Šport > Košarka
10442 ogledov

Dončić: "Danes so se uresničile moje sanje."

Luka Dončić Profimedia
V poznih ponedeljkovih urah je bilo sklenjeno dolgoletno sodelovanje med slovenskim zvezdnikom in teksaško franšizo.

Luka Dončić je v zameno za 176 milijonov evrov obljubil petletno zvestobo Dallas Mavericks. Postal je prvi košarkar v zgodovini, ki je prišel do maksimalnega podaljšanja za NBA novinca.

Po obdavčitvi omenjenega petletnega zneska bo Ljubljančanu na računu ostalo okrog 120 milijonov evrov. S tem bo 22-letnik postal najbolje plačani slovenski športnik.

Luka Dončić Konec dvomov Šport Luka Dončić podpisal zgodovinsko maksimalno pogodbo

V ponedeljek je v Slovenijo dopotovala zvezdniška delegacija Mavericks in uspela na svoji misiji - podpisu pogodbe z Dončićem. Slednji je zatem nekaj besed namenil ameriškim medijem, v ljubljanskem hotelu InterContinental pa je nagovoril še domačo sedmo silo, potem ko je postal najbolje plačani slovenski športnik vseh časov, hkrati pa najmlajši v zgodovini lige NBA s takšno vsoto. V naslednjih petih letih bo zaslužil 207 milijonov dolarjev oziroma 176 milijonov evrov.

"Danes so se moje sanje uresničile. Košarka mi je v življenju dala ogromno in me popeljala na številne čudovite kraje. Počaščen in vznemirjen sem, da bom ostal v Dallasu kot del Mavericks," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal 22-letni Luka Dončić.

Po pravilih lige NBA bo Dončić v novi pogodbi užival šele od sezone 2022/23 dalje. Letos ga bo Dallas namreč plačal še po veljavni oziroma osnovni, ki jo je Ljubljančan kot novinec v tekmovanju podpisal pred tremi leti leti. Ta mu je v prvi sezoni prinesla 6,5 milijonov dolarjev, v drugi 7,6, letos osem in naslednjo 10,1 milijon.

Po novi pogodbi od 2022/23 bo Dončić prvo sezono dobil 35,7 milijonov, zadnjo, peto, do katere ima pravico igralec sam, 47,1 milijon oziroma v povprečju 41,4 milijone, poročajo različni ameriški mediji.

"Veliko je ljudi, ki so zaslužni, da so se danes uresničile sanje nekoč dečka, ki je želel igrati v ligi NBA. Sigurno se moram v prvi vrsti zahvaliti svojemu managerju Enriqueju Villalobosu, pa seveda mojemu dekletu, očetu in mami. Danes sem res srečen," je med drugim dejal Dončić.

"Res gre za veliko vsoto denarja. Nisem še razmišljal, kako jo bom porabil, ali s čem se bom nagradil. Najprej moram dojeti, da je vse res," je dodal Dončić.

Novinarske konference oziroma podpisa pogodbe so se v Ljubljani udeležili lastnik kluba Mark Cuban, novi trener Dallasa Jason Kidd, svetovalec Dirk Nowitzki, generalni direktor Nico Harrison in njegov pomočnik Michael Finley. Delegacija kluba je v Slovenijo prispela v ponedeljek, da bi Dončiću predstavila novo pogodbo.

"To je zgodovinski dan za Dallas Mavericks. Del ekipe je postal igralec, za katerega smo vedeli, da je dober, nikoli pa si nismo mislili, da bo postal še toliko boljši. Podaljšanje pogodbe je šele nadaljevanje kariere bodoče člana hiše slavnih, ki sem prepričan, da nam bo prinesel veliko veselja in ponosa," je ob tem povedal Mark Cuban.

Dončić je minulo sezono v povprečju dosegal po 27,7 točke, 8 skokov in 8,6 podaje na tekmo, ob tem je 47,9-odstotno metal iz igre, 35-odstotno za tri. Dallas okoli Dončića želi zgraditi ekipo za osvojitev naslova. Klub se namreč ni prebil dlje od prvega kroga končnice vse, odkar je leta 2011 s Kiddom in Nowitzkim osvojil naslov prvaka.

Komentarjev 8
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 18:59 10.avgust 2021.

    Mogoc je bil pogoj, da slo ne pride do medalje? Nas je prodal?

  • Friderik1950 17:45 10.avgust 2021.

    Sam menim, da je glede na povprečno igro v zadnijih treh tekmah na OI Dončičeva zvezda v zatonu in se ne bi čudil, če bi prišlo po kakem letu do prekinitve pogodbe. Tako vsaj vidim, lahkopa, da se motim.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:07 10.avgust 2021.

    Bravo fantič! To ni samo talent, predvsem je to trdo delo, veliki vložki njegove družine in še in še, pa bo spet država stegnila svoje prste po nečem za za kar ni popolnoma nič zaslužna. Kar tako, bo ostal brez ...prikaži večez 56 miljonov evrov. Jaz bi se na njegovem mestu preselila v kakšno davčno bolj milostno državo, tako kot ostali veliki zaslužkarji med našimi športniki.

Sorodne novice