Šport > Košarka
192 ogledov

Kvalifikacije: Evropski prvaki ne bodo potovali daleč

Rado Trifunović Saša Despot
Obe članski izbrani vrsti sta dobili nasprotnike v kvalifikacijah.

Slovenska moška košarkarska reprezentanca se bo v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji, Italiji, Gruziji in na Češkem leta 2021 pomerila z Avstrijo, Madžarsko in Ukrajino. Slovenija je na zadnjem EP 2017, ki so ga gostile Turčija, Finska, Izrael in Romunija, osvojila zlato kolajno.

"Mislim, da smo z žrebom lahko zadovoljni, saj smo se izognili Turčiji, Latviji in Italiji," je po današnji igri kroglic v Münchnu uvodoma dejal selektor Rado Trifunović.

"Seveda bo zelo pomembno v kakšni zasedbi se bomo vsakič zbrali. Upam, da bo naša postava bolj konstantna, kot je bila v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo na Kitajskem. V tem primeru bodo bolj konstantne tudi naše igre. Vesel sem dejstva, da bodo Edo Murić, Jaka Blažič in Martin Krampelj (vsi kot člani Cedevite Olimpije, op.p.) igrali doma ter upam, da se bodo reprezentančnim akcijam odzvali vsi igralci, ki bodo v posameznih oknih na voljo," je še dodal Trifunović.

Na EP se bodo iz vseh osmih kvalifikacijskih skupin uvrstile po tri reprezentance, iz skupin, kjer nastopajo gostitelji zaključnega prvenstva (Nemčija, Italija, Gruzija in Češka), pa po dve izbrani vrsti.

Slovenija se bo najprej 20. februarja 2020 v gosteh pomerila z Madžarsko, tri dni kasneje pa bo gostila Avstrijo. Drugi cikel bo na sporedu med 27. in 30. novembrom, Slovenija pa bo obe tekmi igrala doma - najprej z Ukrajino, tri dni kasneje z Madžarsko. Tretji cikel bo na sporedu med 18. in 21. februarjem 2021, ko Slovenijo čakata tekmi v gosteh z Avstrijo in Madžarsko.

Edo Murić | Avtor: Epa Epa

"Na prvi pogled se zdi, da bomo v kvalifikacijah imeli lahko delo, temu vsekakor ne bo tako. Na igrišču bo potrebno garati in vsako tekmo odigrati po najboljših močeh. V kvalifikacijah že en spodrsljaj lahko pomeni veliko. Upam, da se bomo vsakič zbrali v najboljši postavi in se nato uvrstili na evropsko prvenstvo ter nato v polni zasedbi pokazali, da veljamo za eno najboljših reprezentanc v Evropi," je po žrebu dejal Edo Murić.

V kvalifikacijah bo sodelovalo 32 reprezentanc, na zaključnem turnirju pa jih bo nastopilo 24.

"Moramo se postaviti v vlogo favoritinj"

Nastop v kvalifikacijah za EP 2021, tega bosta gostili Francija in Španija, čaka tudi žensko izbrano vrsto. Slovenija bo igrala v skupini A, v njej so še Grčija, Islandija in Bolgarija.

"Pred žrebom nisem imela posebnih želja. Imamo zanimivo skupino in naša obveza je, da se na kvalifikacijsko okno vsakič dobro pripravimo. Pred nami so novi izzivi in verjamem, da bomo v naslednjih dveh letih še bolj uigrane ter še boljše in se seveda uvrstile na evropsko prvenstvo," je po današnjem žrebu dejala Nika Barić.

"Iskreno povedano, od tekmic poznam le Grčijo. Z njo smo igrali na evropskem prvenstvu 2017 v Pragi. V teh kvalifikacijah se moramo postaviti v vlogo favoritinj. Mislim, da je čas, da začnemo nase prevzemati več pritiska. Do novembra je še veliko časa in verjamem, da z ekipo, ki smo jo imele na zadnjem evropskem prvenstvu, lahko naredimo še korak naprej," pa je menila Teja Oblak.

Slovenke prva tekma čaka 14. novembra letos, ko se bodo doma pomerile z Grkinjami, tri dni kasneje pa bodo gostovale pri Bolgarkah; 12. novembra prihodnje leto bodo gostovale na Islandiji, 15. novembra pa v Grčiji. Zadnji kvalifikacijski cikel bodo igrala doma: 4. februarja 2021 bodo gostile Bolgarke, tri dni kasneje pa tekmice z Islandije.

Teja Oblak | Avtor: Epa Epa

Slovenija je doslej dvakrat nastopila na zaključnih turnirjih stare celine. Na svojem premiernem nastopu na Češkem 2017 je zasedla 14. mesto, na letošnjem v Srbiji in Latviji pa bila deseta.

Nastop na EP 2021 si bodo zagotovile zmagovalke vseh devetih kvalifikacijskih skupin ter pet najboljših drugouvrščenih reprezentanc. Na prvenstvo sta kot gostiteljici že uvrščeni Francija in Španija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice