Šport > Košarka
622 ogledov

Bo Sloveniji v tretje le uspelo?

Luka Dončić Profimedia
Slovenija bo še tretjič v svoji zgodovini naskakovala polfinale SP.

Slovenija bo imela danes ob 14.30 tretjo priložnost, da se prvič v zgodovini uvrsti v polfinale svetovnih prvenstev v košarki. Nasproti bo imela izbrano vrsto Kanade, ki bo prvič doslej igrala v četrtfinalu SP.

Slovenija je na evropskih prvenstvih potrebovala tri poskuse, da se je 2009 na Poljskem prebila med štiri najboljše reprezentance. Na dosedanjih treh svetovnih prvenstvih je prvič pokleknila v osmini finala, 2010 in 2014 pa ni zmogla preskočiti Turčije oziroma ZDA.

Kanada na lestvici Fibe zaseda 15. mesto - Slovenija je sedma -, to pa je že njen 14. nastop na svetovnih prvenstvih. Dvakrat je bila šesta, 1978 prav v Manili in štiri leta kasneje v Kolumbiji, a tedaj po drugem tekmovalnem sistemu, ki ni vključeval četrtfinala.

Pred zgodovinskim obračunom za obe reprezentanci so na stavnicah v rahli prednosti Kanadčani, ki so bili pred prvenstvom drugi favoriti za zlato medaljo takoj za ZDA.

Shai Gilgeous-Alexander | Avtor: Profimedia Profimedia

V obeh zasedbah poudarjajo, da bo zmagovalca odločila ekipna igra in ne posamezniki, čeprav imata reprezentanci v svojih vrstah dva najbolj dominantna igralca na tem prvenstvu.

Luka Dončić je prvi strelec SP s povprečjem 26,4 točke, Shai Gilgeous Alexander (Oklahoma City Thunder) pa je drugi najbolje ocenjeni posameznik po statističnem indeksu. V zasedbi Kanade je sicer sedem igralcev iz lige NBA.

Prvi dan zaključnih bojev v dvorani Mall of Asia na Filipinih sta se v polfinale uvrstili Srbija, ki je bila boljša od Litve, ter ZDA, ki so ugnale Italijo.

Zmagovalec dvoboja Slovenija - Kanada bo v polfinalu v petek igral s Srbijo, poraženca pa že v četrtek čaka dvoboj za razvrstitev od 5. do 8. mesta proti Litvi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice