Šport > Košarka
93353 ogledov

Šokantna razkritja o trenerju Luke Dončića

jason kidd Epa
V ameriških medijih močno odmevajo razkritja, ki mečejo slabo luč na novega trenerja Luke Dončića.

Ob izidu biografije Giannisa Antetokounmpa z naslovom Giannis: Neverjeten vzpon MVP-ja (v izvirniku Giannis: The Improbable Rise of an MVP), je največ prahu dvignilo poglavje o spornih metodah dela nekdanjega trenerja Milwaukee Bucks Jasona Kidda (2014-2018).

Oseminštiridesetletni Američan, član košarkarkega hrama slavnih in eden najboljših organizatorjev igre vseh časov, je bil konec junija imenovan za novega trenerja Dallas Mavericks, kjer je nasledil Ricka Carlisla.

Omenjeno poglavje vsebuje pričevanje nekdanjega košarkarja Milwaukeeja Larryja Sandersa (slika spodaj), ki razkriva, da so bili igralci podvrženi poniževanju in nečloveškim naporom, kar je botrovalo njegovemu psihološkemu in fizičnemu zlomu. 

 | Avtor: Epa Epa

"Ne mislim, da je Jason slab človek, a mentalno me je uničil," je povedal Sanders in dodal, da je Kidd nad igralci vršil psihični teror in se pri tem posluževal miselnih igric. Razkril je še, da ga je Kidd vpričo celotnega moštva ozmerjal s "kupom dreka" ter ga označil za "patetičnega in groznega košarkarja".

Neimenovani vir, ki si je delil slačilnico s Sandersom, je Kiddov pristop k delu opisal kot "psihološko vojno".

luka dončić Razkritje Šport Pravi razlog, zakaj je delegacija Dallasa obiskala Dončića

Kako je Kidd ukradel božič

jason kidd | Avtor: Epa Epa
V knjigi so podrobno predstavljeni dogodki, ki so se zgodili po porazu Milwaukee Bucks proti Charlotte Hornets 23. decembra 2014. Poraženi košarkarji Milwaukeeja so bili z mislimi že pri družinah in božičnih praznikih, ko jih je Kidd obvestil, da se morajo zgodaj zjutraj zglasiti na treningu. A to ni bil običajen trening, temveč triurno mučenje, po katerem je Sanders pristal v bolnišnici.

Kidd je po porazu s sršeni najprej na piko vzel Zazo Pachulio, ki ga je vprašal, če meni, da bi to tekmo morali dobiti. Pachulia je poskušal trenerja omehčati z diplomatskim odgovorom, vendar je Kidd pozornost že preusmeril na Jareda Dudleyja, s katerim prav tako nista našla skupnega jezika.

Razjarjeni trener je nato posegel v njihove božične načrte. Čeprav so imeli mnogi med njimi rezervirane letalske karte in vnaprej plačane nastanitve, je trener njihove prošnje gladko zavrnil. "Briga me. Plačani ste, da opravite svoje delo, in jutri ga boste opravili. Načrti se spreminjajo," jim je zabrusil.

Zjutraj so se igralci zbrali na treningu, kjer se je Kidd takoj lotil Sandersa. Najprej ga je ozmerjal s "kupom dreka" in nato žalil njegove košarkarske sposobnosti. Igralci so tekli, tekli in tekli, kot bi to počela študentska ekipa. "Tega nisem počel, odkar ne sodelujem s Kiddom. To ni bilo normalno," je povedal Brandon Knight.

pachulia | Avtor: Epa Epa
Nekateri med njimi so komaj lovili sapo, drugi so se ubadali s krči. Po triurnem treningu jih je Kidd prisilil v dvigovanje uteži in plavanje, čeprav polovica igralcev sploh ni znala plavati. "Bili smo tako utrujeni, da nismo niti razmišljali o božiču. Niti za odpiranje daril nismo imeli energije," je dejal Pachulia (levo).

Kidd je še naprej žalil Sandersa, ki tega ni več prenesel. "Imel sem krče po celem telesu. Telo mi je odpovedalo. Fizično nisem več zmogel, psihično pa še manj," je povedal Sanders. Ko je trenerja vprašal, če lahko obišče toaletne prostore, mu je ta odvrnil: "Te bomo počakali, nato bomo še malo tekli."

Sanders je na lastno pest zapustil prizorišče in se odpravil v bolnišnico, kjer je preživel noč. Nikoli več ni oblekel dresa Milwaukeeja. Po daljšem premoru se je na igrišča vrnil šele leta 2017 in odigral pet tekem za Cleveland Cavaliers. "Srečen sem. Zdaj sem mnogo bolje. Žal mi je, da se je končalo na takšen način," je dejal.

Po štirih nezadovoljivih sezonah je Kidd leta 2018 dobil nogo. Pred prevzemom Dallasa je bil pomočnik trenerja pri Los Angeles Lakers.

Komentarjev 4
  • Zadnjica94 17:14 14.avgust 2021.

    Par miljonov place zato da a) mas kej kondicije in b) das kdaj kak koš. Ce si se v obrambi vsaj mal koristen si pa itak ze cisti car. Pa ne zmorejo pobje

  • blayo 17:04 14.avgust 2021.

    Mater same jokice stokice. Zakaj ni odkupil svoje pogodbe in šel drugam, če je bil tako prizadet?

  • Zadnjica94 16:44 14.avgust 2021.

    Koncno en dober trener, ki ve kako ravnati s temi pinglci. Mogoce na naslednjih OI zmagamo, mogoce bo doncic ratal koristen igralec pod njegovim vodstvom. Super novica

Sorodne novice