Šport > Košarka
9233 ogledov

Legenda ni navdušena nad početjem Slovenije, Španije...

Pablo Prigioni Profimedia
Sloviti južnoameriški košarkar ni navdušen nad početjem mnogih reprezentanc.

Nekdanji reprezentant Argenitine, zdaj pa njen selektor, Pablo Prigioni, ki je z gavči med drugim osvojil bron na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008, je odločno proti pravilu Mednarodne košarkarske zveze, ki izbranim vrstam že vrsto let dovoljuje vključitev enega naturaliziranega košarkarja. Omenjeno pravilo sicer koristi večina evropskih reprezentanc, med njimi tudi zadnja evropska prvaka - Španija in Slovenija.

Slednja je na tokratnem EuroBasletu nastopila z Mikom Tobeyjem, na prejšnjem pa ji je do zlatega odličja pomagal Anthony Randolph. Za Slovenijo je v zadnjih letih zaigral še en Američan, gre za nekdanjega člana Olimpije Jordana Morgana, pred tem pa so slovenske barve zastopali predvsem košarkarji, ki so bili rojeni na območju nekdanje skupne države, na zadnjih velikih tekmovanjih na primer Alen Omić, Mirza Begić, Jurica Golemac, Aleksandar Ćapin. Izjema je bil le Ariel McDonald, organizator igre, ki je v Sloveniji nastopal za Interier Krško in kasneje za Olimpijo, član izbrane vrste pa je bil na EP 2001.

Na tokratnem Eurobasketu je s Španijo na vrh zmagovalnega odra stopil Lorenzo Brown, ki je državljanstvo dobil pred prvenstvom, na njem pa postal član najboljše peterke.

Lorenzo Brown | Avtor: Profimedia Profimedia

In prav to je očitno še najbolj zmotilo Prigionija: "Po mojem mišljenju bi morala biti reprezentanca povsem čista, saj že imamo klubska tekmovanja v katerih lahko nastopajo igralci iz celega sveta. Sem proti pravilu naturalizacije, raje bi izgubil z igralci iz svoje države kot pa zmagal s košarkarjem, ki ni Argentinec. Prepričan sem, da Lorenzo Brown ne čuti enak odnos do španskega dresa kot na primer Sergio Llull in Rudy Fernandez. Tu se debata zame že zaključi."

"Vedno sem bil proti tujcem v izbrani vrsti. Dokler bom jaz v reprezentanci, se to ne bo zgodilo, tujec ne bo niti član strokovnega štaba. Ko me več ne bo na tem položaju, pa naj drugi odločajo o tem," je v pogovoru za Basquet Plus dejal Prigioni. Dodal je še, da če mu ne bo uspelo zmagovati s povsem domačo zasedbo, se bo pač moralo pod njegovo taktirko še nekoliko bolj trdo trenirati.

Komentarjev 3
  • Mehtilda 13:47 27.september 2022.

    Radovednica, ti si res ubrisana.vsak tujec, ki hodi po Sloveniji, je drugačen??? Ja, ljudje se razlikujemo v marsičem, verjetno se od tebe razlikujem bistveno bolj ( hvala bogu) kot od moje prijateljice, ki se je med vojno v Bosni preselila ...prikaži več v Sloveniji, tukaj živi, dela, zna bolj pravilno slovensko od mene.

  • radovednica 08:09 23.september 2022.

    Se močno strinjam s tem. Bolje biti samostojen, tudi v običajnem življenju, kot pa vsak tretji, ki hodi po peščici Slovenije, je tako ali drugače in za vedno drugačen, tujec. Kot bi bil vsak Slovenec kjerkoli.

  • miha.z 07:09 23.september 2022.

    Pravilno!

Sorodne novice