Šport > Košarka
4283 ogledov

Lastnik helikopterja ni imel dovoljenja za takšen let

Kobe Bryant, kraj nesreče Profimedia
Vse več nepravilnosti pri usodnem poletu.

Let v pogojih slabe vidljivosti zahteva pomoč instrumentov, vendar Island Express, podjetje, ki je imelo v lasti helikopter Sikorsky S-76B s katerim se je prevažal Kobe Bryant, ni imel dovoljenja za takšne polete. 

Ameriška Zvezna uprava za civilno letenje preiskuje podrobnosti nesreče v kateri je umrl eden najboljših košarkarjev na svetu, njegova 13-letna hči Gianna, pilot in še šest potnikov. Izkušeni pilot Ara Zobayan je sicer imel dovoljenje za polete ob pomoči instrumentov (IFR), vendar tega ni imelo podjetje Island Express Helicopters, zato po pisanju New York Timesa ne bi niti smelo priti do usodnega poleta.

Helikopter, ki ga je imelo v lasti omenjeno podjetje, je lahko letel le s principom vizualnega letenja (VFR) ob pogoju, da vidljivost znaša vsaj pet kilometrov, oblaki pa niso nižji od 300 metrov nad zemljo. A v nedeljo zjutraj je bila vidljivost zelo slaba, gosta megla pa je prisilila celo policijske helikopterje v Los Angelesu.

Kawhi Leonard LeBron James Clippers Lakers Veliki zvezdnik: Šport "Imel sem istega pilota, ne vem več, če bom še sedel v helikopter"

Policija namreč nima dovoljenje za polete IFR, enako velja tudi za vsa helikopterska podjetja v okolici mesta angelov. "Dovoljenje za polete IFR bi pomenila veliko daljše usposabljanje, dražjo opremo in varnost. To se ne izplača, v takih pogojih tako ali tako ne letimo. Tu je ponavadi vreme dobro," je dejala Claudia Lowry, lastnica šole letenja na letališču Van Nuys, kjer ima svojo bazo tudi Island Express.

Kurt Deetz, pilot in nekdanji odgovorni za varnost pri Island Express Helicopters, v preteklosti je prevažal tudi Kobeja, meni, da so bili pogoji tako slabi, da bi moral Zobayan odpovedati polet. Amriška helikopterska podjetja imajo v ZDA ponavadi le enega pilota, saj tako prihranijo pri stroških. Samo nekaj njihovih potnikov zahteva drugega polota, kar pa po besedah Deetza Bryant nikoli ni storil.

"To je veliko in hitro prevozno sredstvo, skoraj takšno kot letalo. Če zaidete v takšne razmere, je obremenitev lahko prevelika za enega pilota," pravi Doug Solbrekken, pilot istega tipa helikopterja. "Z dodatnim pilotom imate na voljo pomoč. Za to je takšen tip helikopterja tudi narejen. Velikokrat sem že letel kot rezervni pilot in pomagal pri popravljanju nekaterih stvari," je še dodal.

 

Komentarjev 2
  • dalldemi 17:43 31.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • risurfbes 14:41 31.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Sorodne novice