Šport > Košarka
4333 ogledov

Izjemni Luka Dončić izsilil še sedmo tekmo

Šport: Izjemni Luka Dončić izsilil še sedmo tekmo Profimedia
Dallas je prikazal najboljšo predstavo v seriji in Phoenix premagal s 113:86.

Košarkarji moštva Dallas Mavericks so na šesti tekmi serije proti Phoenix Suns reševali svojo kožo, s porazom bi se namreč sezona Luke Dončića in kolegov že končala. Nekaj minut pred začetkom dvoboja v Teksasu je podobna usoda sicer doletela igralce Philadelphie 76-ers, ki so na Vzhodu tokrat z 90:99 izgubili proti Miami Heat, slednji je v konferenčni finale napredoval s 4:2 v zmagah.

Dallas je dosedanja domača dvoboja proti Suns dobil, a vselej zanesljivo klonil na tekmah v Arizoni. Phoenix je tako pred tokratnim obračunom obdržal prednost domačega parketa. Prav ta je doslej ponujal povsem drugačno sliko zasedbe Jasona Kidda, Mavericks so pred gledalci v dvorani American Airlines Center pokazali predvsem bolj agresivno in uspešnejšo obrambo kot na gostovanjih.

Šesto tekmo je slovenski zvezdnik sicer odprl s tremi zgrešenimi meti, nato je iz obrata zadel četrtega. Phoenix je v uvodnih minutah vselej povedel, domači so izenačili, nato pa po asistenci Dončića za trojko Doriana Finney-Smitha povedli z 11:10. 

S štirimi zaporednimi točkami je odgovoril Devin Booker, kasneje je met za tri točke zadel še Jae Crowder, gostje pa so na polovici četrtine tako vodili s petimi točkami naskoka. A po Slovenčevi podaji je izza črte zadel Maxi Kleber, Luka pa je dosegel naslednjih sedem točk Dallasa in svojo ekipo vrnil v vodstvo. Pri 22:19 je po že svoji drugi ukradeni žogi sicer zgrešil polaganje za še višjo prednost.

Minuto pred koncem četrtine je Spencer Dinwiddie, ki se v tokratni seriji doslej ni izkazal, zadel trojko za +4, po košu Mikala Bridgesa pa je na drugi strani proti košu prodrl Dončić, a se sodniki ob kontaktu z Bismackom Biyombom niso odločili za prekršek nad Slovencem, temveč so dosodili avt za Phoenix. Ta je zapravil svoj zadnji napad, Luka pa je dobro sekundo pred zadnjim piskom sirene v četrtini izsilil osebno napako. Zadel je enega od dveh prostih metov za 28:25.

Drugo četrtino je tradicionalno začel na klopi, njegovi soigralci pa so ohranjali manjšo prednost. Jalen Brunson je uspešno zaključil tri napade, za še višji naskok pa sta pri izidu 41:37 poizkusa za tri točke zgrešila Reggie Bullock in Dinwiddie. Dončić, ki je imel nekaj težav z nogo, se je ta čas ob igrišču ogreval na kolesu, pred tem je za nekaj časa odšel v garderobo.

Na parket se je vrnil še pred polovico četrtine. Hitro je zbral tretjo ukradeno žogo, kasneje pa je ob prekršku uspešno zaključil prodor pod koš in zadel dodaten prosti met.

Sledili sta še trojki Bullocka in Dončića za 52:41.

A to še ni bila najvišja prednost domačih v prvem polčasu. Po novih trojkah Kleberja in Bullocka so domači povedli za kar +17. Z dvema prostima metoma je izid četrtine sicer postavil Cameron Johnson, ki je poskrbel za 45:60. 

Luka je zbral 18 točk, šest skokov, štiri asistence in tri ukradene žoge. Prav izgubljene žoge so predstavljale največjo težavo Phoenixa. Izgubil jih je osem, Booker in Chris Paul po tri, Dallas le dve, Dončić je bil še brez napake.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenski zvezdnik je drugi polčas odprl z asitenco za zabijanje Dwighta Powella, nato pa je v dveh napadih prišel do štirih prostih metov, zadel je prav vse, kasneje pa je v dvoboju ena na ena prišel še mimo 'kolega' z nabora leta 2018 Deandreja Aytona in položil za 68:48.

Booker je ob tretji osebni napaki Dončića dosegel šel prvo točko po prvi četrtini, ko jih je zbral osem. Povsem drugače je bil še naprej razpoložen prvi mož Dallasa. Ta je zbral še svojo sedmo podajo ob četrtem zadetem metu za tri točke Bullocka (4/9), dodal pa še dva prodora pod tekmečev obroč, ki ju je zaključil z zabijanjem. Razlika se je še naprej vrtela okoli 20 točk.

Za svoj 'trud' si je Luka prislužil komolec v obraz, ki mu ga je ob svojem zabijanju namenil Ayton. Sodniki so ob tem štiri minute pred koncem tretje četrtine dosodilil četrti prekršek Slovencu.

Šport: Luka 'pokasiral' komolec, nato pa jih je še slišal od soigralca | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvi pick z nabora 2018 si je sicer za svojo potezo prislužil tehnično napako, osebna napaka tretjemu na istem draftu pa je obveljala. Kidd je Dončića preventivno potegnil na klop.

Tudi to ni pomagalo Phoenixu, ki je še naprej izgubljal žoge. Dinwiddie je zadel dve trojki, Brunson pa je s prostima metoma pred zadnjo četrtino Dallas popeljal do 94:72.

Dončić se je vrnil na parket, a so mu sodniki po dveh minutah prisodili še peto osebno napako. Luka se z njo ni strinjal in domači klopi pokazal, da naj zahteva pregled posnetka. 'Challenge' je bil uspešen, Slovenec pa je tako ostal pri štirih dosojenih prekrških.

Dallas je v prvih petih minutah dosegel le dve točki, vendar tudi gostje niso bili pretirano uspešnejši. Slabih sedem minut pred koncem je Ljubljančan podal za trojko Bullocka, nato pa zadel enega od dveh prostih metov za 100:79. 

Phoenix se je po trojki Paula približal na 16 točk zaostanka. A Luka je najprej presegel mejo tridesetih točk, ukradel žogo Paulu, zadel preko njega, nato pa izsilil še osebno napako Bookerja v napadu. Ob tem je svojemu 'novemu prijatelju' namenil še nekaj besed.

Pri izidu 104:84 je slabe štiri minute pred koncem sedel na klop, delo je bilo že opravljeno, priložnost so dobili rezervisti. Čakalo se je le še na končni rezultat. Semafor je na koncu pokazal izid 113:86.

Dončić je ob metu 11/26 (2/8 trojke, 9/14 prosti meti) zbral 33 točk in vknjižil še 11 skokov, 8 asistenc in štiri ukradene žoge, izgubil je le eno. Svoj delež so k zmagi prispevali še Bullock (19 točk), ta je prišel do osebnega rekorda v končnicah, Brunson (18) in Dinwiddie (15). Pri Phoenixu so dvoštevilčno število točk zbrali Ayton (21, 11 skokov), Booker (19) in Paul (13).

Suns so izgubili kar 22 žog, Booker osem, Paul pet. Ob tem je zvezdniški dvojec skupno zbral manj točk (32:33), skokov (10:11), podaj (7:8) in ukradenih žog (3:4) kot Dončić.

 

Miami prvi v konferenčnem finalu

Košarkarji Miami Heat pa so postali prvi, ki so se uvrstili v konferenčni finale končnice severnoameriške lige NBA. Z zmago na šesti tekmi v gosteh pri Philadelphia 76ers z 99:90 so v boju na štiri zmage napredovali s 4:2. Odločilna je bila tretja četrtina, ki so jo dobili s 16:2.

Prvi zvezdnik gostov je bil Jimmy Butler z 32 točkami. Pri domačih, ki so imeli slab večer, je najboljši strelec lige Joel Embidd zadel manj kot 30 odstotkov metov na koš in tekmo končal pri 20 točkah, James Harden pa je v izenačenem prvem polčasu dosegel vseh svojih 11 točk.

Košarkarji vročice se bodo v finalu vzhoda pomerili z boljšim iz dvoboja Milwaukee Bucks - Boston Celtics. Branilec naslova prvaka Milwaukee ta čas v boju na štiri zmage vodi s 3:2.

 

* Izidi, končnica, 2. krog:
- vzhod:
Philadelphia 76ers - Miami Heat        90:99
- Miami se je uvrstil naprej s 4:2;

- zahod:
Dallas Mavericks - Phoenix Suns        113:86
(Luka Dončić: 33 točk, 11 skokov, 8 podaj, 4 ukr. žoge za Dallas)
- izid v zmagah je izenačen na 3:3;

* Opomba: moštva igrajo na štiri zmage.

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 09:23 13.maj 2022.

    Kje so sedaj vsi kavč strokovnjaki, ki so napovedovali metlo?!!!

Sorodne novice