Šport > Košarka
2802 ogledov

Brez njih ne bi bilo Luka Dončića

Luka Dončić Hornets Mavericks
1/6
Uspeh Luke Dončića je tlakovan s trdim delom košarkarjev, ki so spremenili percepcijo o evropski košarki in globoko zakoreninjene stereotipe postavili na glavo.

Slovenski čudežni deček je najnovejši dokaz, da evropski košarkarski zvezdniki po kvaliteti ne zaostajajo za ameriškimi kolegi, kar se v zadnjih letih odraža tudi v naraščajočem številu mednarodnih igralcev v ligi NBA.

Veliko zaslug za trend, kateremu smo priča v zadnjih dveh desetletjih, gre košarkarkim velikanom, kot so Dirk Nowitzki, Pau Gasol in Tony Parker, ki so izničili manjvrednostni kompleks evropskih igralcev in tako pripomogli h globalizaciji severnoameriške lige, kjer za razliko od 80. in 90. let prejšnjega stoletja danes blestijo igralci z vseh koncev sveta.

Letošnja sezona je peta zapored, v kateri v NBA igra več kot 100 mednarodnih igralcev. Trenutno je v ligi 108 tujcev iz 42 držav, prav vsako izmed 30 moštev pa ima v kadru vsaj enega tujca. Na prvem mestu s sedmimi tujci je ekipa Dallas Mavericks, katere član je tudi najboljši slovenski košarkar ta hip. Utah Jazz in LA Clippers jih imajo po šest, Boston Celtics, New York Knicks, Oklahoma City Thunder, Philadelphia 76ers in San Antonio Spurs pa po pet.

Med 108 tujci v ligi NBA je največ Kanadčanov (11), sledijo Avstralci (9), Francozi (9), Španci (7), Nemci (6) ter Hrvati (5), Srbi (5) in Turki (5). Slovenija ima dva predstavnika - Luko Dončića in Gorana Dragića.

"Evropejcem je danes lažje iz dveh razlogov. Prvi je ta, da so precej bolj spoštovani. Če primerjam leti 2002 in 2018, je situacija povsem drugačna. Drugi razlog pa je, da se je Evropa že nalezla NBA kulture, igralci so veliko bolje pripravljeni na igranje v NBA. Takrat je obstajal velik razkorak. Evropski igralci smo bili samo in izključno evropski."

Boštjan Nachbar

Učinek Nowitzkega in Gasola

Pisalo se je leta 2001, ko je Atlanta Hawks na naboru kot tretjega izbrala Paua Gasola in ga nato nespametno prepustila Memphis Grizzlies. Po letošnjem naboru so kritiki opozorili na vzporednico med Gasolom in Dončićem, ki ga je prav tako izbrala Atlanta, a ga je zamenjala za Traea Younga.

Španec je bil sploh prvi evropski košarkar v zgodovini, ki je bil na naboru izbran med prvimi petimi igralci. Njegovega "predhodnika" Dirka Nowitzkega je leta 1998 na naboru kot devetega izbralo moštvo Milwaukee Bucks.

"To je bilo nekaj nezaslišanega in veliko presenečenje, da je bil mednarodni igralec izbran tako zgodaj," je povedal Gasol, ki v ligi NBA igra že svojo 19. sezono. "Počasi se je ta trend stopnjeval. Enako kot pri Američanih se je nekaterim izšlo bolje, drugim pa slabše. Veliko tujcev se je razvilo v zelo dobre igralce in celo superzvezdnike."

Statusu superzvezdnika se vse bolj približuje tudi komaj 19-letni Dončić, ki je postal ena najodmevnejših zgodb letošnje sezone. "Vedel sem, da mu bo uspelo. Ekipa je vse vajeti prepustila Luki. Pri tem se niso ozirali na njegovo starost, ampak so preprosto prepoznali njegov talent. To je čudovito," je povedal Gasol.

V NBA danes igra rekordno število Evropejcev (65), medtem ko so v 80. letih le redki dobili priložnost za dokazovanje čez lužo. Še redke izjeme, kot sta denimo Nigerijec Hakeem Olajuwon in Nemec Detlef Schrempf, so igrale študentsko košarko v ZDA.

Dončić ni samo najboljši novinec v ligi, temveč tudi eden najboljših košarkarjev na svetu, ki še zlasti blesti v odločilnih trenutkih tekme. Trenutno je deveti najučinkovitejški košarkar (72 točk) v "clutch" momentih in tretji po odstotku zadetih metov (52%).

Na nedavni tekmi z Minnesoto je v zadnji minuti in pol dosegel tri koše iz igre, kar novincu ni uspelo vse od leta 1999. "Ima redko sposobnost, da odloči tekme s pogumnimi meti. Ni veliko igralcev, ki imajo to v svojem DNK, še posebej pri 19 letih in v prvi sezoni," pravi Gasol.

manu ginobili tim duncan tony parker | Avtor: EPA EPA

Trener Charlotte Hornets in nekdanji pomočnik trenerja v San Antoniu James Borrego je Dončića primerjal s še enim mednarodnim zvezdnikom. "Ima samozavest kot Manu Ginogili. 'Zmorem!' To izžareva iz njega. In visok IQ. Verjame, da je eden najboljših, če ne najboljši igralec na parketu. Malo igralcev ima to sposobnost. Manu je bil zelo podoben. V ligo je prišel kot pravi profesionalec," je povedal.

"Lepo je videti, da vse več moštev upa staviti na evropske igralce. Košarkarji, kot so Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokić, Luka Dončić, Bojan Bogdanović in drugi podobni talenti igrajo na zelo visokem nivoju in brez strahu. Merijo se z najboljšimi na svetu in dokazujejo, da niso nič slabši. Zaradi tega sem vesel in ponosen," je zaključil Gasol.

pau gasol | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1
  • jaki 21:00 16.januar 2019.

    ...ne bi bilo LUKE! Dončića, ne pa Luka!!!

Sorodne novice