Šport > Košarka
2849 ogledov

Junak dvoboja: Luka je izjemen fant

Eurobasket 2022 Saša Despot
Prvi strelec dvoboja z Litvo je bil s 24. točkami Mike Tobey.

Slovenski košarkarji so se že na prvi tekmi evropskega prvenstva spopadli z verjetno najmočnejšo centersko linijo na tokratnem Eurobasketu, ki jo tvorita NBA zvezdnika Jonas Valančiūnas in Domantas Sabonis. Čeprav v slovenski izbrani vrsti še najbolj primankuje visokih mož pod košem, pa sta bila Litovca dobro zaustavljena. Prvi je sicer zbral 12 skokov, a ob metu iz igre 4/10 dosegel le 9 točk, Sabonis pa ob povsem enakem izkupičku poizkusov in zadetih metov točko več. Skupaj sta na parketu sicer prebila skoraj 57 minut.m

Odlično delo sta tako v obrambi opravila precej nižja Edo Murić in Vlatko Čančar, ki sta pod lastnim obročem še kako dobro pomagala centroma Žigi Dimcu in Miku Tobeyju. Slednji je bil sicer eden najzaslužnejših za zmago z 92:85. Svoje je namreč dodal tudi v napadu, bil je najboljši strelec v slovenski izbrani vrsti. V statistiko je tako vpisal 24 točk (met 11/17), 8 skokov ter dve blokadi.

"Vedeli smo, da so centri njihova moč. Imajo dva, ki sodita med boljše v ligi NBA. Osredotočili smo se na to, da ju skušamo čim bolj omejiti in mislim, da nam je kar dobro uspelo. Če zmagaš, potem si nekaj delal dobro," je uvodoma za slovenske medije dejal Tobey, ki si je med slovenskimi navijači zaradi takšnih predstav že pridobil ime Miha.

Mike Tobey Miha Šport Tobey: Igrati za Slovenijo je kot darilo, želim vrniti ljubezen

"Košarka je igra serij, še zlasti, če se igra tako hitro. Vedeli smo, da moramo dobro igrati v obrambi, v napadu pa smo bili uspešni. Ko smo strnili vrste v obrambi v zadnjih minutah, se je tehtnica nagnila na našo stran," je tekmo z Litvo še ocenil naturalizirani košarkar.

Prav hitra igra naj bi bila zaščitni znak Slovenije: "To je eno od naših močnih orožij, tako smo igrali tudi lani. Na prijateljskih tekmah nismo igrali v takem ritmu, tokrat pa smo ga dvignili na pravo raven."

Ob Tobeyjevi dobri igri v napadu se ni poznal tudi nekoliko slabši strelski večer Luke Dončića (met iz igre 4/14, 1/8 za tri točke), ki pa je odlično podajal in na koncu zbral 10 asistenc. "Prav gotovo in to je tisto, kar ga dela tako velikega. Mete včasih zadaneš, včasih ne. A njegova sposobnost, da s svojo igro vpliva na potek dogajanja na igrišču v številnih stvareh, pa naj bo to skok, podaje, vključiti vse ostale, ga naredi za izjemnega vodjo. Igrava pick'n'roll. Luka je izjemen talent, če mu daš malo prostora, da prebere igro, bo to v trenutku storil."

košarka ep 2022 SLO-LIT | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V dvorani sicer Slovenci tokrat niso bili najglasnejši, v Kölnu se namreč trenutno že nahaja okoli 5.000 Litovcev. "Tudi proti Srbiji v Stožicah je bilo odlično vzdušje. Bilo je izjemno, Litva je nora na košarko, to so njihovi navijači znova dokazali. Zabavno je bilo igrati pred takšno publiko. Dobro smo začeli prvenstvo, upam, da bomo tako nadaljevali."

Za kones je sledilo v zadnjih urah obvezno vprašanje o pti na tekmo: "Ja, res je, na to sem že pozabil (smeh). Avtobusa ni bilo in šli smo s taksijem, sam sem bil v njem skupaj z Blažičem, Murićem in Luko. Morda bi morali ves čas hoditi na tekme s taksijem (smeh)."

 

košarka ep 2022 SLO-LIT Eurobasket 2022 Šport Zoki: To je bil ključ do zmage košarka ep 2022 SLO-LIT Po zmagi Šport Sekulić: "Vemo, da je Luka v napadu sposoben marsičesa, toda ..." košarka ep 2022 SLO-LIT Po zmagi Šport "Rad bi se zahvalil tudi taksistom" košarka ep 2022 SLO-LIT Posebna delegacija Šport Ne boste verjeli, kdo je bil na tekmi: "Luki bi rekel le ..." košarka ep 2022 SLO-LIT Eurobasket Šport Slovenija z odlično končnico do zmage nad žilavim nasprotnikom slovenski navijači Fotogalerija Šport Slovenci v Kölnu s posebnim mestom za pripravo na tekme
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice