Šport > Košarka
7984 ogledov

Ob evforiji prava drama v Stožicah, odločilo nekaj desetink

Olimpija Bursaspor
1/17
Anže Petkovšek Košarkarska tekma Euro Cup v dvorani Stožice med Cedevita Olimpija Ljubljana in Frutti Extra Bursaspor.
Košarkarji Cedevite Olimpije so se potegovali za preboj v polfinale. Pri tem so bili neuspešni, Bursaspor je slavil s 85:83.

V Ljubljani je po dolgem času znova zavladala prava košarkarska evforija, četa Jurice Golemca je imela priložnost, da se prebije med štiri najboljše ekipe drugega najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. V četrtfinalu EuroCupa je Cedevito Olimpijo v razprodanih Stožicah (12.500 gledalcev) čakal dvoboj s turško ekipo Frutti Extra Bursaspor.

Tekma se je začela s trojko Eda Murića, obe moštvi pa sta v uvodnih minutah precej metali izza črte za tri točke, Olimpija 2/10, Bursa 2/4. Neuspešen met so Ljubljančani v veliki meri nadoknadili z uspešnimi skoki v napadu. Vseeno so Turki po tretji uspešni trojki povedli s sedmimi točkami razlike pri 17:10.

Po košu Alena Omića, ki mu je lepo asistiral Yogi Ferrell, se je Olimpija dve minuti pred koncem prve četrine približala na 17:20. Trener Burse Dušan Alimpijević je vzel minuto odmora.

Sledilo je nekaj neuspešnih napadov na obeh straneh, Jacob Pullen pa je zmaje z dvema prostima metoma nato približal le na točko zaostanka. Isti igralec je nato še izjemno podal za zabijanje Zacha Augusta.

A nato so Turki v zadnjih trenutkih četrtine zadeli še peto trojko iz devetih poizkusov za vodstvo s 23:21.

Olimpija Bursaspor | Avtor: Anže Petkovšek Košarkarska tekma Euro Cup v dvorani Stožice med Cedevita Olimpija Ljubljana in Frutti Extra Bursaspor. Anže Petkovšek

V prvi minute druge četrtine so gostitelji najprej izenačili, nato pa so se gostje oddaljili na pet točk razlike. Golemac je hitro klical 'timeout'. Sledila je nova trojka Turkov (7/11) za 31:25. Ob osebnih napakah Augusta v napadu in Ferrella v obrambi si je prve žvižge prislužila tudi sodniška trojka na čelu z za mnoge že leta spornim Italijanom Luigijem Lamonico. Olimpija je začela izgubljati tudi skok, Bursa pa je po košu Johna Hollanda že povedla z 38:27.

Tudi nova domača minuta odmora ni veliko spremenila, Bursa je tako kar nekajkrat prišla do +13. Sodniki so med drugim gostiteljem dvakrat dosodili osebno napako pri metih gostov za tri točke. Prvi polčas se je končal z izidom 36:50.

Največja razlika je bila pri metu, Olimpija je iz igre metala skromnih 13/36 (10/20 za dve in 3/16 za tri točke), Bursaspor pa 17/37 (8/17 in 9/20).

Cedevita Olimpija - Bursaspor | Avtor: Anže Petkovšek Košarkarska tekma Euro Cup v dvorani Stožice med Cedevita Olimpija Ljubljana in Frutti Extra Bursaspor. Anže Petkovšek

Po visokem zaostanku je bil za domače še kako pomemben vstop v tretjo četrtino. In začelo se je z ukradeno žogo in košem Ferrella, Turki pa so bili neuspešni tudi v naslednjih napadih. Omić je po slabih dveh minutah poskrbel za -8, nato mu je v obrambi Lamonica dosodil prekršek. Izgledalo je sicer, da se je ob prodoru Andrewa Andrewsa dotaknil le žoge. Nalet domačih je bil zaustavljen, Bursa pa je kasneje s sedmimi zaporednimi točkami povedla s 57:42.

Vendar je s podobnim nizom odgovorila tudi Olimpija. Jaka Blažič je najprej zadel dva prosta meta, sledilo je zabijanje Augusta, Američan pa je nato v obrambi ukradel žogo, po hitrem protinapadu pa je Murić zmaje približal na devet točk zaostanka. Ferrell bi lahko še zmanjšal razliko, a se je žoga po njegovem metu za tri točke odbila od obroča.

Štiri minute pred koncem četrtine je Murić vseeno domače približal na 51:57, tri minute kasneje pa je isti igralec s trojko, šele četrto zmajev na tekmi, domače približal na -5. Kasneje je po hitri akciji Zoran Dragić zadel za 64:67, Pullen pa bi v zadnjih trenutkih lahko še bolj približal gostitelje, vendar ni zadel. Ljubljančani so pred zadnjimi desetimi minutami tako zaostajali le za tri točke.

Olimpija Bursaspor | Avtor: Anže Petkovšek Košarkarska tekma Euro Cup v dvorani Stožice med Cedevita Olimpija Ljubljana in Frutti Extra Bursaspor. Anže Petkovšek

V zadnji četrtini je najprej zadel Pullen, Zoki pa je zgrešil trojko (4/22), ki bi Olimpijo že popeljala v vodstvo. Ob istem rezultatu se je Lamonica odločil Blažiču dosoditi še 'nošeno' žogo, Turki pa so to izkoristili s štirimi zaporednimi točkami. Ob zaostanku 66:71 je Golemac klical minuto odmora. Ostalo je še nekaj več kot kot šest minut in pol igralnega časa.

Na polovici četrtine je bilo 70:74, Blažič je imel znova priložnost povsem približati Olimpijo, vendar je zgrešil met za tri točke. Turki so znali odgovoriti, v drugem polčasu razigrani Derek Needham pa je z uspešnim metom za tri točke poskrbel za vodstvo gostov z 80:72.

Ferrell je odgovoril s trojko, enako Needham, nato pa še enkrat Ferrell. Yogi je 1:10 pred koncem s tremi prostimi meti Cedevito Olimpijo približal na 81:85.

Bursa je razumljivo odigrala dolg napad, ki se je končal z zgrešenim metom Andrewsa. Sledil je prodor in polaganje Ferrela za dve točki zaostanka. Nato je 9.7 sekunde pred koncem Andrews storil še osebno napako v napadu, pri Olimpiji pa so zahtevali posvet na klopi. Priložnost za vsaj podaljšek je bila tu.

Pullen je nato zadel trojko od table, dvorana je ponorela.

Cedevita Olimpija - Bursaspor | Avtor: Anže Petkovšek Košarkarska tekma Euro Cup v dvorani Stožice med Cedevita Olimpija Ljubljana in Frutti Extra Bursaspor. Anže Petkovšek

Sodniki so koš sprva priznali, vendar je sledil ogled posnetka. Ta je pokazal, da je bil met prepozen. Bursa se je z zmago 85:83 uvrstila v polfinale.

Ferrell je dosegel 20 točk, Pullen 13, Auguste 12. Cedevita Olimpija je bila sila nerazpoložena pri metih za tri točke, saj je iz 26 poskusov zadela le šest metov, hkrati pa ni znala zaustaviti sedmerice igralcev iz Turčije, ki so imeli vse niti igre v svojih rokah. Od teh sedmih jih je pet končalo z dvomestnim številom točk, izstopala sta Needham (20 točk) in Holland (16), ki sta skupaj zadela osem od štirinajstih trojk Bursaspora.

Komentarjev 2
  • radovednica 07:45 28.april 2022.

    Pričakovano in že napovedano po prejšnjem krogu! Še nikoli takšne možnosti za finale, vendar kot napovedano, na neki Bursi in to doma, se "veliki zvezdniki črne barve", zvezde namreč sijejo, spotaknejo. SRAMOTA in to doma. Kot običajno, treba je hoteti ...prikaži več in biti vase prepričan in ne tradicionalno, poskušati in "dati vse od sebe". Kaj pa je to? Skratka nikoli več nič iz te stare čefursko - brezvezniške kunta kinte ekipe. Pa Golemac, nauči se podesetletjih razonode v Sloveniji, slovensko!

Sorodne novice