Šport > Košarka
9713 ogledov

Popolnoma zasenčil Luko! ZDA norijo ob novi neverjetni predstavi Evropejca

Victor Wembanyama Profimedia
Victor Wembanyama je nova velika evropska zvezda, ki prihaja v NBA, mladi Francoz pa je povsem obnorel Američane, ki niso niti približno tako nestrpno pričakovali prihod Dončića.

Mladi, komaj 18-letni francoski košarkar Victor Wembanyama je že v tem trenutku veliki hit v ZDA, čeprav še vedno igra v Evropi. Toda 220 centimetrov visoki Francoz je popolnoma obnorel tamkajšnjo javnost, potem ko je s svojim klubom Metropolitans 92 odigral prijateljski tekmi v ZDA proti ekipi iz njihove razvojne NBA G lige.

V eni sami noči je naravnost obnorel ameriško košarkarsko javnost, med drugim tudi nekatere največje košarkarske zvezdnike na svetu, potem ko je na prvi tekmi proti ekipi NBA G League Ignite dosegel 37 točk, 4 skoke in 5 blokad, na drugi pa 36 točk in 11 skokov.

Evforija okoli mladega Francoza je bila celo takšna, da se je uradna NBA spletna stran odločila, da bo prenašala vse tekme njegove ekipe v domačem prvenstvu. In njegovi novi oboževalci so vsekakor imeli kaj za videti.

Na prvi tekmi, ki je bila prenašana na drugi strani luže, je mladi Wembanyama proti Bourg Basketu dosegel 23 točk in 10 skokov, medtem ko je na zadnji tekmi proti Limogesu odigral najboljšo tekmo sezone. 18-letni mladenič je namreč s 33 točkami, 12 skoki, 4 asistencami in 3 blokadami pomagal svoji ekipi še do šeste zmage v sedmih krogih, tako da Metropolitans 92 zaostajajo le še za evroligašem Monacom, ki je še brez poraza.

Wembanyama pa ni navdušil le s svojimi številkami, pač pa z neverjetnimi potezami, preigravanji, prodori, meti z razdalje... In to pri kar 220 centimetrih!

V Ameriki so prepričani, da takšnega igralca, ki bi se pri tako dominantni višini tako elegantno gibal po igrišču, še niso videli. Ko se je v ZDA odpravljal Luka Dončić, ki se je dokazal celo z nazivom MVP-ja Evrolige, ni vladala niti približno takšna evforija in večina tamkajšnjih "strokovnjakov" je bila prepričana, da bo v ligi NBA pogorel ter da si ne bi zaslužil biti prvi izbor na naboru, če bi se Phoenix odločil za kaj takšnega.

Victor Wembanyama | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda za Wembanyamo vlada evforija, kot ni še nikoli v zgodovini ob prihodu katerega izmed evropskih košarkarjev v NBA. Od Francoza se seveda pričakuje, da se bo prijavil na nabor že prihodnje leto in tokrat so le redki, ki ne verjamejo, da bo francoski dragulj prvi izbor na naboru.

Prav tako ni nobenega dvoma, da še nikoli ni bilo toliko NBA ekip, ki bi si želele namerno izgubljati v letošnji sezoni, da bi le imele večje možnosti, da v loteriji (slabša, kot je ekipa, večje ima možnosti za prvi izbor) izžrebajo pravice do prvega izbora in nove velike evropske košarkarske senzacije.

Victor Wembanyama | Avtor: Profimedia Profimedia

Wembanyama sicer letošnjo sezono povprečno doseg 19,3 točke in 8,3 skoka na tekmo, a se obenem zdi, da se iz dvoboja v dvoboj njegove številke dvigujejo. NBA je s to marketinško potezo, ko se je odločila za prenos tekem Metropolitansa, zadela v polno.

Toda pri vsej tej evforiji okoli mladega Francoza pa si Slovenci nekako ne moremo pomagati, da se ne bi vprašali, kje je bila podobna evforija, ko je v ligo vstopal Luka Dončić? Je mladi Francoz resnično boljši igralec od Luke?

dončić real madrid | Avtor: Epa Epa

Luka je v svoji zadnji sezoni pred prestopom v ligo NBA v Evroligi svoj Real Madrid popeljal na evropski prestol, obenem pa se je okitil še z nazivom MVP-ja Evrolige ter MVP-ja zaključnega turnirja. Proti najboljšim evropskim igralcem (ne zgolj v francoski ligi) je pri svojih 19 letih povprečno dosegal 16 točk, 4,8 skoka, 4,3 asistence in več kot eno ukradeno žogo na tekmo. Vsa čast Wembanyami, toda tudi Luka bi si zagoto zaslužil podoben tretma, ko je prihajal v ligo.

Komentarjev 6
  • albert 13:52 06.november 2022.

    Primerjati vrhunskega organizatorja z omenjenim je milo rečeno bolano. Mladenič je dober ni kaj vendar je NBA drugo poglavje. Če fant ne bo konkretno ojačal bo novi Porzingis. Ko ojačaš pa zgubiš gibljivost.

  • Avatar Minovak
    Minovak 11:33 06.november 2022.

    Ta ni noben playmaker, ker je Luka bolj okreten in hitrejši. Velikost ni vedno prednost, ker je okornost večja.

  • ak 10:31 06.november 2022.

    Luka ima smolo, da ni dovolj zagorel za politično korekten narativ ameriških medijev in javnosti.

Sorodne novice