo stanje. Selektor se s Sanijem sploh ni pogovarjal. Vsak ima pravico izbora in odgovarja za rezultat."

Nikakor pa pogled Memija Bečirovića na slovensko reprezentanco pred ključnim obdobjem v njeni zgodovini, pripravami na domače evropsko prvenstvo 2013, nikakor ni obarvan le črno-sivo. "Premoremo dobro reprezentanco, ne glede na to, da se nekateri poslavljajo. Če se nam je zgodilo, da leta 2012 nimamo programa, bo tega treba usmeriti v pripravo na 2013. Vedno lahko potegneš kaj pozitivnega. Menjava selektorja pravzaprav ni nujna, o tem pa naj odloči strokovni svet oziroma krovni možje košarkarske zveze. Moje osebno mnenje je, da premoremo zelo dobro stroko, ki je pri nas podcenjena. Ne smemo pozabiti, da slovenski trenerji na število prebivalcev proizvedemo največ vrhunskih igralcev. Ampak če ni zaupanja v domače trenerje, potem lahko pripeljemo tujega trenerja, vendar se od njega zahteva rezultat. Tudi ostale reprezentance ga ne pripeljejo zaradi lepšega, ampak zaradi rezultata oziroma določenega programa," je stvaren Bečirović.

Komentarjev 1
  • 1111 15:08 19.september 2011.

    ...sej, to je problem...naj se politika in vera, ločijo od športa...predvsem pa kuhinje na KZS...tega ne bi, ta ni lep, ta grdo govori...ma marš v božjo mater..dobite več kot preveč denarja...sram vas bodi!!!