Šport > Košarka
13167 ogledov

Slovenci izgubili živce, Dončić izključen

Luka Dončić Profimedia
Slovenija je v boju za polfinale morala priznati premoč Kanadi.

Slovenski košarkarji so se v zadnji četrtfinalni tekmi tokratnega svetovnega prvenstva pomerili z izjemno močno Kanado. Ta je bila po mnenju večine strokovnjakov in stavnic favorit proti Sloveniji. V slovensko izbrano vrsto se je po težavah s poškodbo sicer vrnil Jaka Blažič.

Slovenija je dvoboj odprla z dvema zgrešenima metoma, a po dobrih dveh minutah vseeno vodila s 6:4, po eno trojko sta zadela Aleksej Nikolić in Luka Dončić. Kasneje je še en met izza črte za tri točke zadel tudi Zoran Dragić, a so z enako mero vračali tudi Kanadčani. Na polovici četrtine je bil izid tako izenačen na 12. točki.

Slovenski košarkarji so bili še naprej izjemni pri metu za tri točke (5/6), po trojki Klemna Prepeliča se je na semaforju izpisal rezultat 18:16. V dvorani v Manili so se ob napadih Slovencev sicer vseskozi razlegali klici: "Luka, Luka!"

Kapetan je igro skupaj z Mikom Tobeyjem zapustil minuto pred koncem četrine, Kanadčani pa so to hitro izkoristili z zabijanjem RJ Barretta in nato še trojko Luguentza Dorta. Nikolić je nato postavil končni rezultat četrtine, Slovenija se je v drugih deset minut podala z zaostankom 24:26.

Luka Dončić | Avtor: Epa Epa

Kanada je na začetku druge četrtine dvakrat oddaljila na štiri točke prednosti, a je Klemen Prepelič odgovoril s trojkama za -1. Po košu Žige Dimca in novem uspešnem metu za tri točke Nikolića se je Slovenija vrnila v vodstvo. Ob Aleksejevem košu je svojo tretjo asistenco vpisal Dončić, ki se je medtem že vrnil na parket, četrto pa nato še ob trojki Jakoba Čebaška. Ko je prvi zvezdnik tekmovanja zadel še sam, je Slovenija povedla s 40:36.

Čeprav je selektor Aleksander Sekulić v minuti odmora igralce opozoril, da naj se ne ukvarjajo s sodniki, si je Luka hitro 'pridelal' tehnično napako, mnenja je bil, da je bil nad njim storjen prekršek. Nezbranost so Kanadčani izkoristili in z delnim izidom 8:0 povedli za štiri točke. Sledil je nov posvet Slovencev na klopi.

Po njem je Dončić nanizal pet točk, ob tem pa bi si verjetno 'zaslužil' še dodaten prosti met, a so sodniške piščalke znova ostale neme. Na črto prostih metov je naposled ponovno stopil minuto pred koncem prvega polčasa, ko je bil enkrat natačen, pri tem pa je s svojo 17. točko rezultat izenačil na 50:50. V zadnji minuti se izid nato ni več spremenil.

Luka Dončić | Avtor: Epa Epa

Prvi koš v tretji četrtini je po skoku v napadu dosegel Tobey, vendar so v naslednjih minutah Kanadčani uspešneje lovili žoge, v napadu pa so nanizali devet točk. Po trojki Dillona Brooksa so povedli z 59:52. Slovenska klop se je odločila za minuto odmora.

Po izgubljeni žogi Klemna Prepeliča in protinapadu Barretta je bilo že +9 za Kanado, vendar je s trojko odgovoril Dragić.

Na polovici četrtine je Slovenija prvič zaostala za dvomestno število točk, po prostih metih Barretta, Dončić je dobil tretjo osebno napako, pa se je na semaforju izpisal rezultat 55:67.

Če se sodniške piščalke ob Dončićevih prodorih niso oglašale, pa so se na drugi strani ob naletih Shaija Gilgeous-Alexandra. Prednost Kanade je narastla na 16 točk (77:61), pomagali nista niti trojki Dončića in Gregorja Hrovata.

S šestnajstimi točkami prednosti naskoka je Kanada vstopila tudi v zadnji dve minuti. Prepelič je dosegel koš ob prekršku in dodal še prosti met ter izsilil osebno napako Kanadčanov v napadu. Dončić je nato nanizal pet točk, Klemen Prepelič pa zadel dva prosta meta za -9 (71:80) pred zadnjo četrtino.

Ta se spet ni začela po slovenskih željah. Ob neuspešnih napadih so sledili protinapadi Kanadčanov, ki so povedli s 87:71. Ob tem je zgolj za dvig rok ob piskani osebni napaki tehnično dobil še Hrovat. Gilgeous-Alexander je bil natančen s prostih metov, Kanada jih je sicer izvedla 25, Slovenija na drugi strani 14, le tri več kot na primer Gilgeous-Alexander.

Shai Gilgeous-Alexander | Avtor: Epa Epa

Brooks je kasneje dobil tehnično napako in bil, ker je v prvem polčasu že prejel nešportno osebno napako, izključen. Nato pa se je enako zgodilo tudi Dončiću. Znova je protestiral, ker nad njim ni bil dosojen prekršek, sodniki pa niso poznali usmiljenja, z drugo tehnično napako je bila zanj tekma končana. Ob odhodu s parketa je sarkastično zaploskal delilcem pravice.

Na polovici četrtine je Kanada vodila s 94:81, takoj za tem je po ukradeni žogi Hrovat zaključil protinapad in Slovenijo pripeljal na -11. Kanadčani so vzeli minuto odmora.

Njihov prvi napad po premoru ni bil uspešen, Hrovat pa je na drugi strani lepo položil za 85:94. A slednji je v naslednji obrambni akciji dobil peto osebno napako in tudi zanj je bila tekma končana. Slovenija bi se še lahko približala, a je trojka Klemna Prepeliča 'končala' na obroču. Če bi zadel, bi zaostanek znašal le šest točk.

Na drugi strani so Kanadčani še naprej grešili pri metih iz igre, a ob tem po pravilu pobirali skoke v napadu. Gilgeous-Alexander je z novima prostima metoma Kanado odpeljal na 98:85. Ostali sta le še dve minuti. Časa za preobrat pravzaprav ni bilo več. Minuto pred koncem je Kelly Olynyk zadel za končnih 100:89.

Dončić je bil kljub predčasnemu odhodu najboljši strelec Slovenije, zbral je 26 točk, štiri skoke in pet asistenc. Klemen Prepelič je dosegel 22 točk, Dragić pa 10. Pri Kanadi je Gilgeous-Alexander vpisal 31 točk, Barrett pa 24.

Slovenija se bo jutri ob 14.30 v razvrstitvi od petega do osmega mesta pomerila z Litvo.
 

Svetovno prvenstvo v košarki, četrtfinale:

Slovenija : Kanada   89:100 (24:26, 50:50, 71:80)

Komentarjev 8
  • atamama 20:39 06.september 2023.

    Razen v novinarskih glavah noben resen poznavalec košarke ni dvomil kje je mesto slovenske košarke. Napuh, individualizem, nekoordiniranost so samo nekateri komentarji, ki jim rečemo objektivni. Ostalo so nianse, pa bi bilo dobro da se postavimo pred ogledalo in vidimo ...prikaži več kam spadamo, kajne?

  • jed 18:54 06.september 2023.

    Dončić rabi še precej kilometrine da se bo iz razvajeno prepotentnega mulca razvil v zrelega igralca vrednega naziva kapetan reprezentance. S svojimi izpadi še ostale potegne v brezno. O selektorju brez avtoritete je pa itak škoda besed. Pričakovan razplet.

  • BenX 18:54 06.september 2023.

    Bolj kot se pritožuje in krili z rokami, bolj gre sodnikom in mnogim drugim na organ. Bo mogel prvo pri sebi razčistit in nekaj spremenit, bi že bil čas, da odraste. Malo si naj pogleda tekme velikih, kdaj so Jordan, ...prikaži več Bryent, Bird, Barkley in mnogi mnogi drugi tako krili vsakih 30 sekund?! Res so bili to drugi časi a vseeno, kdo se je toliko ubadal s sodniki, velikokrat povsem po nepotrebnem? Od drugi tehnični se je zaletel v nekega orjaka, padel na rit in v jok. Ja valda boš dobil tehnično...

Sorodne novice