Šport > Košarka
17746 ogledov

Dončiću se ni izšlo, nato pa... Tudi namerni udarci niso bili dovolj

Jalen Brunson Profimedia
Košarkarji Dallasa so še drugič premagali Utah in povedli v seriji. Tokrat so Mavericks brez Luke Dončića zmagali s 126:118.

Kljub temu da sta tako Luka Dončić kot Jason Kidd v zadnjih dneh govorila, da okrevanje slovenskega zvezdnika dobro napreduje, Ljubljančan še ni bil nared za tretjo tekmo serije med Dallasom in Utahom v Salt Lake Cityju. Pri franšizi iz Teksasa so ocenili, da (še) ni vredno tvegati z vrnitvijo prvega zvezdnika, obstaja pa optimizem, da bo zaigral na naslednjem dvoboju.

Obe ekipi sta bili v uvodnih minutah sicer neuspešni v napadu, po nizu šestih zaporednih točk gostov, od tega je štiri dosegel Jalen Brunson, pa je Dallas povedel z 8:5. Domači trener Quin Snyder je hitro posegel po minuti odmora.

Kasneje se je Utah vrnil v vodstvo po zaslugi dveh košev Jordana Clarksona, a je še nekoliko bolje odgovoril Maxi Kleber. Nemec, ki je na drugi tekmi trojke metal 8/11, je tokrat zadel svoje prve tri mete izza črte. Po njegovem tretjem uspešnem metu so Mavericks povedli z 19:14.

Kleberjevo vlogo je nato prevzel Josh Green, ta je bil dvakrat uspešen pri metih za tri točke, prednost je minuto in pol pred koncem četrtine narastla na devet točk. Sledil je le še en koš domačih za 20:27. Ob zvoku sirene je sicer nor met globoko s svoje polovice igrišča zadel Clarkson, a se je za met odločil nekaj desetink prepozno.

Druga četrtina se je začela s trojko Davisa Bertansa, ki je zadel od table, ob tem pa je bil nad njim storjen še prekršek. Latvijec je z dodatnim prostim metom poskrbel za +11. Sledila je še ena nespametna poteza domačih. Tokrat je trojko metal Trey Burke, Mike Conley pa mu ni omogočil dovolj prostora za pristanek ob skoku, v NBA pa v takšnih primerih dosodijo 'flagrant foul', saj je v preteklosti že prihajalo do grdih poškodb gležnjev. Burke je zadel vse tri proste mete, nato je Dallas izvajal žogo iz avta, po trojki Greena pa je bilo že 37:22.

Utah se je nekoliko zbral in odgovoril s šestimi zaporednimi točkami, še bližje pa nato ni uspel priti predvsem zaradi razigranega Brunsona. Ko je Kleber zadel še četrto trojko iz prav toliko poizkusov, je bilo 48:32. 

Nato pa je prišlo do poškodbe Brunsona. V spodnji del hrbta ga je s komolcem udaril Royce O'Neale. Šlo je za igro precej daleč od žoge, ob ogledu posnetka pa se zdi, da je bil udarec nameren. Sodniki tega niso opazili, za povrh vsega pa je Jalen dobil še tehnično napako zaradi besed, ki jih je namenil 'napadalcu'. Brunson je moral zapustiti parket in oditi v garderobo.

Jazz je to izkoristil in se znova približal na devet točk zaostanka, vendar je sledila trojka Reggieja Bullocka za 53:41. Razlika se je nato vrtela okoli desetih točk, v zadnji minuti prvega polčasa pa je dva meta za tri točke zaporedoma zadel še Bertans in poskrbel za najvišjo prednost gostov na tekmi pri 68:51. S tem izidom se je tudi odšlo na glavni odmor.

Na začetku tretje četrtine je znova zaigral tudi Brunson, ki je v prvem polčasu dosegel 15 točk, nato pa dodal še tri v uvodu drugega polčasa. A to so bile edine za Dallas v prvih treh minutah in pol. Jazz ni bil pretirano uspešnejši.

Strelski post gostov je z atraktivnim zabijanjem preko Rudy Goberta prekinil Spencer Dinwiddie. Omenjena akcija je ustavila nalet domačih, v nadaljevanju so Mavericks znova nekoliko boljše zaigrali tudi v napadu.

Na polovici četrtine je bilo tako znova +17 za Dallas. A naposled se je razigral Donovan Mitchell. Ta je bil podobno kot na prvi tekmi v prvem polčasu povsem neprepoznaven v napadu, točke pa je začel zbirati v tretji četrtini. Navijači Dallasa so lahko le upali, da jih znova ne bo dosegel 30 v drugem polčasu. Tudi tokrat mu je sicer zelo izdatno pomagal Bojan Bogdanović. Ta je Jazz približal na 75:85.

Mitchell je kasneje z dvema močnima zabijanjima in točkami s prostih metov Utah pripeljal na sedem točk zaostanka, po trojki Erica Paschalla pa se je prednost Dallasa pred zadnjo četrtino stopila na 97:91.

Že v prvi akciji četrtine so sodniki dosodili peto osebno napako Dwigtu Powellu, pred njim jih je toliko imel že tudi Kleber. Mitchell je z dvema prostima metoma poskrbel za -4.

V nadaljevanju se je Utah z dvema poizkusoma za tri točke poskušal približati le na točko zaostanka, a sta bila meta neuspešna. Kidd je pri vodstvu s 101:97 zahteval minuto odmora. Ostalo je še nekaj manj kot devet minut igre.

Po posvetu na klopi je zadel Brunson, v naslednjem napadu pa je prišel do odbite žoge, jo ob avt črti vrgel v Mitchella, sodniki pa so žogo napačno dosodili za Utah. Ta se je nato približal le na -1, a je Dinwiddie z dvema odličnima prodoroma, vmes je Bogdanović zgrešil odprto trojko, ki bi prinesla izenačenje, poskrbel za 107:102. Sledila je še druga polovica zadnje četrtine.

Jazz se je poskušal približati z meti izza črte, a pri tem domači košarkarji niso bili uspešni. Dallas je to preko Brunsona, ki je dosegel šest točk, znal izkoristiti in povedel s 113:104.

Dallas je po trojki Doriana Finney-Smitha iz levega kota dve minuti pred zadnjim piskom sirene povedel s 116:106, prednost desetih točk pa je v naslednjem napadu potrdil še Dinwiddie. Ta je zadel tik pred iztekom napada za 119:109 in na klopi navdušil tudi Dončića. Utah ni imel več pravih možnosti za preobrat.

Bogdanović je s trojko sicer še približal domače na šest točk zaostanka, kasneje je to s prostima metoma storil tudi Conley. A ostalo je le še 12 sekund, Sterling Brown pa je bil prav tako dvakrat natančen z linije prostih metov. S svojima prvima točkama v seriji je poskrbel za končnih 126:118. Ko so domači zgrešili naslednji met, je bilo namreč vsega konec.

Brunson je zbral 31 točk, eno več na drugi strani Mitchell. Ta jih je 28 od 32 dosegel v tretji in četrti četrtini. Dinwiddie je k zmagi prispeval 20 točk, še pet gostujočih igralcev pa je preseglo mejo desetih doseženih točk: Kleber (17), Bertans (15), Finney-Smith (14), Bullock in Green (oba 12).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice