Šport > Košarka
3129 ogledov

Luka čez 40 točk, na koncu odločal prosti met

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so doživeli še eno razočaranje pred domačimi gledalci. S 127:126 jih je premagal Washington.

Luka Dončić in soigralci so tokrat gostili moštvo Washington Wizards. To je v tej sezoni že premagalo Mavericks, ko je blestel Kyle Kuzma. Tudi tokrat je pri Čarovnikih manjkal nekdanji član Dallasa Kristaps Porzingis, po poškodbi pa se je vrnil Bradley Beal. Washington je sicer pred dnevom ostal brez Japonca Ruija Hachimure, ki se je preselil k Los Angeles Lakers.

Gostje so dvoboj dobro začeli in v prvi polovici prve četrtine vseskozi bili korak pred domačimi, a njihova prednost ni bila velika. Luka, ki ga je ob parketu znova spremljal Saša Dončić, je svoj prvi koš dosegel po štirih minutah igre, ko je zadel za 8:9. Mavs znova niso blesteli v obrambi, Washington je tekmo odprl z metom iz igre 6/9.

Nato je natanko na polovici četrtine Dončić zadel koš in gostitelje pripeljal na dve točki zaostanka, pobral dve odbiti žogi v napadu in dosegel novi dve točki. Ob izidu 19:19 je trener Washingtona Wes Unseld Jr. vzel minuto odmora.

Po vrnitvi na parket je slovenski zvezdnik po prodoru pod koš dosegel novi dve točki, a sta bili to edini domačih v naslednji dobri minuti in pol. Precej uspešnejši so bili Wizards, ki zo zbrali 10 točk, s trojko je nekdanji član Mavericksov Delon Wright poskrbel za 29:21. Tokrat so posvet na klopi zahtevali pri Dallasu.

Dončić je prevzel vse niti igre v svoje roke in dosegel naslednjih sedem točk svojega moštva. Najprej je zadel zelo težek met, ko je pričakoval, da bodo sodniki ob kontaktu dosodili prekršek nad njim, a se to ni zgodilo. Njegovo potezo je na klopi z nasmehom pozdravil tudi Porzingis.

Je pa do dodatnega prostega meta prišel v naslednji akciji, ko je žogo skozi obroč poslal po 'metu od table'. Kasneje je dodal še dve točki, pred koncem četrtine pa bi lahko s trojko izenačil, a ni bil natančen. Pri metih izza črte je bil pri 0/3, za dve pri kar 7/9. Zbral je 15 točk.

Na drugi strani je Deni Avdija z enim zadetim prostim metom Washington popeljal do prednosti z 32:28. S tem izidom se je četrtina tudi končala, saj je ob zvoku sirene poizkus z velike razdalje zgrešil Reggie Bullock. 

Luka je na začetku druge četrtine sedel na klopi, njegovi soigralci pa so zelo hitro prišli v vodstvo, meta za tri točke sta zadela Davis Bertans in Bullock, Josh Green pa je dosegel štiri točke. Latvijec, ki je bil v preteklosti tudi član Olimpije, je nato Mavericks popeljal do 40:34. Dallas je v nekaj več kot dveh minutah dosegel 12, Washington le dve točki. 

A nadaljevanje je bilo za domače slabše, gostje so malce pred polovico četrtine izenačili na 47.47. Ob tem izidu se je Dončić vrnil na parket. Takoj je imel na voljo dva prosta meta, zadel je le drugega. Po njegovem naslednjem košu iz igre pa so gostitelji povedli z 52:49. Veliko dela je pri tem opravil Green, Avstralec je v dveh zaporednih napadih tekmecev prišel do ukradene žoge.

Ljubljančan je dosegel tudi naslednje štiri točke Dallasa, sledila je še podaja za hrbtom za trojko Doriana Finney-Smitha, Mavs so se oddaljili na šest točk naskoka (59:53).

A ob nekaj neuspešnih napadih domačih, je na drugi strani imel Daniel Gafford na voljo kar šest prostih metov, izkoristil je štiri.

Na drugi strani je bil Luka še enkrat več nezadovoljen s sojenjem, sam ob prodorih ni zaslišal piščalke, ki bi ga poslala na črto prostih metov, za nameček pa so delilci pravice dosodili Dwightu Powellu še osebno napako v napadu. Prišlo je do rezultatskega preobrata, ob zaostanku treh točk je v samem zaključku četrtine Dončić poiskal Finney-Smitha, ki pa je zgrešil. Gostje so ujeli žogo in z dolgo podajo čez celo igrišče zaključili še protinapad za vodstvo s 65:60. Ob koncu četrtine je tako Washingtonu uspel delni izid 12:1.

Prvi mož Dallasa je dosegel 22 točk ter imel še štiri skoke in tri podaje.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Mavericks so za izenačenje potrebovali le 48 sekund tretje četrtine. Najprej je nekdanji član Washingtona Spencer Dinwiddie zadel trojko, po neuspešnem napadu gostov pa je Luka pobral žogo, v napadu pa prišel do dveh prostih metov. Zadel je oba za 65:65.

A kmalu zatem je Dončić dobil 11. tehnično napako v sezoni, še pet jih ga loči od suspenza. Kuzma je Slovenca blokiral v obrambi, pri teku v obrambo pa je sodnica slovenskemu zvezdniku prisodila omenjeno kazen. "Nisem vas niti pogledal, tekel sem nazaj," se je branil Dončić, a seveda neuspešno. Washington se je vrnil v vodstvo.

Na polovici četrtine je Green s košem gostitelje približal na točko zaostanka, v naslednjem napadu pa je sledilo izenačenje na 81:81 ob dveh prostih metih Dončića. Pri tem je dosegel mejo 30 doseženih točk.

Washington je še nekajkrat prešel v vodstvo, Luka je še dvakrat poskrbel za izenačenje.

V zadnjih sekundah četrtine je z asistenco poiskal Powella, ki je zadel za 97:99. Kljub tesnem izidu je Jason Kidd Dončića na začetku zadnje četrtine nato povlekel na klop.

Zadnjih 12 minut se je začelo z dvema trojkama Kuzme za +8 Washingtona, vendar je z uspešnim nizom odgovoril tudi Dallas. Po protinapadu, ki ga je zaključil Bertans, se je na semaforju izpisal izid 105:105. Pred tem je odlično v obrambi znova odigral Green, ki je zaporedoma izsilil dve osebni napaki gostov v napadu.

Sedem minut in pol pred koncem se je na parket pri zaostanku 108:113 vrnil tudi Dončić.

Powell je s košem in dodatnim prostim metom, ob tem je šesto osebno dobil Gafford, Dallas približal na dve točki zaostanka. Ostalo je še šest minut in pol igre.

Pri zaostanku dveh točk sodniki znova niso ničesar dosodili ob prodoru Dončića, takoj zatem pa so Dallasu najprej prisodili 'take foul', ki je tako Washingtonu dodelil prosti met in nato žogo s strani. Takoj zatem je tehnično napako dobil še Kidd. Washington je to izkoristil in povedel s 119:115.

Beal je nato storil podoben prekršek kot prej Powell, a tokrat je po mnenju sodnikov šlo le za normalno osebno napako. Dvorana je glasno negodovala.

Vse skupaj je nekoliko motiviralo tudi domače, ti so po košu Dončića in njegovem dodatnem prostem metu celo povedli za točko.

Beal je s petimi zaporednimi točkami Wizards vrnil v vodstvo, Avdija pa je dodal dva prosta meta za +3. Šestintrideset sekund pred koncem je Luka zadel za 125:126. 

Washington je krenil v napad, žoga je bila pri Bealu, ki pa mu je Slovenec ukradel žogo, v protinapadu pa so nad njim storili prekršek. Zadel je prvega in zgrešil drugi prosti met. Ob izenačenem rezultatu je ostalo še slabih 11 sekund, Wizards so vzeli minuto odmora. 

Sodniki so štiri sekunde pred koncem dosodili prekršek Dončiću, takšnega, ki se v zadnjih trenutkih tekem zelo redko piska. Pri Dallasu so se odločili za 'challenge', a bili pri tem neuspešni. Kuzma je zadel drugi prosti met za 127:126. Na semaforju je ostalo še pet sekund.

Po minuti odmora so Mavericks nerazumljivo dvakrat želeli izpeljati povsem enako akcijo. Dončić je prejel žogo, sledila je podaja do Dinwiddieja, a obakrat neuspešno. Če se je prvič žoga še odbila v avt, je v drugo Wright prišel do ukradene žoge. Čas se je iztekel.

Dončić je ob metu 16/29 iz igre (0/4 trojke, 9/12 prosti meti) zbral 41 točk. K temu je dodal še 15 skokov, šest asistenc in ukradeno žogo. Powell je dosegel 22 točk, Dinwiddie 20 in Green 16.

Na drugi strani je Kuzma vknjižil 30, Beal pa 22 točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice