Šport > Košarka
1812 ogledov

Koliko zaslužijo najbolje plačani igralci evropske košarke?

Nikola Mirotić twitter Barça Basket
Najboljši evropski klubi iz sezone v sezono dvigujejo višino pogodb svojih največjih zvezdnikov.

Evropska košarka v poizkusu, da bi se čim bolj približala ligi NBA, čedalje bolj napreduje tudi v finančnem pogledu, saj v zadnjih letih svojim najboljšim košarkarjem nudi sanjske pogodbe, kakršne ne bi dobili niti na drugi strani luže.

Košarkarska spletna stran Eurohoops je tako naredila raziskavo in odkrila deset najbolje plačanih košarkarjev letošnje Evrolige. Kar šest igralcev na sezono zasluži več kot dva milijona evrov, medtem ko vsi znotraj prve deseterice zaslužijo vsaj 1,8 milijonov evrov na sezono.

Ker je bila raziskava narejena zgolj med klubi, ki nastopajo v Evroligi, na tem seznamu ni nekaj zvenečih imen evropske košarke, kot je na primer Miloš Teodosić, saj s svojim klubom Virtus Bologno nastopa zgolj v Eurocupu.

1. Nikola Mirotić: Barcelona; 4,8 milijonov evrov
Nikola Mirotić se je vrnil iz lige NBA, kjer mu je Utah Jazz v novi pogodbi ponujal približno toliko, kot bo zaslužil pri Barceloni. A v ligi NBA je bil zgolj eden izmed povprečnih igralcev, s solidno minutažo, medtem ko bo v Evroligi eden izmed največjih zvezdnikov lige.

Nikola Mirotić Spremenil mnenje Šport "Nikoli v Barcelono? To je rekel nekdo drug!"

2. Aleksej Šved: Himki; 3,5 milijonov evrov
Po vrnitvi iz Amerike leta 2015 vsa leta najbolje plačani igralec evropske košarke, dokler ga ni letos s prestola strmoglavil Nikola Mirotić.

Aleksej Šved | Avtor: Profimedia Profimedia

3. Edy Walter Tavares: Real Madrid; 2,6 milijonov evrov
Tavares je sredi leta okrepil Real Madrid in postal prvi center ekipe. Letos je tako z ekipo podpisal novo petletno pogodbo, po kateri bo bogatejši za 13 milijonov evrov. V svojih dveh sezonah v ligi NBA je zaslužil približno dva milijona evrov.

4. Nando De Colo: Fenerbahče; 2,3 milijona evrov
Francoz je s CSKA Moskvo osvojil Evroligo in si zaželel novega izziva. Govroilo se je o vrnitvi v NBA, k aktualnim prvakom Toronto Raptors, a je bila ponudba iz Turčije toliko boljša, da je svoje sanje o vrnitvi v Ameriko za nekaj časa preložil.

5. Shane Larkin: Anadolu Efes; 2,25 milijonov evrov
Tudi Larkin je sanjal o povratku v Ameriko, a ni dobil niti približno tako lepe ponudbe, kot s strani Anadolu Efesa, ki mu je izdatno povišal lansko pogodbo, s katero je zaslužil 1,4 milijona evrov po sezoni.

Shane Larkin | Avtor: Profimedia Profimedia

6. Nick Calathes: Panathinaikos; 2,2 milijona evrov
Calathes, ki velja za verjetno najboljšega klasičnega organizatorja igre v Evroligi v zadnjih nekaj letih, je daleč najbolje plačan igralec grškega velikana Panathinaikosa, saj zasluži skoraj dvakrat toliko kot drugi na klubski lestvici, Jimmer Fredette.

7. Jan Vesely: Fenerbahče; 2,1 milijona evrov
Nekdanji igralec Slovana, ki ni zadovoljil kriterije Olimpije in se je zato napotil v Beograd k Partizanu, je včasih veljal za najbolje plačanega košarkarja v evropskih tekmovanjih in je eden redkih visokoraslih košarkarjev, ki danes sestavljajo prvo deseterico.

Jan Vesely | Avtor: Profimedia Profimedia

8. Sergio Llull, Real Madrid; 1,9 milijonov evrov
Sergio Llull bo prav verjetno ostal zadnji izjemni evropski košarkar, ki se ne bo nikoli podal v Ameriko. Pogodba z Realom se mu namreč izteče leta 2021, ko bo štel že 33 let. A ob taki plači, kot jo dobi v Realu, bo tudi na Ameriko lažje pozabiti.

9. Timofej Mozgov: Himki, Sergio Rodriguez: AX Armani Exchange Milano, Alex Abrines: Barcelona, Kostas Sloukas: Fenerbahče, Corry Higgins: Barcelona; 1,8 milijonov evrov.
1,8 milijonov evrov je zelo priljubljena plača, saj je enaka plači 2 milijonov dolarjev, kakršno obljubijo dosti igralcem, ki pridejo iz lige NBA.

luka dončić TOP 3 Šport Dončić med tri Evroligaše, katerim je mesto v NBA, uvrstil tudi Slovenca
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice