Šport > Košarka
5540 ogledov

Igralec, ki ga lovijo vsi, se je odločil, nekaj možnosti ima tudi Dallas

Victor Wembanyama Profimedia
Francoz Victor Wembanyama je potrdil svojo udeležbo na letošnjem naboru lige NBA.

Devetnajstletni Francoz Victor Wembanyama, ki bo zanesljivo prvi pick na tokratnem naboru lige NBA, je v petek v pogovoru za ESPN potrdil udeležbo na draftu.

"Že kot zelo mlad sem si želel zaigrati v ligi NBA, z vsakim dnem pa to postaja vse bolj realno. Res sem srečen, da imam te sanje zdaj na dosegu roke," je izjavil mladenič, ki je oodal potrebne 'papirje' za nabor.

Francoz je sicer na nek način spomnil na nabor leta 2003. Takrat so si vse franšize v ligi želele prvo mesto na draftu, saj je v ligo vstopal LeBron James. Sreča se je pred dvajsetimi leti nato nasmehnila Clevelandu.

Tokrat imajo pred draft loterijo, ki jo bodo izvedli 16. maja po ameriškem času, največ možnosti za prvo pozicijo Detroit Pistons, Houston Rockets in San Antonio Spurs. Omenjeni klubi so imeli najslabši izkupiček v sezoni, njihove možnosti pa znašajo 14 odstotkov. Ob neverjetni sreči bi sicer lahko do Wembanyame sprišel tudi Dallas, ki ima kot deseti najslabši tri odstotke možnosti za 'jackpot'.

NBA nabor, draft možnosti | Avtor: twitter twitter

V žrebu bodo najprej izbrali štiri moštva, ki bodo izbirala kot prva, nato si bodo franšize sledile po dosežkih v minuli sezoni. Dallas ima skupaj nekaj manj kot 14 odstotkov možnosti, da se prebije v prvo četverico, a tudi malce več kot 20%, da zdrsne nižje od desete pozicije. Slednje bi bil hud udarec za franšizo Marca Cubana, ki je zadnji tekmi namerno odigrala brez najboljših in si tako z neuvrstitvijo v končnico zagotovila pozicijo med deset. 

Če bo žreb neusmiljen do Dallasa, bo ta svoj izbor moral predati New York Knicks. V poslu, ki je v Teksas pripeljal Kristapsa Porzingisa, je bil namreč vključen tudi izbor na tokratnem naboru, ki pa je bil zaščiten do desetega mesta. V primeru, da Mavericks tako zdrsnejo po lestvici nižje od omenjene pozicije, njihov 'pick' pridobijo Knicks.

"Ne skrbi me, v ligi NBA ni slabih organizacij. Nikoli nisem dejal, da nekam ne želim oditi," je sicer za ESPN dejal Wembanyama. Ta je v francoskem prvenstvu za Metropolitans 92 v povprečju dosegal 21.5 točke in 9.9 skoka na tekmo.

Victor Wembanyama | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 2
  • ales0 10:39 23.april 2023.

    Mar ne poznamo slovenske besede za pic?

Sorodne novice