Šport > Košarka
4245 ogledov

Slovenija že v četrtfinalu svetovnega prvenstva!

Slovenska košarkarska reprezentanca Profimedia
Slovenija po zmagi nad Avstralijo že v četrtfinalu svetovnega prvenstva.

Slovenski košarkarji so imeli na prvi tekmi drugega skupinskega dela proti Avstraliji že prvo priložnost za uvrstitev v četrtfinale svetovnega prvenstva, Avstralci pa še zadnjo možnost, da se prebijejo do Manile, kjer se bodo delile medalje in tudi olimpijske vozovnice.

Avstralci so sicer ob gostiteljih Francozih edini, ki že imajo zagotovljeno mesto v Parizu 2024, saj so bili ne glede na rezultat dvoboja s Slovenijo najvišjeuvrščena reprezentanca iz Oceanije na tem SP. Avstralci so bili pred tekmo v slabšem položaju kot Slovenci, saj so v prvem delu izgubili tekmo z Nemčijo, medtem ko je Slovenija v drugi del prenesla same zmage.

Čeprav ima Slovenija v nedeljo ob 13.10 še tekmo z Nemčijo, ki je danes prepričljivo s 100:73 premagala Gruzijo, so bili slovenski košarkarji odločeni, da si že danes zagotovijo pot na Filipine oziroma med osem najboljših reprezentanc sveta.

Slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenija je tekmo začela z začetno peterko: Luka Dončić, Aleksej Nikolić, Zoran Dragić, Bine Prepelič in Mike Tobey.

Slovenci so odlično začeli s tekmo, potem ko je po vsega nekaj sekundah igre prvi koš na tekmi dosegel Dončić, po trojki Zorana Dragića pa je Slovenija povedla s 5:0.

Avstralija je z dvema precej lahkima košema rezultat hitro znižala, po dveh uspešnih prostih metih pa je Patty Mills rezultat izenačil na 6:6. Po polaganju Tobeya in trojki Nikolića je Slovenija ponovno povedla za pet točk, preden je Tobey z novima točkama povišal na +7.

Avstralija je vrnila z nekaj uspešnimi napadi in zmanjšala zaostanek na dve točki. V napadu je blestel predvsem NBA-jevec Josh Giddey. Po dosojenih korakih Luke Dončića je imela Avstralija z metom Joa Inglesa celo priložnost za vodstvo, a je na srečo zgrešil, na drugi strani pa je Dončić zadel trojko ter znova povišal slovensko prednost na pet točk.

Slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Ko je v igro prišel Klemen Prepelič, je nemudoma v napadu zadel met za tri in Slovenija je povedla za šest točk. Svoje prve točke je dodal Gregor Horvat in Slovenija je prišla do svoje najvišje prednosti na tekmi, ko je povedla za osem točk. Ta pa je kmalu še narasla, ko je Tobey zadel koš in še dodatni prosti met ter povišal prednost na devet točk.

Slovenija je še naprej blestela v napadu in po novih točkah Tobeya po prelepi asistenci Dončića je morala avstralska klop poseči po minuti odmora, saj je Slovenija vodila že z 28:17.

Tudi po minuti odmora met iz igre Avstraliji še vedno ni stekel, po prekršku Klemna Prepeliča pa je Avstralija z zadetim prostim metom znižala zaostanek na deset točk, po izgubljeni žogi Tobeya pa je imela tudi zadnji napad v četrtini, a ga ni izkoristila. Slovenija je dobila prvo četrtino z 28:18.

Slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Avstralci so se na začetku druge četrtine ponovno odločili, da v obrambi podvajajo Dončića, kar je že v prvi četrtini pomenilo nekaj lahkih košev Slovenije ali pa izgubljeno žogo. Prvi koš v drugi četrtini je dosegel Hrovat, ki je po ukradeni žogi v obrambi v naslednjem napadu našel Jakoba Čebaška za najvišjo slovensko prednost 14 točk.

V obrambi je nato Dončić napravil prekršek nad Greenom ob metu za tri, tako da je imel njegov klubski soigralec na voljo tri proste mete, a je izkoristil le dva. Hrovat je nadaljeval z dobro igro, ko je izsilil prekršek Avstralcev v napadu, Klemen Prepelič pa je na drugi strani ponovno povišal prednost na 14 točk.

Sledil pa je "šov sodnikov", ki so najprej videli nek prekršek Slovencev v obrambi, obenem pa so še dosodili tehnično napako Dončiću, ki je s tremi osebnimi napakami prvič na tekmi sedel na klop. Avstralci so izkoristili sodniško darilo in dosegli tri točke ter znižali na 34:23.

Žiga Dimec je nato dobil osebno napako v napadu, kar je bila že njegova tretja osebna napaka v dobrih treh minutah igre. Na igrišče se je nemudoma vrnil Tobey. Avstralija je izkoristila odsotnost Dončića, saj je Slovenija dosti težje zaključevala napade, po košu Millsa pa je ob rezultatu 34:25 Sekulić posegel po minuti odmora.

Slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Avstralija je nadaljevala z zelo ostro obrambo, sodniki pa so Avstralcem dovoljevali dosti bolj fizično igro v obrambi, kot Sloveniji. Posledično se je Sloveniji nekoliko ustavilo v napadu. A so Slovenci nadaljevali z dobro obrambo, po ukradeni žogi pa je Zoran Dragić zadel iz protinapada in znova povišal prednost Slovenije na 11 točk.

Patty Mills je vrnil z zadeto trojko preko roke Nikolića, Zoran Dragić je zgrešil dve odprti trojki, pri tem pa je poizkusil še izsiliti prekršek, zaradi česar so mu sodniki dosodili tehnično napako. Avstralci so tako znižali zaostanek le na sedem točk, preden je Žiga Samar z zadeto trojko ponovno povišal slovensko prednost na deset točk.

Sledilo je nekaj uspešnih napadov na obeh straneh, tako da je Slovenija držala prednost desetih točk, dve minuti pred koncem polčasa pa se je v igro vrnil Dončić. Po nekaj uspešnih obrambah Slovenije je v napadu Bine Prepelič zadel za tri točke in povišal prednost znova na 14 točk, a je s trojko nemudoma odgovoril Mills. Isti igralec je postavil tudi končni rezultat polčasa, ki ga je dobila Slovenija z 49:40.

Slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenija je odlično začela drugi polčas s trojko Tobeya. To je bila njegova že 16. točka. Avstralci so še naprej podvajali Dončića, a je na žalost Bine Prepelič zgrešil odprt met za tri, ki bi Sloveniji prinesel novo najvišje vodstvo. Novo trojko je nato zgrešil Zoran Dragić, a je nato Dončić povišal prednost znova na 14 točk.

Nato pa katastrofa. Sodniki so namreč Luki dosodili še četrto osebno napako, Avstralija pa je z dvema uspešnima napadoma znižala zaostanek na deset točk. Avstralsko serijo je nato prekinil Zoran Dragić s pogumno solo akcijo. Mills pa je odlično strelsko formo iz konca prvega polčasa prenesel tudi v drugega, ko je z novo trojko dosegel še svojo sedemnajsto točko. Po košu Giddeya pa se je Avstralija približala že samo na sedem točk zaostanka. Pri tem so Avstralcem še naprej močno pomagali sodniki s svojim precej enostranskim kriterijem.

Nad Luko je bila nato končno dosojena osebna napaka, Dončić pa je zadel oba prosta meta. V obrambi se je takoj nato izkazal Nikolić, ki je izsilil osebno napako v napadu, po kateri je Hrovat znova povišal prednost na 11 točk. Dante Exum je na drugi strani zadel oba prosta meta (to je bil že 19. prosti met za Avstralijo, medtem ko jih je Slovenija do takrat izvajala 7).

Slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Exum je nato po zapravljenem napadu Slovenije tudi uspešno zabil ter znižal prednost Slovenije na vsega sedem točk. Slaba serije Slovenije se je nadaljevala, ko je Čebašek zgrešil povsem odprt met za tri točke. Sledili sta tudi zgrešeni trojki Dončića in Klemna Prepeliča, Luka pa je črno serijo Slovenije prekinil z dvema zadetima prostima metoma. Nato je ponovno sedel na klop.

Sodniki so nato v napadu dosodili še četrto osebno Dimcu, ki je prav tako moral sesti na klop. Giddey ja nato z dvema zaporednima košema znižal zaostanek na sedem točk. V napadu je bil nato uspešen Hrovat, preden je Giddey dodal še en koš. Slovenija je v zadnje pol minute tretje četrtine vstopila s sedmimi točkami prednosti.

Klemen Prepelič je nato v napadu storil korake, Giddey pa je zadel pod prekrškom Tobeya ter znižal slovensko prednost na vsega štiri točke. Zadnji slovenski napad je z zgrešenim metom za tri točke (ter nedosojeno osebno napako pod obročem nad Hrovatom) zaključil Nikolić. Slovenija je ob koncu tretje četrtine vodila s 66:62.

Slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Giddey je z novimi točkami odprl zadnjo četrtino, a je nemudoma z lepim košem vrnil Hrovat. Aleksej Nikolić je nato po prekrasni podaji Hrovata zadel izza črte 6.75 in povišal slovensko prednost na sedem točk. Po lepi akciji Prepeliča in Tobeya pa je Slovenija znova povedla za nekoliko višjo prednost devetih točk. Avstralska klop je nemudoma po sedmih zaporednih točkah Slovenije zahtevala minuto odmora.

Po minuti odmora se je v igro vrnil Luka Dončić. Minuta odmora je očitno nekoliko zmedla Slovenijo, ki je zgrešile nekaj povsem odprtih metov z razdalje. Vse skupaj je nekoliko umiril Dončić, ki je zadel dva prosta meta in tako prekinil slovenski post. Slovenija je ponovno vodila za devet točk.

Dončić je nato zablestel še v obrambi ter spektakularno blokiral avstralski met, Slovenija pa je po dveh zaporednih trojkah Čebaška in Klemna Prepeliča povedla z 81:66. Avstralska klop je slabe štiri minute pred koncem posegla po še eni minuti odmora.

Slovenija pa se je z odlično obrambo dokopala do nove ukradene žoge, a je pri prenosu žoge čez sredino Luka izgubil žogo in Avstralci so z zabijanjem znižali zaostanek na 13 točk. Giddey si je nato prislužil tehnično napako, Slovenija pa je po zadetem prostem metu in nato še trojki Čebaška povedla za 17 točk.

Slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Dve minuti in 15 sekund pred koncem se je na klop s peto osebno napako usedel Dimec, a je Giddey zadel le en prosti met. Slovenija je nato pametno igrala na dolgi napad, saj je dve minuti pred koncem vodila za visokih 16 točk. Luka Dončić pa je nato s spketakularno trojko zabil še en žebelj v avstralsko krsto.

Avstralci so sicer vrnili z enako mero, toda časa na semaforju je bilo vse manj. Novo avstralsko trojko je nato zadel Dante Exum, a je Slovenija minuto pred koncem vseeno vodila še za trinajst točk. Serija avstralskih trojk se je sicer nadaljevala, Luka pa je 23 sekund pred koncem z zadetima prostima metoma znova povišal prednost na 11 točk.

Exum je nato zgrešil dva zaporedna meta za tri točke, Luka Dončić je uspel pobrati žogo pod obročem in čas se je iztekel. Slovenija je premagala Avstralijo z rezultatom 91:80.

Prvi strelec Slovenije je bil Luka Dončić z 19 točkami, Mike Tobey jih je dodal 18, Klemen Prepelič 10, Gregor Hrovat pa 10.

Slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Košarkarji Slovenije so tako dosegli še četrto zmago na svetovnem prvenstvu na Japonskem in so krog pred koncem drugega dela že uvrščeni v zaključni del oziroma četrtfinale v Manilo, kjer se bo pomerilo osem najboljših reprezentanc sveta.

Slovenija bo v nedeljo ob 13.10 igrala še z Nemčijo, z zmago pa si lahko zagotovi prvo mesto v skupini K, ki se bo v četrtfinalu križala z najboljšima ekipama skupine, v kateri so na vrhu Kanada, Latvija in Španija. Hkrati bi se s prvim mestom vse do finala izognila prvim favoritom Američanom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Ender3 18:04 01.september 2023.

    O sodnikih ni vredno besed..O tekmi pa, so Lukovi tako dobri ali so imeli AU samo slab dan. Dobro so se borili in imeli odlično obrambo..Čestitka k zmagi 💪✌

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 16:58 01.september 2023.

    Če bi gledal v živo, bi definitivno posnemal Predina...Banda sodniška in bravo naši..

  • jakec1575 16:46 01.september 2023.

    premagali 9 nbajevcev. karma za avstralske izdajalce in ne fer plejaše. vedno je treba igrat s srcem in na ful. vrnili za tisto taktiziranje leta nazaj.

Sorodne novice