Šport > Košarka
63869 ogledov

Avanzo "prerešetal" Kacinove argumente, zapis močno odmeva

Jelko Kacin Nebojša Tejić/STA
Vladni govorec Jelko Kacin je s širjenjem neresničnih informacij izzval burno reakcijo nekdanjega direktorja članskih reprezentanc pri KZS Mateja Avanza.

Jelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci med drugim spregovoril o problemaitki športa in odrejanju (ne)upravičenih karanten, kar ima lahko, kot opozarjajo strokovnjaki, uničujoč učinek na konkurenčnost slovenskih športnikov.

Kacin je uvodoma navedel neresnične informacije glede postopka v primeru okužbe na letošnjii dirki po Franciji, na kateri sta slovenske barve tako uspešno zastopala Tadej Pogačar in Primož Roglič.

Obenem je vladni govorec vso pristojnost glede odrejanja karanten in prepovedi športnih aktivnosti pripisal Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), čemur pa Avanzo odločno oporeka.

"Zdaj ste prst uperili k Nacionalni inštitut za javno zdravje - NIJZ, ki pa v internih pogovorih z deležniki slovenskega športa pravi, da odločitev ni njihova, ampak je politična. Kako je torej s tem?" je v zapisu na družbenem omrežju Facebook dejal košarkarski funkcionar.

Njegov obširen odgovor na priložene izjave Jelka Kacina objavljamo v celoti.

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Kacin: "Za zdravje gre! Posamezne športne panoge tega ne želijo razumeti"

ŠPORT NAS JE "NEKOČ" ZDRUŽEVAL, MAR NE?

"Po današnji novinarski konferenci govorca Vlada Republike Slovenije, gospoda Jelka Kacina, je jasno, da odgovorni v naši ljubi deželi problematike športa - bodisi vrhunskega, bodisi športa za vse ali tistega mlajših starostnih kategorij - ne razumejo, ne poznajo. Zdi se celo, da te tematike niti ne želijo preveč podrobno (s)poznati.

matej avanzo | Avtor: Profimedia Profimedia
Zato, dovolite, sedmero "in nekaj čez" ugotovitev oziroma pogledov.

1) Slovenski vrhunski športniki, sodelujoči v mednarodnih tekmovanjih, se ne le držijo vseh ukrepov, ampak se tudi redno (ter na lastne stroške) testirajo za morebitno okužbo z virusom Covid-19, povprečno med 2- in 3-krat tedensko.

2) Vi, dragi Jelko, bi kot vodilni komunikator Vlade RS morali vedeti, da je, če ali ko se na tematiko ne spoznaš dovolj, odgovora ne veš ali o njem nisi prepričan, tudi "NE VEM, BOM PREVERIL" legitimen, spoštovan in več kot dopusten odgovor. Tako pa ste o Tour de France navedli neresnične podatke, saj je tam testiranje bilo tedensko in s pravilom, da je še mogoče nadaljevanje tekmovanja tudi, če je bil okužen (do) en posameznik v ekipi (za vsak posamezni teden).

3) Novinarki niste odgovorili na vprašanje o tem, zakaj je Slovenija (za košarko to lahko trdim) edina evropska država, ki ekipam navzlic drugačnim pravilom mednarodnih tekmovanj, v katerih sodelujejo, kljub le enem primeru pozitivnega testa za virus Covid-19 za deset dni PREPOVE treninge, delovanje v športu, treniranje, še posebej pa tekme.

Zadnji tak primer je Cedevita Olimpija Ljubljana, ki ste jo z zares togim odzivom spravili na rob smiselnosti delovanja v konkurenci klubov iz držav, ki so vse po vrsti našle rešitev za posamezne primere okužb. Verjetno ne veste, ampak rezultat 20:0 pomeni, da klub NE DOBI točke za poraz, torej je registracija ene take tekme ekvivalentna dvema porazoma. Ob proračunu okrog 2 MIO evrov se bodo vsi sponzorji verjetno vprašali, čemu, zakaj, za koga?

4) V Izjavah radi s prstom kažete na druge, medtem ko gladite (večkrat uporabljeno?) polivinil vrečko za vašo masko. Tako ste zdaj prst uperili k Nacionalni inštitut za javno zdravje - NIJZ, ki pa v internih pogovorih z deležniki slovenskega športa pravi, da odločitev ni njihova, ampak je politična. Kako je torej s tem? Razumem, šport ni edini in zagotovo ne najpomembnejši v vrsti težav, a vseeno si zasluži pozornost, saj gre za področje, ki je eno redkih, ki našo zbledelo državo praviloma redno povezuje v homogeno celoto. Mar ne?

5) Šport je področje, ki še zdaleč ni le postransko. Je kompleksen skupek vrhunskega športa, športa za vse, športa mladih, rekreacije, športa za starejše, šolskega športa in še kaj bi se našlo. Je tudi skrb za zdravje. Mi pa se trenutno borimo prav za zdravje. Ali se motim? In namesto, da bi pri športnikih iskali "influencerje", ljubljence naroda, ki bi vam pomagali pri boljši informiranosti in odzivu ljudi, vi pri idolih vseh skupin Slovencev, ki se udinjajo v športu, povzročate nemir, nervozo, zgražanje. In to, žal, priznajmo si, upravičeno. Saj delate s športom, kot da je jelka, na primer. Četudi bo nanjo 14 dni padal dež, bo že preživela, pa saj je še toliko drugih jelk. Pa iglavcev. Pa listavcev. Pa gozdov. Pa hribov. Pa širjav.

6) Če bi zares za vsako področje skrbeli strokovnjaki, bi se zdaj ne pogovarjali o krivicah, naravnost neumnih potezah in pretiranemu poenostavljanju slehernega epidemiološkega koraka, vzgiba, želji za "vojaškimi", hierarhičnimi, za vse enakimi posredovanji. Pogovarjali bi se z argumenti. Ne s pamfleti in leporečji, ki jih, četudi vaš glas zveni umirjeno in ima prijeten bariton, pač niti vi, niti kdo z vsemi govorniškimi nagradami te galaksije, ne more obvladati nebroj.

7) Osredotočil sem se na šport. A še zdaleč ne gre "samo" zanj. Gre za našo družbo. Naš jaz. Naš obraz.

Spreminjamo se v iste, zagotovo pa si nismo enaki.

Spreminjamo se v bolne, zagotovo pa nismo zdravi.

Spreminjamo se v robote, zagotovo pa imamo čustva.

In šport niso samo čustva. Šport je tudi zdravje. Gibanje. Sodelovanje. Pogum. Opolnomočenje.

PS: Naslednji politik, ki se bo fotografiral s katerimkoli vrhunskim športnikom po uspehu, naj za kazen eno plačo da v dobrodelne namene. Pri "inflaciji" vašega muzanja ob naših asih bodo vse imele denarja še za nekaj let."

nachbar Covid-19 Šport Besni Nachbar ostro nad oblast: "Iz sebe delamo norca"

"Primer Olimpije je nov unikum"

Odločitve države je pred tem obsodil tudi v pogovoru za Večer. "Način, na katerega naša ljuba država razume in tretira šport, je pri primeru Olimpije dosegel nov unikum. Dno dna. Edini klub, ki še nekako drži stik z evropsko košarko, je postavila v položaj, v katerem se sponzorji in podporniki lahko legitimno vprašajo o tem, zakaj, čemu in za koga," je za spletno stran najstarejšega slovenskega časopisa dejal Avanzo. 

Cedevita Olimpija Bravo, NIJZ! Šport Cedevita Olimpija za zeleno mizo izgubila tekmo Evropskega pokala

Jaka Blažič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Najodmevnejša žrtev aktualnih predpisov je slovenski košarkarski klub Cedevita Olimpija, ki je zaradi obvezne desetdnevne karantene po pozitivnem vzorcu enega izmed igralcev že "izgubila" tekmo evopskega pokala. Ta je bila za zeleno mizo registrirana z rezultatom 20:0 v korist turškega Bursasporja. "Dovolite nam trenirati, dovolite nam igrati," je državo na družbenih omrežjih pozval košarkar Olimpije Jaka Blažič. 

Oglasil se je tudi njegov soigralec Edo Murić"S ponosom smo vedno in povsod nosili dres Slovenije. Zdaj smo zaradi ukrepov lastne države zaprti v svojih domovih in oddaljeni od športa, v katerem uživamo, in ki je vsem nam prinesel obilico užitkov in veselja. Povsod skrbimo za vse prepisane ukrepe, nosimo maske, ohranjamo varnostno razdaljo in razkužujemo roke. Testi, ki smo jih v zadnjih petih dneh prestali trikrat, so bili vsakič negativni. Dovolite nam trenirati. Dovolite nam igrat," je zapisal.

Komentarjev 13
  • Fulmmer 01:04 11.oktober 2020.

    Pa dejte nam pustit da pocrkamo!!!

  • Žurnalček 15:46 10.oktober 2020.

    Koji Q je ta Avanzio ? A zdaj se bo pa vsak Q mešal v delo NIJZ ! Tud vi ste mal fuknjeni , o dajete medijski prostor amaterjem in lajkom na področju zdravstva !

  • mariborska 14:01 10.oktober 2020.

    Pa kaj vam še zdaj ni jasno, da so največji lažnjivci janšistično-šiptarski domobranci v vladi, kot so: Ivani JJ, Kacin fukjeni, Hojs zmešani, Beovička kurja, Krek zadrogirani. V imenu ljudstva - ADIJO, satan vas čaka