Šport > Košarka
9630 ogledov

Izjemno pomembna tekma je bila odločena v zadnji minuti

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so doživeli neljub poraz proti Utahu. Ta je slavil s 114:109.

Luka Dončić in soigralci so se drugič v sezoni pomerili z ekipo Utah Jazz, ki je dobila prvi medsebojni dvoboj. Moštvi sta sosedi na lestvici, Jazz je v domačo tekmo krenil z razmerjem 36-22 in s četrte pozicije na Zahodu, Mavericks s 35-24 ter petega mesta v zahodni konferenci. V mesecu dni se bosta ekipi skupno pomerili trikrat, prav obračuni med njima pa bi tako lahko določili izhodišča za končnico. Ob trenutnih uvrstitvah bi se franšizi srečali že v prvem krogu play-offa, prednost domačega igrišča bi imeli košarkarji iz Salt Lake Cityja.

Dallas, ki je izgubil kar 14 od zadnjih 18 medsebojnih dvobojev, je dobro odprl tekmo. Luka je v minuti in pol že zbral tri asistence in ukradeno žogo, gostje pa so skupno zadeli prvih sedem metov iz igre, enkrat je bil po prodoru pod koš natančen tudi slovenski zvezdnik.

A večje razlike si Mavericks niso uspeli priigrati, Utah je bil uspešen predvsem pri metih za tri točke. Na polovici četrtine so gostje vodili z 20:18.

Kasneje je bil rezultat trikrat izenačen, nato pa so Jazz povedli za štiri točke po dveh koših Francoza Rudyja Goberta. Dončić je odgovoril s trojko, nato pa je bil dvakrat izza črte natančen še Latvijec Davis Bertans. Drugi met je po podaji Slovenca zadel ob zvoku sirene in poskrbel za vodstvo zasedbe iz Teksasa pri 34:31.

Luka je v prvih 12 minutah zbral 7 točk, 2 skoka in 6 asistenc, na začetku druge četrtine je obsedel na klopi. Gostje so obdržali prednost predvsem po zaslugi Bertansa. Ta se je najprej izkazal z blokado in ukradeno žogo v obrambi, kasneje pa je nanizal 8 zaporednih točk. Po njegovi četrti trojki na tekmi (4/5) je Dallas vodil s 44:40.

Po minuti odmora se je s košem in dodatnim prostim metom izkazal še drugi novinec pri Mavs Spencer Dinwiddie, po vrnitvi na parket pa je Dončić na trojki našel Reggieja Bullocka za 50:42.

Tri minute in pol pred koncem prvega polčasa je Luka dosegel svoji prvi dve točki v četrtini, nato je bil dvakrat natančen še s črte prostih metov. Obakrat je poskrbel za +6, sledila je selitev na klop, na svojem računu je imel namreč že tri osebne napake.

Pred odhodom na glavni odmor se je s petimi točkami izkazal Dinwiddie, zadnji koš v prvem polčasu pa je dosegel Dwight Powell po skoku v napadu. Kanadčan je zadel za 67:60. Dončić je v svojo statistiko vpisal 11 točk, tri ulovljene žoge in 7 podaj.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po 20 sekundah tretje četrtine je Luka iz obrata zadel za 69:60, kasneje je še enkrat poslal žogo skozi mrežico, po njegovi osmi asistenci, znova je akcijo uspešno zaključil Powell, pa je Dallas vodil s sedmimi točkami naskoka. Bullock bi z metom za tri točke lahko poskrbel za prvo dvoštevilčno vodstvo na tekmi, a je njegov met zaustavil obroč. Domači trener Quin Snyder je vzel minuto odmora.

Po njej je Donovan Mitchell zadel trojko, na enak način sta bila nato natančna še Bojan Bogdanović in Mike Conley, Utah pa se je približal le na točko zaostanka. Dončić je v napadu odgovarjal z asistencami, po že njegovi 11. je Maxi Kleber zadel izza črte, na semaforju se je izpisalo 84:80.

A po novem time-outu so Jazz odgovorili z osmimi zaporednimi točkami, pet jih je v ta niz prispeval Mitchell. Jazz je povedel s +4, četrtina pa se je na koncu končala z 89:86 v korist gostiteljev.

Luka je znova odigral celotno tretjo četrtino in na začetku zadnje še enkrat več s klopi spremljal soigralce. Ti so po dveh minutah in pol znova povedli s trojko Bertansa, v naslednjem napadu je bil izza črte natančen še Dinwiddie za 96:92. Isti igralec je bil pri metu, po njegovi novi trojki, vmes so gostitelji spet izenačili, je bilo 99:96. Do konca je ostalo še dobrih sedem minut, Snyder je klical minuto odmora.

Po posvetu na klopi se je Dončić vrnil na parket, sledila je njegova trojka za 102:98. Vendar so v naslednjih napadih zadevali le domači, Mitchell je štiri minute pred zadnjim piskom sirene poskrbel za vodstvo Jazza s 105:102.

Luka je odgovoril s košem preko Goberta, nato še s trojko z velike razdalje za vodstvo Dallasa.

Utah je najprej izenačil, nato pa je Bogdanović z metom za tri točke v prednost vrnil domače pri 110:107. V prejšnjih napadih gostov je Dončić dvakrat neuspešno zahteval prekršek. Ostala je še minuta in pol.

V naslednjih dveh akcijah Dallasa je Luka zgrešil meta za izenačenje, 11 sekund pred koncem pa je Gobert poskrbel za 112:107. Pet sekund kasneje je Dorian Finney-Smith še zadel za -3, po hitrem prekršku pa je bil pri prostih metih obakrat natančen Conley. Ko je na drugi strani zgrešil Bullock, je bilo vseh upov na preobrat konec.

Dončić je vknjižil 23 točk (met iz igre 8/24, trojke 3/9, prosti meti 4/4), 7 skokov, 11 asistenc in ukradeno žogo. Powell je dosegel 22 točk, Dinwiddie 20, Bertans pa 17. Na drugi strani je Mitchell dvoboj končal pri 33 točkah, Bogdanović pri 18, Gobert pa je zbral 14 točk, 17 skokov in 3 blokade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice