Šport > Košarka
6234 ogledov

Neverjetno, kakšno krivico delajo Luki Dončiću

Victor Wembanyama Profimedia
Mladi Francoz je obnorel Američane in velja za enega največjih košarkarskih talentov vseh časov... A številke kažejo, da je bil Luka tak čas dosti boljši igralec.

Victor Wembanyama je komaj 18-letni francoski košarkarski dragulj, ki bo v prihodnji sezoni branil barve francoskega kluba Matropolitans 92, nato pa bo skoraj zagotovo prihodnje poletje postal prvi izbor na naboru 2023.

2,20 metra visoki krilni center je namreč na nedavni tekmi proti ekipi razvojne NBA G lige dosegel kar 36 točk in 11 skokov ter navdušil Ameriko, kjer se o Wembanyami že govori kot o največjem evropskem talentu vseh časov, medtem ko je za pričakovati, da bi kar nekaj ekip znalo zavreči sezono, da bi le imele več možnosti, da si priborijo prvi izbor na naboru ter si tako zagotovijo usluge evropskega čudežnega dečka.

LeBron James ga je tako poimenoval za "vesoljca" ter poudaril, da smo tekom minulih let imeli številne "samoroge", a da je Victor bolj vesoljec, kot pa samorog. Obenem je še pudaril, da svet še ni videl nekoga tako visokega, ki bi bil tako graciozen na igrišču in njegova igra teko tekoča. Adrian Wojnarowski pa je Wembanyamo ocenil kar kot največjega talenta v zgodovini lige NBA.

Victor Wembanyama | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri vsej tej evforiji okoli mladega Francoza pa si Slovenci nekako ne moremo pomagati, da se ne bi vprašali, kje je bila podobna evforija, ko je v ligo vstopal Luka Dončić? Je mladi Francoz resnično boljši igralec od Luke? Je resnično bolj nadarjen? Ali je pred njim resnično še bolj bleščeča kariera? Ali si Wembanyama resnično zasluži postati prvi izbor, medtem ko je bil Luka šele tretji? Če pogledamo njuno statistiko pri teh letih, je odgovor kot na dlani...

Luki se namreč godi huda krivica. Medtem ko se ameriški strokovnjaki čudijo Wembanyami in o njem govorijo kot o naslednjem košarkarskem božanstvu, naj vsa spomnemo, da je večina teh istih strokovnjalov ob prihodu v ligo kritizirala Luko ter zagovarjala izbor katerega izmed velikih ameriških kolidž zvezdnikov, medtem ko so Dončiću napovedovali, da v NBA ne bo uspel.

Zanimivo je, da so Luki očitali, da je "premehak" ter premalo atletski in tako preprosto ni zgrajen za igranje v ligi NBA. Toda Luka je dokazal, kako se motijo, saj je pod na prvi pogled nekoliko "buckasto" postavo na kupe mišic, s katerimi se lahko Luka mirne duše sooča z najmočnejšimi obrambnimi igralci lige. Prav tako pa je zanimivo, da se Victorju, katerega resnično krasita odličen met in sposobnost ustvarjanja lastnih metov, ne očita njegove tanke postave ter pomanjkanje mišic in teže. Če so strokovnjaki mislili, da je Luka fizično neprimeren za ligo NBA, naj si le konkretneje pogledajo Wembanyamo, katerega bi Draymon Green in podobni igralci "pojedli" pod košem.

Victor Wembanyama | Avtor: Profimedia Profimedia

In če smo do sedaj navajali zgolj teoretične razloge, zakaj je nepošteno, da se okoli "največjega evropskega talenta vseh časov" Wembanyame dela takšna evforija, Luka pa je bil s strani večine strokovnjakov spregledan, se dotaknimo še številk.

Luka je v svoji zadnji sezoni pred prestopom v ligo NBA v Evroligi svoj Real Madrid popeljal na evropski prestol, obenem pa se je okitil še z nazivom MVP-ja Evrolige ter MVP-ja zaključnega turnirja. Proti najboljšim evropskim igralcem je pri svojih 19 letih povprečno dosegal 16 točk, 4,8 skoka, 4,3 asistence in več kot eno ukradeno žogo na tekmo, obenem pa si je moral pri Realu minutažo in žogo deliti z najboljšimi košarkarji v Evropi.

Po drugi strani pa je mladi Wembanyama v minuli sezoni pri 18 letih branil barve dosti bolj skromnega Asvela, kjer bi moral imeti v napadu eno najbolj vidnih vlog svoje ekipe, a je vseeno evroligaško tekmovanje zaključil z dosti nižjim povprečjem od Luke, s 6,5 točkami (ob zelo slabem 37,3-odstotnem metu iz igre), 3,8 skoki in 0,5 asistencami na tekmo.

Victor Wembanyama | Avtor: Profimedia Profimedia

Victor je bil sicer eno leto mlajši, kot Luka v svoji zadnji evropski sezoni, prav tako pa je pred njim še eno leto igranja v Evropi, tako da bi bilo morda bolj pošteno, da vzamemo za primerjavo Lukovo predzadnjo sezono v Evropi. Je vsaj tu Wembanyama blizu Lukovih številk? 

Ne, tudi v svoji drugi evropski sezoni je bil Luka dominantnejši na vseh področjih. Pri 18 letih je namreč v Evroligi beležil povprečje 7,8 točk, 4,5 skokov, 4,2 asistenc in ene ukradene žoge na tekmo. Luka je tako pri isti starosti, v ekipi, v kateri se ni vse vrtelo okoli njega, dosegal dosti boljše številke, kot "največji evropski talent vseh časov".

A morda si je za nastalo evforijo okoli Wembanyame kriv tudi Luka sam. Skupaj z Nikolo Jokićem in Giannisom Antetokounmpom je namreč v minulih štirih letih tako obnorel ligo NBA, da slednja zdaj z dosti večjo pozornostjo spremlja evropsko košarko in njene največje talente, med katerimi pa zagotovo izstopa prav Wembanyama, ki ima pred seboj zagotovo bleščečo prihodnost, pa čeprav je morda nekoliko nepošteno ga razglašati za največjega evropskega talenta vseh časov.

Luka Dončić Navdušil Šport Še začelo se ni, Dallas pa že opeva Luko: "Dominanten, čaroben, MVP!" Luka Dončić Luka Magic Šport Neverjetno, kaj je uvodoma počel Dončić, to zmore samo on Dorian Finney-Smith Luka Dončić NBA Šport Dončić stopil na parket, tako se je odrezal
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice