Šport > Košarka
3922 ogledov

Nemci odčitali Slovencem pravo košarkarsko lekcijo

Slovenija : Nemčija Profimedia
Košarkarji Slovenije so odigrali zadnjo tekmo predtekmovanja na SP na Okinavi. Po porazu proti Nemčiji bodo v izločilne boje napredovali z drugega mesta v skupini.

Slovenija in Nemčija sta se v zadnji tekmi drugega skupinskega dela letošnjega svetovnega prvenstva v košarki pomerili za prvo mesto v skupini, ohranitev stoodstotnega izkupička ter lažjega nasprotnika v izločilnih bojih, košarkarji Slovenije pa so doživeli prvi poraz. Nemčija je zmagala z 71:100 (11:25, 38:34, 68:52) in zasedla prvo mesto v skupini, Slovenija pa bo v četrtfinale v Manilo napredovala z drugega mesta. Njen tekmec v četrtfinalu v sredo, 6. septembra, bo znan čez približno dve uri. Možnosti sta Kanada ali Latvija.

Reprezentanci Slovenije in Nemčije sta imeli sicer bogato zgodovino medsebojnih dvobojev, saj sta danes se pomerili že devetnajstič. Enajstkrat so se zmage veselili slovenski košarkarji. Ekipi se namreč redno srečujeta na velikih tekmovanjih in sta se v zadnjih dveh letih pomerili že petič. Na olimpijskih igrah v Tokiu ter na evropskem prvenstvu v Kölnu je bila uspešnejša Slovenija, v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo pa je vsaka reprezentanca zabeležila eno zmago. Tokrat so bili uspešnejši Nemci, ki na letošnjem svetovnem prvenstvu še ne poznajo poraza.

Slovenija : Nemčija | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenija je tekmo začela s svojo že standardno začetno peterko: Luka Dončić, Aleksej Nikolić, Zoran Dragić, Bine Prepelič in Mike Tobey.

Obe ekipi sta uspešno izvedli svoj prvi napad, prve slovenske točke na tekmi pa je dosegel Dončić, ki je nato v obrambi še ukradel žogo, Dragić pa je s 4:2 Slovenijo popeljal do prvega vodstva na tekmi.

Luka je nato nadaljeval z odlično predstavo na začetku tekme, ko je dosegel naslednjih pet točk slovenske reprezentance ter povišal slovensko vodstvo na 9:4. Odlično je na drugi strani vrnil Daniel Theis, ki je v prvih treh minutah igre kar dvakrat zabil žogo skozi obroč.

Nemci so še naprej igrali predvsem na Theisa pod obročem, a je Slovenija nekoliko strnila svojo obrambo in ga nekajkrat uspešno ustavila ter po trojki Dragića povedla s 14:8, a je Dennis Schöder nemudoma vrnil z lastno trojko. Po novih točkah Luke Dončića pa je ob slovenskem vodstvu s 16:11 nemška klop zahtevala minuto odmora.

Slovenija : Nemčija | Avtor: Profimedia Profimedia

Med minuto odmora je na nemški klopi celo prišlo do verbalnega in tudi rahlo fizičnega obračuna med nemškim selektorjem in prvim zvezdnikom reprezentance Schröderjem, ki ni želel zapustiti igre. Na koncu je le ostal na klopi, Slovenija pa je kljub minuti odmora nadaljevala v svojem ritmu in po trojki Dončića povedla že za osem točk.

Rahlo okrvavljeni Dončić je dve minuti pred koncem prve četrtine sedel na klop, Slovenija pa je preko Klemna Prepeliča, ki je zadel en prosti met, povedla za devet točk. V obrambi se je nato izkazal na tem prvenstvu odlični Gregor Hrovat, ki je Moritza Wagnerja prisilil v korake. Na drugem koncu pa je po prekrasni ekipni akciji zadel Žiga Dimec in povedel Slovenijo v vodstvo za 11 točk.

Slovenija je imela na voljo tudi zadnji napad v četrtini, Klemen Prepelič pa je zadel trojko, po kateri je prva četrtina pripadla Sloveniji z rezultatom 25:11.

Slovenija : Nemčija | Avtor: Profimedia Profimedia

Nemci so dosti bolje odprli drugo četrtino in po dveh hitrih koših znižali rezultat na 25:15, a je Klemen Prepelič zadel novo trojko in ustavil nalet Nemcev. Slednji so sicer po zapravljenem napadu obeh ekip zadeli trojko in se znova približali.

Sledila je sodniška komedija, ko po brutalnem prekršku nad Dimcem, ki je celo moral iz igre, niso dosodili osebne napake. V igro se je nato vrnil Dončić in nemudoma izsilil osebno napako v napadu Nemcev. Luka je nadaljeval z odlično igro, ko je lepo našel Tobeya, ki je povišal na 30:18, a so Nemci odgovorili s prelahkim košem na drugi strani, tako da je ob rezultatu 30:20 za Slovenijo Aleksander Sekulić posegel po minuti odmora.

Tobey je po minuti odmora ponovno uspešno zaključil v napadu, po nekaj zapravljenih napadih na obeh straneh pa so Nemci dosegli novo trojko ter znižali zaostanek na devet točk, preden je Schröder znižal na vsega sedem točk zaostanka. V kriznih minutah Slovenije je nato Dončić zgrešil oba prosta meta, a je na srečo Schröder zgrešil povsem odprt met za tri točke.

Slovenija : Nemčija | Avtor: Profimedia Profimedia

Kriza Slovenije v napadu se je nadaljevala s prekrškom v napadu Nikolića, po kateri so se Nemci z novo trojko približali že na 32:28, ko je moral Sekulić vzeti še drugo minuto odmora.

Po minuti odmora je Slovenija zapravila še en napad, a so bili neuspešni tudi Nemci na drugi strani. Novo trojko je nato zgrešil Klemen Prepelič, Nemci pa pač ne. Približali so se na vsega točko zaostanka, preden je slovenski strelski post prekinil Luka Dončić. A tu se kriza ni končala. Nemci so preko prostih metov dosegli naslednje tri točke ter po skoku v napadu in novem košu prvič po 2:0 na tekmi tudi povedli.

Theis je po še enem neuspešnem slovenskem napadu povišal nemško prednost na 4 točke, Luka Dončić pa je zgrešil zadnji met v prvem polčasu. Nemčija je ob polčasu vodila z 38:34, potem ko je drugo četrtino izgubila s kar 27:9.

Slovenija : Nemčija | Avtor: Profimedia Profimedia

Prve točke v drugem polčasu je dosegel Bine Prepelič, a je nemudoma vrnil odlično razpoloženi Theis. Luka je nato sicer zadel v napadu, a so Nemci preko Schröderja vrnili s trojko. Nikolić je z zadetima prostima metoma Slovenijo ponovno približal, a je Schröder nadaljeval s svojo simultanko v napadu in dosegel naslednji pet točk ter Nemčijo povedel do osmih točk prednosti.

Dončić je sicer vrnil z dvema točkama, a je ob slabi obrambi Theis z lahkoto zabil na drugi strani. Ob 50:42 za Nemčijo je Sekulić prvič v drugem polčasu posegel po minuti odmora.

Tudi po minuti odmora se je nadaljevala kriza Slovenije. Najprej so Slovenci znova zapravili napad, Theis pa je vse skupaj kaznoval z novim zabijanjem. Tudi z linije prostih metov je Zoran Dragić zgrešil celo oba prosta meta. Po košu in še zadetim prostim prostim metom Isaaca Bonge so Nemci povedli že za 13 točk. Kmalu je prednost Nemcev narasla že na 17 točk in Sekulić je moral vzeti še eno minuto odmora.

Slovenija : Nemčija | Avtor: Profimedia Profimedia

Po minuti odmora je Klemen Prepelič prejel celo blokado pri metu za tri, Nemci pa so z novim lahkim košem ob porazni slovenski obrambi povedli za 19 točk. Klemen Prepelič je nato zadel tri proste mete ter znižal slovenski zaostanek, preden so Nemci dobili dodatno sodniško pomoč, ko je Nemec prestopil avt črto, Jakob Čebašek pa je prejel tehnično napako, ko je na to opozoril sodnika. V pravi komediji zmešnjav, ko je tehnično prejel še Klemen Prepelič, nihče več ni vedel, koliko prostih imetov ima Nemčija na voljo, na koncu pa so dobili dva prosta meta in še žogo s strani, katero so izkoristili za novo trojko in prednost 21 točk.

Luka je nato dosegel pet zaporednih točk, preden je dobro slovensko igro v obrambi v zadnjih nekaj napadih kronal Žiga Dimec, ki je poskrbel za delni rezultat 7:0. Po sedmih zaporednih točkah Slovenije je Nemčija ob 66:52 posegla po minuti odmora. Slovenija je uspešno obranila tudi prvi nemški napad po minuti odmora, a so Nemci nato zadeli v zadnji sekundi četrtine. Po treh četrtinah je Slovenija zaostajala z 68:52.

Slovenija : Nemčija | Avtor: Profimedia Profimedia

Prve točke v zadnji četrtini je po neuspešnih napadih na obeh straneh dosegel Nikolić, Klemen Prepelič pa je z zadetima prostima metoma zaostanek znižal na 12 točk. Nemci so nemudoma v igro vrnili najboljšega igralca Schröderja, preko Moritza Wagnerja pa so Sloveniji nemudoma vrnili s trojko.

Po nekaj neuspelih napadih na obeh straneh je trojko zadel Nikolić, a je Nemčija nemudoma vrnila s svojo še deseto trojko. Wagner je po zadeti trojki še ukradel žogo Tobeyu in nato zadel dva prosta meta, Nemčija pa je pobegnila že na 17 točk prednosti. Šest minut pred koncem je na klop sedel Luka Dončić, Nemci pa so z novo trojko prednost povišali prednost na 18 točk.

Slovenija : Nemčija | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav se je z nekaj koši izkazal Hrovat, so Nemci še nadzorovali situacijo, pet minut pred koncem pa so ponovno povedli za 21 točk. Ko je Tobey prejel še tehnično napako, so Nemci dosegli svojo najvišjo prednost na tekmi, Sekulić pa je ob zaostanku za 22 točk posegel po še eni minuti odmora.

Po prekršku Žige Samarja pri metu za tri točke je Wagner zadel dva prosta meta za novo najvišjo prednost. A bledi Slovenci so hitro zapravili še en napad, Nemci pa so s trojko povedli že za ogromnih 27 točk. Čeprav je bila večina nemških prvokategornikov že na klopi, so Nemci še naprej višali svojo prednost in kmalu povedli za 29 točk.

Ob vodstvu za 32 točk so Nemci celo dosegli stotico, zadnje točke na tekmi pa je dosegel Jakob Čebašek, ki je postavil končni rezultat 100:71 za Nemčijo. Najboljši strelec Slovenije je bil Luka Dončić s 23 točkami, 12 jih je dodal Klemen Prepelič.

Slovenija : Nemčija | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenija bo naslednjo tekmo igrala proti prvouvrščeni ekipi iz skupine L, v kateri je Latvija danes premagala Brazilijo s 104:84 in si zagotovila četrtfinale. Končni vrstni red v tej skupini bo znan po tekmi Kanada - Španija, ki se bo začela ob 15.30 po slovenskem času.

Jasno je že, da Slovenija ne more igrati s Španijo, ki je izgubila dvoboj z Latvijo in bo v primeru zmage proti Kanadi zasedla drugo mesto. V primeru poraza Španije bo prva Kanada, druga Latvija, v primeru zmage Španije pa bo Latvija naslednji tekmec Slovenije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Zoran
    StarMačk 16:13 03.september 2023.

    Glede na današnjo nezainteresirano igro predvidevam, da so naši iz taktičnih razlogov gemblali in se odločili, da bodo v 1/4 finalu raje odigrali z Latvijo, kot pa Španijo ali Kanado(sam stavim na Kanado), ki v medsebojnem dvoboju še odločata katera ...prikaži veča bo v skupini L zasedla drugo mesto!?

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 15:39 03.september 2023.

    Sekulić adijo!!!!

  • 4krogci 15:33 03.september 2023.

    Lahko kr zacnemo pakirat proti domu 🙈🙈

Sorodne novice