Šport > Košarka
7543 ogledov

Dončić in soigralec nekatere spomnila kar na Kobeja in Shaqa

Luka Dončić Profimedia
Dallas je premagal Houston s 113:100.

Dallas je po nepričakovanem težkem porazu proti ekipi New York Knicks zaigral na gostovanju v Houstonu. Rockets so se v dvoboj podali z najslabšim izkupičkom v ligi, pred tokratnim obračunom so zabeležili 17 zmag in 49 porazov. Že prej sta tekmo namreč odigrala Minnesota in Orlando, košarkarji iz Floride pa so prišli do 18 zmage v sezoni.

Mavericks, ki so tokrat zaradi poškodb zaigrali brez dveh članov prve peterke, manjkala sta Jalen Brunson in Dorian Finney-Smith, so v medsebojni teksaški dvoboj krenili s petega mesta na Zahodu (40-26).

Gostje so prve tri napadalne akcije izvedli na popolnoma enak način, dvakrat se je napad končal s podajo Luke Dončića in zabijanjem Dwighta Powella, tretjič pa je Kanadčan po prekršku izvajal dva prosta meta. Gostje so tako povedli s 6:2, kasneje pa zgrešili nekaj lahkih metov, dvakrat pod košem tudi slovenski as. To so domači izkoristili za vodstvo.

Luka je prvi koš dosegel po petih minutah, pri tem je izsilil tudi prekršek, z dodatnim prostim metom pa je poskrbel za 11:13. To so bile njegove edine točke v prvih devetih minuah in pol. A če Ljubljančan ni zadeval, pa je odlično skakal in podajal. Po njegovi četrti asistenci je tako Davis Bertans s trojko Dallas vrnil v vodstvo pri 21:19.

Po minuti odmora se je v napadu razigral tudi Slovenec. Dosegel je šest zaporednih točk, po košu in dodatnem prostem metu je zadel še trojko. Z njo so Mavs prišli do delnega izida 12:0.

Četrtina se je kasneje končala z vodstvom Dallasa z 31:23, ob zvoku sirene, ki je označil konec prvih 12 minut, je koš za +8 dosegel Trey Burke.  Luka, ki je nato začetek druge četrtine presedel na klopi, je v svojo statistiko vpisal 9 točk, kar 7 skokov in 4 asistence. Powell je zbral še točko več.

Prav kanadski center je po petih minutah drugega dela poskrbel za +14, vknjižil je že 18 točk. To je bil njegov rekordni dosežek v enem polčasu NBA kariere. Nekdanji pomočnijk Ricka Carlisla pri Dallasu Stephen Silas, ki drugo sezono vodi Houston, je bil prisiljen klicati novo minuto odmora.

Ta ni pomagala. Luka se je na parket vrnil malce čez polovico četrtine pri rezultatu 47:31. Hitro je zbral novih 7 točk, zadel je dva meta za tri točke, še naprej pa je odlično sodeloval s Powellom.

Slovensko-kandski dvojec je bil najzaslužnejši, da so Mavericks na glavni odmor odšli s prepričljivo prednostjo 67:44. Omenjena košarkarja sta dosegla več kot polovico točk (39 od 67), skokov (18 od 32) in podaj (7 od 11) Dallasa v prvih dveh četrtinah. Dončić je zbral 17 točk, 8 ulovljenih žog in 5 podaj, Powell pa 22/10/2.

Nekateri so njuno igro v prvem polčasu primerjali kar z legendarnim parom LA Lakers, ki sta ga tvorila Kobe Bryant in Shaquille O'Neal.

Luka Dončić, Dwight Powell | Avtor: Profimedia Profimedia

V tretji četrtini se razmerje moči ni spremenilo, vodilno vlogo pri Dallasu pa je v napadu prevzel Spencer Dinwiddie. Prednost je še naraščala, Dončić je s trojko z velike razdalje malce pred polovico četrtine poskrbel za najvišjo prednost na tekmi pri 83:54. Dvoboj je bil pravzaprav že odločen, tudi govorica teles pri domačih košarkarjih je nakazovala, da ne verjamejo v preobrat.

Slovenec je še pred koncem četrtine prehitel Powella po številu doseženih točk in ulovljenih žog. Zbral je 25 točk, 12 skokov in 5 asistenc. 

Dallas je v zadnjo četrtino vstopil s prednostjo 96:72. Luka se je presenetljivo hitro moral vrniti v igro, saj je domačim v dobrih štirih minutah uspel delni izid 12:2 za -14. Zadel je svojo peto trojko iz devetih poizkusov, na semaforju pa se je izpisalo 103:84.

Devetnajst točk prednosti je imel Dallas tudi štiri minute in pol predd koncem tekme. Luka je podal, Josh Green pa silovito zabil za 111:92. 

Kasneje je Luka zadel še enkrat, nato pa je Jason Kidd dve minuti pred zadnjim piskom sirene na parket poslal rezerviste.

Dončić je tekmo, ki se je končala z rezultatom 113:100, končal z metom 9/19 (5/11 trojke, 7/10 prosti meti). Vpisal je 30 točk, 14 skokov, 6 podaj in 2 blokadi. Powell je zabeležil 26 točk in 12 ulovljenih žog, Dinwiddie in Burke pa sta k zmagi dodala po 16 in 15 točk. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice