Šport > Košarka
8175 ogledov

Nova drama na dvobojih Dallasa, odločeno pet sekund pred koncem

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa ostajajo pri eni gostujoči zmagi iz sedmih poizkusov. Tokrat so v Torontu klonili s 100:105. Že čez dobrih 24 ur po zadnjem pisku v Kandi jih čaka nova težka preizkušnja pri favoriziranem Milvaukeeju.

Dallas Mavericks so na dosedanjih gostovanjih zabeležili le eno zmago, tokrat pa jih je tako čakalo na papirju težko delo pri moštvu Toronta. A pri slednjem so zaradi poškodb manjkali Pascal Siakam, Scottie Barnes, Precious Achiuwa in Otto Poter Jr., pred obračunom pa je bil vprašljiv tudi nastop Freda VanVleeta.

Zasedba iz Teksasa se je sicer v tej sezoni že nekajkrat opekla proti ekipam, ki so zaigrale brez najboljših igralcev, premagali so jo tako Orlando (brez Paola Banchera in Cola Anthonyja), Washington (brez Kristapsa Porzingisa in Bradleyja Beala) ter Denver (brez Nikole Jokića, Jamala Murrayja in Aarona Gordona).

Domači so bili prisiljeni zaigrati s precej nizko prvo peterko, ki se ji je poznala neuigranost. V dveh minutah in pol je Toronto tako izgubil že štiri žoge, Mavericks so to izkoristili z vodstvom 7:0, eno od žog je ukradel Luka Dončić, ki je v tem elementu četrti igralec lige. Ta se je v napadu srečeval s 'podvajanjem', po sprejemu žoge sta ga pokrivala dva igralca, zato ni prihajal do metov, je pa razigral soigralce. Spencer Dinwiddie je v prvi polovici četrtine dosegel devet, prav v Torontu rojeni Dwight Powell pa šest točk za prednost 15:4.

Takoj zatem je po prodoru zadel tudi Dončić, ob tem je bil nad njim storjen tudi prekršek, z dodatnim prostim metom pa je prednost narastla že na +14. Kasneje se je slovenski zvezdnik izkazal še z atraktivno blokado, vse preostale točke v četrtini pa je dosegel s črte prostih metov.

Raptors so proti koncu četrtine sicer zaigrali precej boljše in se z devetimi zaporednimi točkami približali na vsega sedem točk zaostanka. Gostje so imeli predvsem težave z lovljenjem odbitih žog v obrambi, Toronto je v prvi četrtini namreč zbral kar deset ofenzivnih skokov. Po prvih 12 minutah igre je Dallas vodil 'le' z 29:24. Luka je v osebno statistiko vpisal 6 točk, tri skoke, dve asistenci ter po blokado in ukradeno žogo.

Že po pol minute druge četrtine se je razlika skrčila na točko, po dobri minuti pa je Toronto prvič na tekmi tudi povedel. Luka se je na parket vrnil pri zaostanku 35:37. A tudi to ni pretirano pomagalo, sam se ni odločal za mete ( v prvem polčasu 3/5 met iz igre), njegovi soigralci pa so preprosto grešili tudi povsem odprte poizkuse.

Toronto je tako na začetku zadnje minute prvega polčasa že povedel s sedmimi točkami, vendar je nato dva prosta meta za svoji prvi točki na tekmi zadel Reggie Bullock, slabe tri sekunde pred koncem pa je Dončić zadel trojko z velike razdalje in Mavericks približal na 52:54. Na glavi odmor je odšel z enajstimi točkami, k temu je dodal še po štiri skoke in podaje.

Na začetku tretje četrtine je težavo za Dallas predstavljala že četrta osebna napaka Dinwiddieja, že po treh minutah pa je Jason Kidd vzel prvo minuto odmora. Mavericks so sicer s prvim košem v četrtini namreč še izenačili, a nato zaporedoma prejeli osem točk.

Dončić je s svojo drugo trojko na tekmi Mavericks približal na 60:64, vendar je Toronto odgovoril z novo serijo. Domači košarkarji so z dvojnim pokrivanjem prisilili Slovenca, da se je zgodaj v napadu znebil žoge, njegovi soigralci pa večino časa niso vedeli, kaj bi počeli z njo. Raptors so prišli na +11.

Luka se je nato raje odločil za dva prodora pod koš, oba je uspešno zaključil, drugega z zabijanjem. Nadaljeval je z dvema asistencama, Dallas pa se je minuto pred koncem četrtine približal na pet točk zaostanka. Pred zadnjimi ducat minutami je bilo nato 73:81. Mavericks bi sicer lahko prišli le na -2, a je Josh Green po Dončićevi podaji zgrešil odprto trojko, na drugi strani pa je bil iz težjega položaja natančnejši VanVleet.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Dončić na začetku zadnje četrtine ni dobil običajnega počitka, s svojo sedmo asistenco pa je na trojki našel Christiana Wooda. Ta je kmalu zatem zadel še eno in Mavericks približal na 79:83.

Gostje so bili v naletu. Met za tri točke je zadel še Dorian Finney-Smith, Luka pa je v obrambi ukradel žogo, nato pa s prostih metov popeljal Dallas do prednosti s 84:83. Ostalo je še devet minut časa.

Na polovici četrtine so domači znova vodili za pet točk, mete za tri točke so zaporedoma zgrešili Maxi Kleber, Bullock in Dinwiddie, edino točko zasedbe iz Teksasa je s črte prostih metov prispeval Wood. Še manj je bil v tem elementu uspešen Dončić, zgrešil je oba, ostalo je pri 85:90. Zamujeno je nadoknadil z osmo asistenco za koš Finey-Smitha.

V zadnje štiri minute so gostje tako krenili s tremi točkami zaostanka, dvajset sekund kasneje je Finney-Smith s trojko iz kota zadel za 90:90.

Luka je natanko tri minute pred koncem zadel za +1, vendar so domači nato odgovorili s štirimi točkami, Dinwiddie pa je tekmo vrnil na točko razlike. Naslednji napad domačih je Dallas skušali zaustaviti s 'consko obrambo', a se je O.G. Anunoby prebil pod koš in zlahka zadel od table. Isti igralec je nato dobil 'flagrant foul', gostje pa so tako prišli do dveh prostih metov in žoge s strani. Bullock je zadel s črte prostih metov, a nato zgrešil trojko (vse štiri točke na tekmi je dosegel s prostih metov, met iz igre 0/4), ki bi Dallasu prinesla vodstvo.

V zadnjo minuto so domači vstopili s točko prednosti, nato pa je pol minute pred koncem povsem ob izteku napada zadel Chris Boucher in ob tem še izsilil osebno napako Bullocka. Po zgrešenem dodatnem prostem metu je na semaforju ostal rezultat 101:98.

Po minuti odmora je Dončić potreboval le nekaj sekund za koš, nato pa je pomagal pri pokrivanju Anunobyja, ki se je iz težkega položaja rešil s klicom 'timeouta'. Ostalo je še 18 sekund, Raptors so jih na voljo za napad imeli še 15. Green je storil hiter prekršek nad Thaddeusom Youngom. Ta je zadel oba prosta meta. Dallas je vzel še zadnjo minuto odmora.

A posvet ni zalegel, Dallas je po vrnitvi na parket izgubil žogo, Finney-Smith se je uštel in jo pet sekund pred koncem podal v roke domačim. Sledila sta le še dva prosta meta za potrditev zmage Toronta s 105:100.

Prvi strelca dvoboja sta bila VanVleet in Anunoby, ki sta dosegla po 26 točk, izjemno pomoč pa sta imela v Boucherju. Ta je z 22. točkami prišel do rekorda sezone, zbral je še 13 skokov. Toronto je imel 17 ulovljenih žog v napadu, Dallas na primer štiri, domači pa so tako iz igre zbrali 15 poizkusov več.

Dončić je vknjižil 24 točk, 7 skokov, 9 asistenc ter po dve blokadi in ukradeni žogi. Dallas je ob razmerju 9-9 padel na 11. mesto zahodne konference. 

Komentarjev 2
  • dusan72 08:42 27.november 2022.

    Z leti vsi pričakujemo, da bo še napredoval in zna se zgoditi, da bo dobil finančno višjo ponudbo od ekipe s katro ima več možnosti za uresničitev svojega življenjskega cilja. Potem se verjetno ne bo preveč obotavljal. Vsak pameten se ...prikaži več na njegovem mestu ne bi. Takole mu pa dejansko nič ne manjka. Ima svoj cilj, podira takšne in drugačne rekorde, izpopolnjuje se pa še dobro je plačan. Pri njegovih letih se res ne bi niti želel več.

  • dusan72 08:38 27.november 2022.

    Ne bi temu rekel drama, ampak furjavost in neznanje. Če ima Luka slab dan in ne da vsaj tretjino točk končnega rezultata ekipe je Dallas izgubljen oziroma na ravni trenutno Cedevite Olimpije. V boju za prstan si takšnih felerjev enostavno ...prikaži večo ne smejo oziroma ne morejo privoščiti. Lukina največja želja sicer je prstan, je pa trenutno še mlad in ob takšnih podpisih 200 MIO pogodb se mu ne mudi nikamor stran. Igra itak za svoj užitek.

Sorodne novice