Šport > Košarka
3956 ogledov

Kakšna drama ob vrnitvi Dončića, odločil zadnji met

Luka Dončić Profimedia
Serija med Dallasom in Utahom se vrača v Teksas pri izidu 2:2 v zmagah. Tokrat so infarktno končnico s 100:99 dobili Jazz.

Košarkarji Dallasa so se v lov za tretjo zmago proti Utahu podali tudi z Luko Dončićem. Ta je zaradi poškodbe mečne mišice, ki jo je staknil na zadnjem dvoboju rednega dela sezone, izpustil prve tri tekme proti Jazz, a so njegovi soigralci na čelu z izjemnim Jalenom Brunsonom v prvem krogu končnice povedli z 2:1 v zmagah.

Tokrat so pri franšizi iz Teksasa nekaj ur pred obračunom sporočili, da se je po zadnjem treningu status slovenskega zvezdnika iz 'vprašlljivega' dvignil na 'verjetnega', kasneje pa je prišla še dokončna potrditev nastopa. Za pričakovati je bilo, da bo Ljubljančan tokrat odigral nekaj minut manj kot običajno, saj bi bila obnovitev poškodbe prava katastrofa za visoke cilje Mavericks v tej sezoni.

Luka je seveda tekmo začel v prvi peterki, na klop je moral sesti Spencer Dinviddie. V prvi minuti je Dončić že zbral skok po dobri obrambi nad Bojanom Bogdanovićem, asistenco v napadu za zabijanje Dwighta Powella in prekršek nad prej omenjenim Hrvatom. Nato sta v napadu sledila dva njegova uspešna prodora in koša, po dveh prostih metih Brunsona pa je Dallas povedel z 8:1.

Tik po polovici četrtine je domači trener Quin Snyder zahteval minuto odmora pri zaostanku šestih točk, vendar je bil pred timeoutom storjen tudi prekršek nad Brunsonom, ki je po vrnitvi na parket zadel oba prosta meta ter poskrbel za 13:5. Dončić je že sedel na klop, s tem pa je prišlo tudi do potrditve tega, da bo imel tokrat nekoliko drugačno minutažo kot v večjem delu sezone. 

Po njegovem odhodu z igrišča se je Utah prebudil in z osmimi zaporednimi točkami izenačil, s trojko je odgovoril Maxi Kleber, ki pa je v vsega treh minutah zbral prav toliko osebnih napak.

Ob težavah Nemca se je na parket vrnil Dončić in v prvi napadalni akciji zadel trojko za 19:15, a je z enako mero odgovoril Donovan Mitchell.

Zaključek čertine je bil izenačen, po prvih 12 minutah so vseeno vodili domači. Pet sekund pred zadnjim piskom sirene je trojko za 24:23 zadel Jordan Clarkson. Na drugi strani je Dallas v vodstvo poskušal vrniti Dinviddie, vendar je bil nenatančen. Luka je v prvi četrtini zbral 7 točk, tri skoke, asistenco in ukradeno žogo.

Gostje v prvih treh minutah druge četrtine niso uspeli poslati žoge skozi mrežico, domači so to izkoristili in se oddaljili na šest točk razlike. Kasneje je Luka svojo ekipo približal na -3, vendar je ob razigranem Clarksonu razlika znova narastla. Pri izidu 28:35 je Jason Kidd vzel minuto odmora, po njej pa Dončića pustil na klopi.

Na polovici četrtine je Mitchell prvič poskrbel za +10, dve minuti kasneje pa se je po košu Clarksona na semaforju izpisal rezultat 42:32. Kidd je po novem timeoutu Slovenca še naprej pustil na klopi. Ta se je vrnil šele za zadnje tri minute prvega polčasa. Vmes je razlika narastla na 13 točk, kasneje celo na 16.

Dončić je v zadnji minuti polčasa dosegel vseh pet točk Dallasa. Najprej je zadel svojo drugo trojko, nato pa je ob zvoku sirene, ki je označil konec četrtine, poskrbel za 42:54.

V vsega 16 minutah je zbral 14 točk (met 6/11), na oko je v napadu igral nekoliko bolj previdno in manj agresivno kot pred poškodbo. Strelsko je korak z njim ob minuto večji minutaži sicer držal le Brunson (12 točk, met iz igre 3/10), tretji strelec gostov je bil s petimi točkami Powell. Pri Utahu so imeli bolj uravnotežen napad, Mitchell je zbral 17 točk, Clarkson 12, Bogdanović pa 10.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Luka je drugi polčas odprl z dvema asistencama, nato pa je s trojko Dallas približal na 50:56. Že po dobrih treh minutah je bil Snyder prisiljen v minuto odmora pri le še dveh točkah prednosti. Met za tri točke za Mavs je namreč zadel tudi Reggie Bullock, Dorian Finney-Smith pa je ukradel žogo in v protinapadu zaključil za 57:59.

Luka je kasneje zaostanek zmanjšal na točko, Dallas pa je imel tudi napad za prevzem vodstva, vendar Brunson ni bil uspešen.

Utah se je zbral in odgovoril s sedmi mi zaporednimi točkami, na žalost domačih navijačev pa je s še boljšo serijo odgovoril tudi Dallas. Ob odsotnosti Dončića je znova dirigentsko palico v roke vzel Brunson, najprej s trojko izenačil, nato pa slabe tri minute pred koncem četrtine našel Finey-Smitha, ki je z metom izza črte Mavericks popeljal do prednosti s 74:71.

Utah je s skoki v napadu in prostimi meti v igri držal Rudy Gobert, ki pa je pol minute pred koncem četrtine obakrat zgrešil s črte prostih metov. Na drugi strani je šele svoj prvi koš dosegel Dinwiddie za 81:78. Brunson je dosegel 23 točk, Dončić ob šestih ulovljenih žogah 21.

Luka je začel zadnjih 12 minut, v naslednjih treh pa se rezultat sploh ni spremenil. Nato so bili prvi uspešni domači, z atraktivnim zabijanjem je odgovoril Bullock.

Po petih minutah igre je bil izid zadnje četrtine le 2:2. Sledila je trojka Dinwiddieja, vendar je enako odgovoril Clarkson. Ta je tudi v naslednjem napadu poizkusil z metom za tri točke, sodniki pa so zelo pozno, a pravilno, dosodili osebno napako Brunsona. S tremi zadetimi prostimi meti je Clarkson Jazz popeljal v vodstvo s 87:86. Pet minut in pol pred koncem je Kidd vzel minuto odmora.

Po njej se je po kratkem odmoru na parket vrnila tudi prva violina Dallasa. Dončić je prodrl pod koš in izsilil prekršek Goberta. Ta je sicer svojo klop prepričal, da je zahtevala pregled posnetka, vendar sodniki niso spremenili odločitve. Luka je dosegel še 22. in 23. točko na tekmi.

Clarkson je odgovoril s trojko, dosegel je zadnjih devet točk Utaha, Dončić pa je na drugi strani zadel za 90:90.

Ko je Slovenec z lobom našel Powella za koš Kanadčana, je Dallas znova povedel za točko. Gobert je zadel en prosti met (92:92). Na semaforju so ostale še tri minute.

Francoz je bil izjemno uspešen pri skokih v napadu, a nenatančen pri metih s črte. Vseeno je dve minuti pred koncem poskrbel za točko prednosti domačih. Uspešnejši je bil Powell, ki je s prostima posrbel za novo menjavo v vodstvu, enako pa je po celo svojem prvem košu iz igre v drugem polčasu storil Mitchell.

A s košem za 96:95 je odgovoril Luka, nato pa je 39 sekund pred koncem s trojko poskrbel za +4. Domači so seveda zahtevali posvet na klopi.

Mitchell je že zgrešil, a prišel do skoka, nato pa zadel, ob tem pa so sodniki dosodili še prekršek Dončiću. Mitchell je dodatni prosti met spremenil v 98:99.

Devetnajst sekund pred koncem je na drugi strani Powell zgrešil dvakrat s prostih metov, osem sekund kasneje pa je za vodstvo domačih zabil Gobert. Ostalo je še 11 sekund. Timeout so vzeli pri Dallasu.

Žoga je naprej prišla do Brunsona, ta jo je kasneje oddal Dončiću, Luka pa je dobro pokrit moral poiskati nekoga od soigralcev. Podal je Dinwiddieju, ki je ob zvoku sirene vrgel za tri točke in ... zgrešil.

S 100:99 so tako slavili gostitelji, ki so v zadnjih 31 sekundah dosegli pet točk, gostje so ostali brez njih

Dončić je ob vrnitvi na koncu odigral skoraj 34 minut, z metom iz igre 11/21 (4/10 trojke, 4/4 prosti meti) je zbral 30 točk. K temu je dodal še 10 skokov, štiri asistence in dve ukradeni žogi. Brunson v zadnji četrtini ni vknjižil točke in je ostal pri 23, po 11 pa so jih dosegli Powell, Finney-Smith in Bullock. Dinwiddie tokrat le 5.

Clarkson je v svojo statistiko vpisal 25 točk, Mitchell 23, Gobert pa 17 in 15 ulovljenih žog. Francoz je proste mete izvajal 9/18, Utah pa skupno 26/42. Dallas je imel na voljo skoraj 20 prostih metov manj. Izvajal jih je 18/23, se pravi 18/21 do zadnjih dveh poizkusov Powella. Ta je pred tem zadel pet od šestih metov s črte.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice