Šport > Košarka
364 ogledov

Junak EP povedal mnenje o evropskih trenerjih

Igor Kokoškov
Zdaj že nekdanji slovenski košarkarski selektor Igor Kokoškov je spregovoril o razliki med ameriškimi in evropskimi trenerji.

Srbski strokovnjak Igor Kokoškov je na evropskem prvenstvu popeljal Slovenijo do zlate kolajna, a je nato moral zapustiti klop evropskih prvakov, saj mu novi format kvalifikacij za svetovno prvenstvo ne omogoča nadaljnjega dela s slovensko izbrano vrsto. V tem času namreč poteka liga NBA.

Odločno Šport Kokoškov: Slovenija ni prekršila nobenega pravila!

V intervjuju za Sportifico.com je asistent glavnega trenerja pri Utah Jazz spregovoril tudi o razlikah med trenerji v ZDA in Evropi. "Ameriški sistem je zelo velik. Začne se na srednjih šolah, nadaljuje na univerzah, najboljši pa pridejo v NBA. Ne pravim, da so vsi trenerji dobri, a selekcija je takšna, da pridejo na plan zelo izobraženi trenerji, ki zelo resno opravljajo svoje delo," pravi Kokoškov, ki je zaradi prometne nesreče hitro zaključil svojo igralsko kariero in se posvetil trenerskemu poslu, kmalu pa je dobil priložnost za delo tudi na univerzi Missouri, kasneje pa je presedlal v ligo NBA. V tej je zasedal vlogo pomočnika trenerja pri številnih moštvih, napovedujejo pa mu, da bo kmalu tudi samostojno vodil eno izmed ekip.

sprejem zlatih košarkarjev Šport Igor Kokoškov o ščipanju in vprašanju, ali bo še na slovenski klopi

"Evropski trenerji imajo dober občutek za igro, znajo odigrati svoje karte, vedno so vedeli, kako opravljati posel, a so ameriški trenerji vseeno pred njimi zaradi študioznosti in organiziranosti," pravi Kokoškov.

Med trenerji, ki so se iz Evrope preselili v NBA, je bil sicer najuspešnejši David Blatt. Ta je Maccabi leta 2014 popeljal do evropskega klubskega naslova, nato pa prevzel ekipo Cleveland Cavaliers in jo popeljal leta 2015 v veliki finale lige NBA. Kljub temu da je bil uspešen na klopi Cavaliers je imel precej nesoglasij z zvezdniki v ekipi in nato hitro zapustil Cleveland in se vrnil v Evropo.

Košarka Nekdanji slo. reprezentant Šport Nekdanji slovenski reprezentant: Kokoškov je bog, Dončić heroj
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice