Šport > Košarka
5079 ogledov

Dončić se je znova zapisal blizu vrha zgodovinskih dosežkov

Luka Dončić Profimedia
Luka Dončić je z izjemno predstavo ob debiju skočil na četrto mesto.

Luka Dončić je v soboto odigral svojo prvo tekmo na svetovnih prvenstvih, proti Venezueli je v svojo statistiko vpisal 37 točk. To je četrti najboljši dosežek v zgodovini, če gledamo samo debije posameznikov na košarkarskih mundialih. Zvezdnik je Slovenijo, zbral je še 7 skokov, 6 asistenc, blokado in dve ukradeni žogi za statistični indeks 39, popeljal do zmage s 100:85, po prvem krogu pa je bil tudi najboljši strelec prvenstva.

Na četrtem mestu se je do Slovenčeve predstave sicer med debitanti nahajal legendarni član jugoslovanske reprezentance Radivoj Korać, ki je leta 1963 proti Peruju dosegel 36 točk. Pred Dončićem sta ostala sicer dva Korejca, leta 1970 je Shin Dong-pa Braziliji nasul 40, leta 1986 pa Lee Chung-hee istemu nasprotniku 45 točk.

Na takratnem svetovnem prvenstvu v Španiji, ki se ga nekoliko starejši ljubitelji košarke spomnijo po zapravljeni prednosti Jugoslavije v polfinalu proti Sovjetski zvezi, ko za zmago ni bilo dovolj devet točk prednosti 49 sekund pred koncem tekme, je prvič zablestel tudi sloviti Nikos Galis. Ta je ob debiju na svetovnih prvenstvih dosegel 53 točk, Grčija se je takrat pomerila s Panamo.

Slovenija bo danes ob 13.30 sicer odigrala svojo drugo tekmo na tokratnem SP, v derbiju skupine F se bo pomerila z Gruzijo.

  dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice