Šport > Košarka
8902 ogledov

Znana tekmica Slovenije v četrtfinalu

Shai Gilgeous-Alexander Profimedia
Slovenija v četrtfinalu proti Kanadi.

Slovenski košarkarji bodo po visokem porazu proti Nemčiji (71:100), prvem na letošnjem svetovnem prvenstvu, v sredinem četrtfinalu v Manili igrali proti Kanadi, ki je z 88:85 izločila branilce naslova iz Španije.

V četrtfinalu se bodo najprej v torek, 5. septembra, v Manili pomerili Litva in Srbija ter Italija in ZDA, nato bosta v sredo še dvoboja Kanada - Slovenija in Nemčija - Latvija. Slovenija bo dvoboj v sredo odigrala ob 14.30 po slovenskem času.

"Do zadnje tekme smo morali čakati na razplet, to samo kaže, kako izenačeno je to SP in koliko dobrih ekip je že izpadlo. Naš tekmec bo Kanada, velja za eno izmed favoritinj prvenstva. Čaka nas zanimiv dvoboj v četrtfinalu, vanj gremo optimistično. Nismo imeli nobene želje, kdo bi bil tekmec, na to ne moremo vplivati in moramo pač to sprejeti, kar nam je namenjeno. Tekma se bo začela iz ničle, ne štejejo prejšnje zmage in porazi. Malo časa je za pripravo in se bomo morali Kanadi pošteno posvetiti," je povedal selektor Slovenije Aleksander Sekulić.

Španci, aktualni svetovni in evropski prvaki, so končali prvenstvo brez boja za odličja po porazu proti Kanadi v izjemno izenačeni skupini L. Danes je v njej najprej Latvija nadigrala Brazilijo s 104:84 in si priigrala četrtfinale. Če bi Španija premagala Kanado, bi bila sicer Latvija naslednji tekmec Slovenije.

Za preostalo mesto v nadaljevanju tekmovanja sta se po brazilsko-latvijskem obračunu "udarili" Španija in Kanada, prva je v Džakarti po izenačeni prvi četrtini (21:21) ob polčasu vodila z desetimi točkami naskoka (48:38). Kanadčani so zelo dobro začeli drugi del igre in kar dolgo vodili, a so Španci v zadnjih minutah tretje četrtine s serijo trojk vnovič povedli z 69:61 ter v zadnjo četrtino odšli z 12 točkami prednosti (73:61).

A se jim je met ustavil, prvič so zadeli šele ob koncu četrte minute za 75:69. V nadaljevanju jim je nekajkrat uspelo malce pobegniti, a je bila dobro minuto in pol pred koncem med ekipama le točka razlike, z 78:77 so bili v prednosti Španci. Dillon Brooks je s trojko nato najprej izenačil, Shai Gilgeous-Alexander pa v naslednjem napadu poskrbel za 82:80.

Ko so Španci še drugič v nizu zapravili napad, je Gilgeous-Alexander, s 30 točkami prvi mož tekme, z dvema prostima metoma povišal prednost na štiri točke in nato s prostih metov postavil končni izid. Španci so namreč zgrešili trojko za podaljšek, Willy Hernangomez je bil s 25 točkami njihov prvi strelec.

Komentarjev 9
  • Alex Kodek 21:21 03.september 2023.

    končno realna tekma naših, to je domet, ki ne bo več obrodil sadov ... šunkar pač ..

  • Avatar Leon
    Leon 19:40 03.september 2023.

    Dončič je najšibkejši člen reprezentance .

  • Avatar Zoran
    StarMačk 19:24 03.september 2023.

    No, če so prikazani igri proti Nemčiji botrovale kakršnekoli 1/4 finalne kalkulacije, potem jim mora biti sedaj jasno, da se niso splačale...

Sorodne novice