Šport > Košarka
16140 ogledov

Luka Dončić do rekordnega trojnega dvojčka... Soigralci pa katastrofa!

Luka Dončić Profimedia
Cleveland je v gosteh razbil Dallas. Ta je na koncu le ublažil poraz na 96:114.

Košarkarji Dallasa, ki so na osemnajstih tekmah zbrali 10 zmag in osem porazov, so se pomerili s Clevelandom, ki je na dveh tekmah več doživel tudi dva poraza več in tako v dvoboj z zasedbo iz Teksasa vstopil z razmerjem 10-10. Cavaliers so sicer že na začetku sezone zaradi poškodbe izgubili enega najpomembnejših mož, gre za Collina Sextona, ki je v ligo vstopil na istem naboru kot Luka Dončić. Mavericks so dobili zadnjih šest medsebojnih obračunov.

Jason Kidd je ob odsotnosti Willieja Cauley-Steina v prvo peterko uvrstil Mosesa Browna, ki v tej sezoni sicer ni dobil veliko priložnosti za igranje. Luka je tekmo odprl z dvema uspešnima metoma za tri točke in popeljal svojo ekipo do 8:4, a je Cleveland preko razpoloženega Jarreta Allena v prvih minutah uspel slediti gostiteljem.

Dončić je že s svojo tretjo trojko na tekmi, za to je porabil štiri mete, poskrbel za 19:14, vendar so gostje s petimi zaporednimi točkami uspeli izid poravnati.

Izenačeno je bilo tudi pri 21:21, ko je slovenski zvezdnik sedel na klop. Poleg devetih točk je zbral še po tri skoke in podaje. Cleveland je nato boljše zaključil četrtino in ob vstopu v drugo vodil s 30:23.

Dallas je na začetku drugih 12 minut dosegel pet zaporednih točk in se tako le na koš približal gostom, a so ti nato nanizali še daljšo serijo ter predvsem po zaslugi Finca Laurija Markkanena povedli za 11 točk. Njihovo serijo je s košem od table za 30:39 prekinil Dončić.

Ob slabem metu domači niso uspeli priti bližje, a tudi gostje niso bili pretirano uspešni v napadu. Luka je nato s svojim četrtim uspešnim metom za tri točke Mavericks približal na 38:44.

A to je bil eden redkih svetlih trenutkov Dallasa do odhoda na glavni odmor. Cleveland je že vodil s + 13, končni izid prvega polčasa pa je po asistenci Dončića pri 41:52 postavil Jalen Brunson. Slovenec bi še lahko zmanjšal zaostanek, a je dve sekundi pred koncem druge četrtine zgrešil oba prosta meta.

Luka je v svojo statistiko vpisal 14 točk, štiri skoke in pet podaj, zadel je štiri od šestih metov za tri točke. V tem elementu so bili sicer katastrofalni njegovi soigralci, ki so izza črte zadeli le enega od 16 metov. Skupno je tako met Dallasa za tri točke znašal 5/22 (22.7%), za dve pa 11/23. 

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Dončić je drugi polčas odprl z ukradeno žogo po kateri je dosegel koš, napako je naredil sicer resni kandidat za novinca leta Evan Mobley, v naslednjem napadu je za 45:52 poskrbel Kristaps Porzingis. Klop Clevelanda je že po minuti in pol tretje četrtine tako klicala minuto odmora, po njej je prednost gostov znova povečal Allen.

Dončić je kasneje zadel še dve trojki (6/8) za -7 in imel priložnost še zmanjšati razliko, vendar je znova zgrešil dva prosta meta. Slovenčevi soigralci še naprej niso uspevali zadeti iza črte (1/18), po trojki Markkanena na polovici četrtini pa je Cleveland povedel za 13 točk. A nadaljevanje je bilo za domače še slabše. Le tri minute kasneje se je na semaforju že izpisal izid 82:58.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po novi minuti odmora je Dončić zbral tri asistence za dve zabijanji Maxija Kleberja, Nemec pa je nato po njegovi podaji zadel še trojko za 65:84. Po tem uspešnem nizu je Kidd Slovencu, ki mu je do trojnega dvojčka manjkal le še skok, namenil počitek. Da bi bilo vse skupaj še hujše, si je ob koncu četrtine Porzingis poškodoval gleženj.

V zadnjo četrtino se je vstopilo s 65:87. Govorica telesa domačih košarkarjev je nakazovala, da do preobrata ne bo prišlo. Tudi gledalci so le nemo opazovali nemoč svojih ljubljencev. Dončić je sicer zadel še sedmo trojko in nato prišel še do desete odbite žoge za drugi trojni dvojček v sezoni.

To je bil njegov 38. 'triple double' v NBA karieri, s tem dosežkom pa je izenačil rekord legendarnega Oscarja Robertsona, ki je prav tako še pred 23. rojstnim dnevom zbral 38 trojnih dvojčkov. Luka ima do konca februarja še čas, da popravi ta dosežek.

Po štirih minutah zadnje četrtine so se po novem zabijanju Allena razlegli prvi žvižgi v dvorani, prednost gostov je narastla na 29 točk. Dvoboj je bil tako že odločen. To je uvidel tudi Kidd in že osem minut pred koncem pomahal z belo zastavo in svoje najboljše igralce povlekel na klop. Čakalo se je le še na končni izid, gostje so slavili s 114:96.

Dončić je zbral 25 točk, od tega jih je kar 21 dosegel z metom za tri točke (7/11). Za dve je metal le 2/10, zgrešil je tudi vse štiri proste mete. Zbral je še po 10 skokov in podaj.

Mejo desetih točk so presegli še Dorian Finney-Smith (14), Kleber (13) in Boban Marjanović (10), ki je odigral le nepomembnih zadnjih osem minut. Srb je nekaterim soigralcem pol minute pred koncem celo pokazal, kako se zadane trojka (1/1). Brez Dončića in Marjanovića se je met za tri dočke Dallasa ustavil pri 4/27 (14.8%).

Pri razigranem Clevelandu je dominantni Allen tekmo končal z 28. točkami (met 12/17) in 14. skoki. Markkanen je zbral 24 točk, 18 pa Darius Garland.

Komentarjev 1
  • Smučar1 12:34 30.november 2021.

    Dokler Dallas ne menja KP za enega pravega igralca, ki ne bo skoz poškodovan ne bo nič. KP igra na visokem nivoju samo 15% njegovih tekem ostalo je slabo

Sorodne novice