Šport > Košarka
2291 ogledov

Dončić tako dober, da je lahko v zadnji četrtini ploskal na klopi

Luka Dončić Epa
Košarkarji ekip Dallas Mavericks in Los Angeles Clippers so odigrali drugo tekmo. Luka Dončić in kolegi so slavili s 127:114.

Dallas je na krilih Luke Dončića izjemno odprl drugi dvoboj prvega kroga končnice. Ob odsotnosti poškodovanega specialista za obrambo Patricka Beverleyja je slovenski zvezdnik hitro zablestel v napadu, po štirih minutah in pol igre pa so Mavericks proti enemu najresnejših kandidatov za naslov že vodili s 15:2. Luka je v tem času v svojo statistiko vpisal 8 točk, 4 skoke in 3 asistence. Malce pred polovico prve četrtine je Dončić sedel na klop pri prednosti 11 točk.

Ob nekaj izgubljenih žogah košarkarjev iz Kalifornije je Dallas povedel s 24:12, a sta nato Lou Williams in Kawhi Leonard zadela meta za tri točke za spodobnih šest točk zaostanka. Rick Carlisle je zahteval minuto odmora. Po njej se je v igro vrnil tudi Slovenec.

Četrtino za pozabo je imel sicer zvezdnik Clippersov Paul George. Ta je ob prodoru Dončića, ki je nato zadel dva prosta meta, dobil že tretjo osebno napako. Pri tem je George v devetih minutah in pol igre ostal brez dosežene točke. Kljub izostanku njegovega učinka, so se Clippers pred koncem četrtine približali na 25:29. Večjo prednost bi lahko Dallasu z metom v zadnji sekundi priigral Trey Burke, ki pa je zgrešil met za tri točke.

A razlika se je povečala na začetku druge četrtine, ko sta za delni izid 11:0 s šestimi in petimi točkami poskrbela Boban Marjanović in Dončić.

Slovensko-srbski dvojec je bil v prvi polovici četrtine nezaustavljiv, po asistenci Luke je Boban zabil za 44:27. Marjanović je kot za stavo pobiral tudi odbite žoge pod obročem, v vsega sedmih minutah in pol igre je zbral 10 točk in 8 skokov. Po Srbovem odhodu s parketa se je prednost Dallasa začela topiti.

Reggie Jackson je zadel še tretjo trojko iz prav toliko poizkusov za 46:52, nato pa je dva prosta meta zadel še Williams. Luka je v naslednjih akcijah odgovoril z enim zadetim prostim metom, svojo 7. asistenco, ki jo je izkoristil Dorian Finney-Smith, in trojko za 58:50. Kasneje je zgrešil tri od štirih prostih metov, pet sekund pred koncem polčasa pa dobil še tretjo osebno napako. Na glavni odmor je Dallas odšel s prednostjo 61:56. Dončić je zbral 22 točk, 6 skokov in 7 asistenc. Izgubil je le eno žogo.

Na začetku tretje četrtine je Luka dobil še četrto osebno napako, a vseeno ostal na parketu. Carlislu je z gesto namreč pokazal, da naj ga pusti na igrišču.

Po štirih minutah drugega polčasa je George zadel prvi met na tekmi, s trojko je LA približal na 67:71. Slovenski as je nato nanizal štiri zadete proste mete, na polovici četrtine pa so se Clippers približali na -3 po uspešnem metu za tri točke Marcusa Morrisa. Dončić je dobil nekaj minut počitka.

Ob njegovi odsotnosti, počival je vse do začetka zadnje četrtine, je prednost Dallasa najprej ohranjal Seth Curry, nato pa so pomembne točke prispevali še Kristaps Porzingis, Finney-Smith in Tim Hardaway Jr., s štirimi točkami pa je delni izid 13:2 dokončal Burke.

Dallas je v zadnjo četrtino vstopil s prednostjo 98:85. Po dobrih 20 sekundah je Luka dobil še 5. osebno napako in tokrat preventivno moral na klop. A njegova menjava je blestela, Burke je tako poskrbel za 108:90, Dončić pa je lahko v naslednjih minutah mirno spodbujal soigralce s klopi.

Prvi strelec Dallasa se je v igro vrnil slabe štiri minute in pol pred koncem pri vodstvu s 118:106, v zadnje tri minute pa so Mavericks vstopili z desetimi točkami naskoka. Clippers so imeli priložnost še zmanjšati zaostanek, a je George, na tekmi je iz igre metal 4/17, zgrešil met za tri točke.

Enega zadnjih žebljev v krsto moštva iz Los Angelesa je zabil Dončić, ki je po prodoru pod koš poskrbel za 124:112, po minuti odmora pa je obsedel na klopi. Njegovi soigralci so mirno dokončali posel.

Dončić je zbral 28 točk, 8 skokov, 7 asistenc in le eno izgubljeno žogo. Postavil je tudi rekord, na svojih prvih dveh tekmah v končnici je zbral 70 točk, kar je rekord po združitvi lig NBA in ABA. Prvi strelec v zgodovini lige NBA Kareem Abdul-Jabbar jih je zbral 69. "Lepo je slišati takšen statističen podatek, a zanima me le zmaga. Vedel sem, da se lahko borimo s temi fanti, vedel sem, da lahko zmagamo," je po izenačenju serije na 1:1 v zmagah dejal Dončić.

Mejo desetih točk je pri Dallasu sicer presegla šesterica igralcev. Poleg Dončića so bili uspešni v napadu še Porzingis (23 točk, 7 skokov), Hardaway ml. (17), Burke (16), Curry (15) in Marjanović (13, 9 skokov). Pri LA Clippers je Leonard zbral 35 točk, Williams 23, po 14 pa Morris in tokrat nenatančni George.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice