Šport > Košarka
18628 ogledov

Dolga prekinitev, nato pa je Luka zasenčil kandidata za naslov MVP

Luka Dončić Profimedia
Dallas je ob fenomenalni predstavi Dončića premagal Philadelphio s 107:98.

Mavericks so tokrat gostili Philadelphio, ki je v dvoboj krenila kot tretje moštvo vzhodne konference z ramerjem 31-20 v zmagah in porazih. Dallas je peti na Zahodu, po nepričakovanih porazih proti Orlandu in Oklahoma Cityju, pa je zbral 29 zmag in 23 izgubljenih tekem. 

Proti 76-ers je poleg Kristapsa Porzingisa in Tima Hardawayja Jr. tokrat manjkal tudi Maxi Kleber, pod košem oslabljeni Mavs pa so se morali pomeriti s prvim strelcem lige Joelom Embiidom, ki v povprečju zbere 29.1 točke in 10.8 skoka na dvoboj. 

Dallas je tekmo odprl z dvema trojkama Doriana Finney-Smitha za 6:1, a je bilo nadaljevanje precej bolj izenačeno, po štirih zaporednih točkah Embiida pa je tik pred polovico četrtine trener Dallasa Jason Kidd klical minuto odmora pri zaostanku petih točk. Po posvetu na klopi je Luka Dončić s trojko poskrbel za 17:19, nato pa zahteval prekinitev igre, saj je opazil, da obroč na košu Philadelphie ni pod pravim kotom.

Tekma je bila za kar nekaj minut prekinjena, da so vzdrževalci v dvorani odpravili omenjeno napako. To so storili tako, da so poravnali obroč, a so pri tem 'postrani' namestili tablo. Dončić je bil med tistimi, ki so se nasmejali ob celotni zadevi. Na koncu je bilo potrebno zamenjati celotno konstrukcijo koša. Sledilo je pet minut za ponovno ogrevanje igralcev obeh moštev.

Celotna prekinitev je trajala skoraj 45 minut.

Premor se je poznal predvsem pri metih domačih košarkarjev. Ti so bili povsem 'hladni' in zgrešili osem zaporednih metov iz igre ter skoraj štiri minute ostali brez dosežene točke. Nato je dve iz črte prostih metov dosegel Reggie Bullock za 19:27. Edini poizkus iz igre v drugi polovici četrtine je za gostitelje šele dve sekundi pred koncem prvih 12 minut zadel Dončić. Prednost Philadelphie je bila tako že 33:24. Luka je dosegel 9 točk, na drugi strani je to uspelo Embiidu in Tobiasu Harrisu.

Drugo četrtino je Dončić začel na klopi, njegovi soigralci so znova potrebovali skoraj tri minute za prvi koš. Jalen Brunson je zadel za 26:40. 

Luka se je na parket vrnil za zadnjih sedem minut prvega polčasa pri -13, minuto kasneje je prodrl pod koš in zadel za 37:47. Sledili sta še njegovi asistenci za trojko Bullocka in zabijanje Dwighta Powella, 76-ers pa so zahtevali minuto odmora pri prednosti sedmih točk.

Besede Doca Riversa so očitno zalegle, sledil je niz sedmih zaporednih točk Philadelphie. Dončić, ki je znova večkrat neuspešno od sodnikov zahteval, da dosodijo prekrške nad njim, je dobro sekundo pred koncem polčasa prišel do svoje sedme asistence ob košu Bobana Marjanovića, ki je zaigral prvič v tem letu. Vseskozi je bil sicer na voljo trenerju Kiddu, a ni dobil priložnosti. Srb je zadel za 53:63.

Embiid je bil pri 18 točkah in 9 skokih, Luka pri 15 točkah, petih ulovljenih žogah in sedmih podajah.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenski zvezdnik je dobro odprl tretjo četrtino. Že v prvi napadalni akciji je pod košem našel Powella, v naslednji je zadel po skoku v napadu, po dobrih dveh minutah in pol igre v drugem polčasu pa je dvorano dvignil na noge s prodorom pod koš in zabijanjem. Kar nekaj časa je obvisel na obroču. Na semaforju se je izpisal izid 63:68, Rivers je klical minuto odmora, Dallas je dosegel šest točk zapored.

Tudi po prekinitvi so prve štiri točke dosegli domači in se tako približali le na 'piko' zaostanka. Kasneje so imeli Mavericks dvakrat priložnost za izenačenje, a sta odprta meta za tri točke zgrešila Finney-Smith in Bullock. Kar ni uspelo njegovima soigralcema, je nato Dončiću. S košem in dodatnim prostim metom je poskrbel za 76:76.

Sledila je še dobra obramba nad Embiidom, ki je ob Luki zgrešil, Slovenec pa je na drugi strani na trojki našel Bullocka za prvo vodstvo Dallasa po prvi četrtini. A Ljubljančan se ni več ustavljal. Z novim zabijanjem, drugim na tekmi in šele tretjim v sezoni, je še enkrat poskrbel za norijo med navijači. To je bil tudi zadnji koš v tretji četrtini, Mavericks so povedli s 85:78. Luka je prišel že tudi do 44. trojnega dvojčka v NBA karieri: 26 točk, 10 skokov in 11 asistenc.

Ker je znova v celoti odigral četrtino, je na začetku zadnje obsedel na klopi. A ker njegovi kolegi v dveh minutah in pol niso dosegli točke, je moral dokaj hitro nazaj na parket pri vodstvu s 85:84.

Philadelphia je celo povedla za štiri točke (skupni niz 11:0), a jih je Dončić prav toliko dosegel na drugi strani, po svojem tretjem skoku v napadu pa je s podajo našel Bullocka, ki je iz kota zadel met za tri točke. Mavs so natanko na polovici četrtine povedli s 93:91.

Ob dobri obrambi Dallasa gostje niso dosegali koša, naveza Dončić/Bullock pa je v napadu udarila z novo trojko. Ko je Luka nato s podajo našel še Powella, so gostitelji povedli z 98:91.

Dončić je dobil še en zelo kratek počitek, v igro je znova stopil tri minute pred koncem. Takoj zatem je zbral 15. asistenco, s tem je izenačil najboljši dosežek v sezoni, za koš Brunsona. Sledile so še tri njegove točke s košem in dodatnim prostim metom, minuto in 39 sekund pred koncem je Dallas povedel s 103:96.

V naslednjem napadu so 76-ers izgubili žogo, Powell pa je minuto pred koncem zadel za +9. Ko je pol minute kasneje zabil še Finney-Smith, je bil dvoboj dokončno odločen.

Slovenski zvezdnik, ki je na dosedanjih tekmah v karieri proti Philadelphiji v povprečju vknjižil po 21 točk in po šest ulovljenih žog ter podaj, je tokrat zbral 33 točk, 13 skokov in 15 asistenc, ukradel je še dve žogi. Bullock je k zmagi dodal 20 točk, Brunson 19. Embiid je dvoboj končal s 27. točkami in 13. skoki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice