Šport > Košarka
4584 ogledov

Slovenski navijači zaskrbljeni, to so zadnje informacije o Jaki Blažiču

Jaka Blažič Profimedia
Selektorjeve besede niso zvenele nič kaj optimistično.

Slovenska moška košarkarska reprezentanca je v ponedeljek z Okinave prispela v Manilo, ki bo prizorišče zaključnih bojev letošnjega svetovnega prvenstva na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji. Izbranci slovenskega selektorja Aleksandra Sekulića so v filipinski prestolnici že opravil prvi trening, v sredo pa jih čaka četrtfinalni obračun s Kanadčani.

V boju za naslov svetovnega prvaka je ostalo le še osem reprezentanc. Poleg ZDA in Kanade, ki sta si z uvrstitvijo v četrtfinale priigrali tudi nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu, si je bivanje na Filipinih zagotovilo še šest evropskih reprezentanc. Litva, Nemčija, Italija, Slovenija, Srbija in Latvija se bodo hkrati z zaključnimi boji na prvenstvu potegovale tudi za zadnji dve neposredni olimpijski vozovnici.

V elitni družbi najboljših svetovnih ekip je torej tudi slovenska izbrana vrsta. V skupinskem delu zaključnega turnirja je v deželi vzhajajočega sonca premagala Venezuelo, Gruzijo in Zelenortske otoke, po zmagi nad Avstralijo v drugem delu pa si je zagotovila nastop v četrtfinalu. V zadnjem obračunu na Okinavi je klonila proti Nemčiji.

Slovenci so po zadnjem dvoboju na Okinavi in porazu proti Nemčiji svoje misli hitro usmerili proti najpomembnejši tekmi na zaključnem turnirju. Kanada je v prvem delu prikazala odlične igre in sodi v ožji krog favoritov za medalje. V uvodnem skupinskem delu je visoko ugnala Francijo, Libanon in Latvijo, v prvem kolu drugega dela pa nekoliko presenetljivo izgubila z Brazilijo. Tako je četrtfinalno vstopnico lovila na zadnji tekmi proti Španiji. Večji del tekme so Kanadčani izgubljali, v zadnjih trenutkih pa prišli do preobrata in si zmago 88:85 vendarle priigrali napredovanje med osem najboljših ekip.

Aleksander Sekulić | Avtor: Profimedia Profimedia

"Dosedanji razplet na turnirju je dokaz, kako izenačeno je letošnje svetovno prvenstvo. Krog favoritov za najvišja mesta je zelo velik in ponosni smo, da smo del elitne družbe tudi mi. Proti Kanadi nas vsekakor čaka izjemno zanimiv dvoboj. V skupinskem delu so Kanadčani prikazali odlične predstave in v teh dneh se jim bomo pošteno posvetili. Za vseh osem reprezentanc pa se v četrtfinalu prvenstvo začenja znova. Vsi štartamo z ničle in prepričan sem, da bomo v Manili spremljali razburljiv zaključek turnirja," je po preboju med osem dejal Sekulić.

Pred obračunom s Kanado pa se je dotaknil tudi zdravstvenega kartona ekipe oziroma stanja Jake Blažiča, ki vse od poškodbe s tekme proti Gruziji, ko je nanj padel eden izmed nasprotnih orjakov, več ni stopil na parket in je izpustil že tri pomembne tekme ter ta čas treniral po posebnem programu. Bo nared vsaj za tekmo s Kanado?

"Z Jako gre počasneje, kot smo mislili. Ne bomo ničesar tvegali. Kot sem že povedal, ko bo dobil zeleno luč zdravniške službe, da lahko spet normalno trenira, se bo tudi pridružil ekipi na tekmi," je temo zaključil Sekulić, ki bi ob svojem (verjetno kar precej neupravičenem) nezaupanju v Gregorja Glasa ter slabi formi Zorana Dragića Blažiča še kako potreboval za eno najpomembnejših tekem prvenstva.

Slovenija, ki je četrtič udeleženka turnirja najboljših reprezentanc na svetu, bo sicer v Manili naskakovala svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Prvič je nastopila na Japonskem 2006 in se na koncu zadovoljila z uvrstitvijo med 9. in 16. mestom. Štiri leta kasneje je igrala v Turčiji in osvojila osmo mesto, v Španiji 2014 pa je bila sedma.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice