Šport > Košarka
1834 ogledov

Zmaji v polnih Stožicah izjemni, preboj med osem najboljših

Alen Omić twitter Cedevita Olimpija
Košarkarji Cedevite Olimpije so premagali Türk Telekom.

Cedevita Olimpija je po uspešnem rednem delu Evropskega pokala, ko je končala na tretjem mestu skupine B in nazadnje dosegla osem zmag v nizu, odigrala prvo tekmo končnice. Trener Jurica Golemac in njegovi igralci so si z omenjenim nizom priborili tudi prednost domačega terena v prvem krogu bojev na izpadanje, v novem sistemu tekmovanja je bila na sporedu le ena tekma osmine finala. 

Nasprotnik Ljubljančanov, Türk Telekom, je bil šesti v skupini A, letošnja uvrstitev v končnico pa je za klub iz Ankare prva po sezoni 2009/10.

V zelo lepo napolnjeni dvorani Stožice so domači dvoboj dobro odprli, z uspešnimi prodori pod koš pa so povedli z 8:2. Domači so dobro igrali v obrambi, turška ekipa pa je težko dosegala koše. Slabe tri minute in pol pred koncem prve četrtine so domači po košu in dodatnem prostem metu Jake Blažiča prvič povedli z razliko desetih točk. Netipično za Olimpijo so njeni košarkarji v tem obdobju le enkrat poizkusili z metom za tri točke.

Ko so zmaji po dveh dobrih obrambnih akcijah izvedli še uspešna protinapada, v obeh sta kombinirala Blažič in Zoran Dragić, prvi z asistencama, drugi s košema, se je na semaforju izpisalo 25:14. Tudi naslednja napadalna akcija gostov je bila neuspešna, po odrivanju ob naletu na koš Zacha Augusta pa je sledila še nešportna osebna napaka. Slednji je zadel enega od dveh prostih metov, po žogi s strani pa je sledila še trojka Jacoba Pullena. Turki so nato s košem nekoliko omilili zaostanek na 16:29.

A gostitelji se niso ustavljali, po dveh minutah druge četrtine je bilo tako že +19.

Gostje so nato zadeli nekaj metov za tri točke, vseeno pa je na polovici četrtine Olimpija vodila s 45:29. Nato je nešportno osebno zaradi udarca s komolcem ob prerivanju za skok dobil še Dragić, vendar se tudi to ni pretirano poznalo.

Štirideset sekund pred odhodom na glavni odmor je Blažič poskrbel že za dvajset točk naskoka, po novi uspešni obrambi pa je Pullen štiri sekunde pred zadnjim piskom sirene izsilil prekršek, s prostima metoma pa zmaje popeljal do 60:38. Turki so vzeli še minuto odmora, vendar več kot zgrešenega meta s sredine igrišča niso iztržili.

Tudi pogovor v garderobi med obema polčasoma Turkom ni koristil. V tretjo četrtino so vstopili brez pričakovanega naleta in s kar štirimi izgubljenimi žogami. Toliko jih je Olimpija izgubila v celotnem prvem polčasu. 

Na polovici četrtine je Dragić s košem in dodatnim prostim metom poskrbel za 71:44. Ko je naslednji koš dosegel Alen Omić, ta je bil že pri 12 točkah in 10 skokih, so se v dvorani po ameriškem vzoru začeli razlegati klici MVP, MVP.

Tekmec je bil povsem nemočen, v zadnji minuti tretjega dela pa je Blažič s trojko zmaje oddaljil na +30. V zadnjih deset minut se je sicer vstopilo z izidom 80:52.

Domačim je nekoliko popustila zbranost, igralci so se odločali za prehitre in neizdelane mete, v prvih treh minutah četrtine pa Ljubljančani niso uspeli spraviti žoge skozi obroč. Golemac je reagiral in zahteval time-out pri 80:58.

Sledili sta še dve trojki Türk Telekoma za -16, nato je nekaj sekund pred polovico četrtine prvi koš Cedevite v zadnji četrtini dosegel kapetan Blažič. Pred tem je gostom uspel niz 12:0.

Čeprav so se gostje kasneje približali na ducat točk zaostanka, pa pravega strahu, da bi prišlo do preobrata, ni bilo. Dve minuti pred koncem je tako Blažič v hitrem protinapadu zabil za 89:73, slabo minuto kasneje pa je bilo po košu in dodatnem prostem metu Melvina Ejima dokončno konec turških upov. 

Končalo se je s 93:80. Blažič je dosegel 20 točk, statistično pa je bil še nekoliko uspešnejši Omić (15 točk, 16 skokov). Po 14 točk sta k zmagi prispevala Pullen in Dragić, 11 točk, šest skokov in sedem asistenc pa Yogi Ferrell.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice