Šport > Košarka
357 ogledov

O tretjem polfinalistu odločal met v zadnjih sekundah

Nemčija : Latvija Profimedia
Nemci po razburljivem boju tesno ugnali Latvijo za polfinale SP.

Košarkarska reprezentanca Nemčije je tretji polfinalist svetovnega prvenstva na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. Nemci so v četrtfinalu danes v Manili premagali Latvijo z 81:79 (13:16, 36:34, 62:59). V zadnjem četrtfinalu se bosta ob 14.30 pomerila Slovenija in Kanada.

Nemčija, ki je predtekmovanje in drugi del SP končala kot ena od dveh neporaženih ekip - druga je bila Litva, ki pa je po porazu s Srbijo že izpadla iz bojev za medalje -, je na poti do četrtfinala v zadnji tekmi visoko premagala tudi Slovenijo. Tokrat je bilo delo za prvega zvezdnika Dennisa Schröderja in soigralce precej težje, na koncu pa so po razburljivi končnici Nemci le prišli med štiri najboljše.

Prav Schröder je bil v prvem polčasu v središču dogajanja. Pa ne zaradi posebej dobre predstave, ampak zaradi neučinkovitosti. Nikakor mu ni uspelo naravnati roke za natančne mete in tako je njegovih prvih 12 poskusov zgrešilo cilj. Na koncu je za devet točk metal še vedno zelo skromnih 4-26.

Nemčija : Latvija | Avtor: Profimedia Profimedia

Takšnega primanjkljaja Nemci niso mogli dobro nadoknaditi in Latvija je to izkoristila. Tudi zaradi dobrega meta za tri točke, pa tudi z več razpoloženimi igralci, tako da so košarkarji z Baltika v prvi četrtini prevzeli pobudo. Bolj enakovredno je bilo nadaljevanje, ko so Nemci hitro prišli do izenačenja, potem pa sta bili ekipi do polčasa povsem skupaj. Schröderjeve manjkajoče točke sta dobro nadomeščala Andreas Obst in Franz Wagner.

A Latvija se ni predala, Nemci niso mogli do preobrata in tudi v tretji četrtini je bilo še vedno zelo tesno. V zadnji pa se je le zdelo, da so favorizirani Nemci strli trdožive tekmece. Na hitro so prišli do dvomestne številke prednosti (74:60). A Latvija se je spet vrnila, Arturs Žagars in Ronalds Šmits sta s trojkama znižala na 69:74.

Sledila je še podobno razburljiva končnica, ko je Latviji nov zaostanek z delnim izidom 8:0 uspelo spraviti le še do 77:79. Nemci so po vodstvu za dve točki (81:79) zadnji napad zapravili, pri Latviji pa je Davis Bertans, pred tem je zadel šest trojk, zadnji met izza črte s precejšnje razdalje zgrešil in zmaga je šla v Nemčijo.

Nemčija : Latvija | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri Nemcih je bil najbolj učinkovit Franz Wagner s 16, Obst je dodal 13 točk, Latvijo je strelsko vodil Žagars s 24, Bertans jih je dodal 20, Šmits pa 14.

Že v torek sta bila znana prva udeleženca polfinala. ZDA so premagale Italijo kar s 100:63, Srbija pa je prav tako nepričakovano visoko odpravila Litvo s 87:68. Američani so po prvi današnji tekmi že dobili nasprotnika za polfinale, pomerili se bodo z Nemci, medtem ko bo tekmec Srbije boljši iz obračuna med Slovenijo in Kanado.

Tekme najboljših štirih reprezentanc bodo na sporedu v petek, 8. septembra. V soboto sledita še drugi tekmi za 5. oziroma 7. mesto. Tekma za bron bo v nedeljo ob 10.30, finale pa bo ob 14.40.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 14:03 06.september 2023.

    Včasih rabiš tudi nekaj sreče, ki pa jo naši ne bodo imeli ali izkoristili..

Sorodne novice