Šport > Košarka
3105 ogledov

Sijajna zmaga v senci negotove usode Jake Blažiča

Luka Dončić Profimedia
Slovenski košarkarji so na drugi tekmi SP premagali Gruzijo (88:66) in si s tem zagotovili napredovanje. Sijajno zmago je nekoliko pokvarila poškodba Jake Blažiča, ki je v bolečinah odšepal z igrišča.

Slovenska košarkarska reprezentanca je bila v obračunu za prvo mesto v skupini F prepričljivo boljša od Gruzije z 88:67 (16:17, 45:33, 63:50). Visoka zmaga varovancev Aleksandra Sekulića je bila v veliki meri rezultat čvrste obrambe, ki je manjkala na uvodni tekmi z Venezuelo.

Prvi strelec tekme je bil Luka Dončić s 34 točkami (9/20 iz igre, 3/9 za tri, 13/17 prosti meti), desetimi skoki in šestimi podajami. Med najbolj razigranimi košarkarji v napadu sta bila še Klemen Prepelič (15 točk) in Zoran Dragić (12 točk).

Pomemben košček mozaika je z osmimi skoki prispeval Bine Prepelič, šest jih je dodal Mike Tobey, ki je dosegel tudi osem točk. Naturalizirani Američan je bil znova nezgrešljiv pri metu za dve točki (3/3), slabše pa se je odrezal izza črte (0/3). Drugi najboljši slovenski podajalec je bil Aleksej Nikolić s štirimi asistencami.

V tretji četrtini tekme jo je grdo skupil Jaka Blažič, potem ko je na njegovem hrbtu pristal Goga Bitadze. Razsežnosti poškodbe zaenkrat še niso znane, več bo jasnega po morebitnih zdravniških preiskavah oziroma posvetu s fizioterapevti.

Uvodni del srečanja je minil v znamenju številnih zapravljenih priložnosti. Po več kot dveh minutah igre nobena od ekip še ni dosegla koša iz igre. Obe reprezentanci sta prve točke dosegli s črte za proste mete, po dvakrat sta bila natančna Giorgi Shermadini na eni oziroma Luka Dončić na drugi strani.

Slovenci so nato zagospodarili na igrišču, blesteli so predvsem v obrambi, kjer so zaigrali mnogo odločneje kot proti Venezueli. Gruzijci so se mučili v napadu, težko so prihajali do metov, prav tako niso našli poti do obroča. Napake in izgubljene žoge so se vrstile, medtem pa so Slovenci pobegnili na deset točk razlike (12:2).

Dončić je dosegel 10 od prvih 12 točk slovenske reprezentance, dve je dodal Zoran Dragić. Gruzija je za prvi koš iz igre potrebovala več kot šest minut, slovenski nalet je prekinil Tornike Shengelia (14:4).

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Po eksplozivnem uvodu slovenske izbrane vrste so Gruzijci vzpostavili ravnotežje in z delnim izidom 8:1 izničili zaostanek (15:12), Aleksander Sekulić pa je zahteval minuto odmora. Dončić je po premoru ostal gonilna sila slovenskega napada, kjer je bilo nad njim storjenih več osebnih napak.

Po zgrešenih poskusih izza črte Dončića, Klemna Prepeliča in Alekseja Nikolića so Gruzijci tik pred koncem četrtine prvič povedli s trojko Alexandra Mamukelashvilija (16:17).

Reprezentanci sta se v uvodnem delu druge četrtine izmenjavali v vodstvu. Dončić, ki je drugi del odprl s trojko, je dobil neprijeten udarec v obraz, skupil jo je tudi Jaka Blažič, a na srečo sta jo oba odnesla brez posledic.

Gruzijci so se razigrali pri metu z razdalje, a tudi Slovenci so se dobro držali v napadu s koši Blažiča in Prepeliča. Precej natančno so izvajali tudi proste mete.

Ob odsotnosti Dončića, ki ga je Sekulić potegnil na kop, je vajeti v napadu začasno prevzel Prepelič, ki je Slovenijo popeljal na +8 (40:32). Pri tem mu je šlo na roko tudi dobro obrambno posredovanje Mikea Tobeyja.

Slovenci so proti koncu polčasa spet dvignili nivo igre v obrambi, kar je pripomoglo k razpadu gruzijskega napada. Gruzijci v zadnjih petih minutah druge četrtine niso dosegli koša iz igre. Edino točko je s prostim metom prispeval Shengelia.

Slovenija je na odmor odšla z 12 točkami prednosti (45:33).

Slovenci so tretjo četrtino odprli s čvrsto igro v obrambi, vendar teda niso znali unovčiti v napadu, kjer so zgrešili več zaporednih metov. Gruzijci so začutili priložnost in se približali na pet točk, ohladila sta jih Tobey s polaganjem in Dončič s "step-back" trojko.

Blažič je moral nepričakovano z igrišča po padcu Goge Bitadzeja na njegov hrbet. To ni povzročilo večjih motenj v slovenski igri. Dončić, ki se je nezadržno približeval dvojnemu dvojčku, je zadel dvakrat zapored, iz igre je bil natančen tudi Prepelič.

Prednost Slovenije se je z občasnimi zanemarljivimi nihanji ustalila na +10. Na 13 točk jo je z atraktivnim polaganjem in dodatnim prostim metom povišal Dončić. Kmalu zatem je z desetim skokom dopolnil dvojni dvojček.

Gruzijci so uspeli znižati na deset (60:50), po trojki Gregorja Hrovata ob zvoku sirene pa so Slovenci v zadnji del vstopili s 13 točkami prednost. Hrovat je nato zadel še drugo trojko in poskrbel za najvišjo prednost na tekmi (66:50). Za njim sta bila pri metu z razdalje uspešna še Prepelič in Dončić, prednost je s tem narasla na +22, niz pa je s trojko uspel presekati Mamukelashvili.

Slovenci so v nadaljevanju rutinirano držali Gruzijce na varni razdalji in stopicali proti pomembni zmagi. Ta v nobenem trenutku ni bila ogrožena. Proti koncu obračuna se je razigral Dragić, svoj delež pod obročema je dodal tudi Bine Prepelič, v zadnji minuti pa se je med strelce vpisal še Gregor Glas.

Slovenija je tekmo dobila z 88:67. 

slovenija košarka reprezentanca SP 2023 Šport Prvi resen preizkus za Slovenijo Luka Dončić SP v košarki Šport Dončić se je znova zapisal blizu vrha zgodovinskih dosežkov

SP v košarki, skupinski del, 2. tekma:

Slovenija - Gruzija 88:67 (16:17, 45:33, 63:50)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 15:16 28.avgust 2023.

    Ok. Grejo naprej . Potem pa dve tekmi z Avstralijo in Nemčijo izgubijo in je konec sanj o kolajni.

Sorodne novice