Šport > Košarka
15530 ogledov

Luka izsilil dva podaljška, nato ugnal LeBrona

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so po dveh podaljških s 119:115 premagali Los Angeles Lakers.

V zadnjih sezonah so se ljubitelji lige NBA že navadili, da se o srečanju med ekipama Dallas Mavericks in LA Lakers govori predvsem kot o spopadu med zvezdnikoma Luko Dončićem in LeBronom Jamesom. Tudi tokrat je bilo tako, dva od petih košarkarjev, ki so s strani navijačev doslej dobili največ glasov za All-Star tekmo, pa sta bila po manjših težavah s poškodbami v zadnjem času tudi nared za igro.

Mavs, ki so nanizali dva poraza in jim v sezoni gostovanja ne ležijo (7-13), so v tekmo krenili kot peto moštvo Zahoda (23-19), Lakers pa šele z 12 pozicije (19-22). A zahodna konferenca je tako izenačena, da obe zasedbi ločijo le štiri zmage, vsaka tekma je tako še kako pomembna.

James je dosegel prve štiri točke Jezernikov, vendar je bil na drugi strani enako uspešen Christian Wood, nato pa je štiri točke, dva skoka in dve podaji v vodstvo s 13:6 vpletel tudi Dončić. Pri tem izidu je domača klop vzela prvo minuto odmora po dobrih petih minutah igre.

Po posvetu na klopi je Russell Westbrook najprej v dveh napadih dosegel štiri točke za gostitelje, vendar je na drugi strani sledil niz 11:0. Najprej je ob tretji Dončićevi asistenci trojko zadel Tim Hardaway Jr., ki je v naslednji napadalni akciji zaključil protinapad in k temu dodal še dodaten prosti met, sledil pa je še uspešen met za tri točke Spencerja Dinwiddieja. Niz se je končal s prostima metoma Slovenca, ki je Dallas popeljal do 24:10.

Razlika je rastla iz minute v minuto, po protinapadu novinca Jadena Hardyja, Mavericks so sicer ekipa z drugo najpočasnejšo igro v ligi in ne slovijo po hitrih napadih, je bilo že +18. Ostali sta še dve minuti igre v prvi četrtini.

Luka je na začetku zadnje minute še zadel trojko, a so nato vseh pet točk do konca četrtine dosegli gostitelji, sekundo pred zadnjim piskom sirene je z metom izza črte Troy Brown Jr. Lakers pripeljal na 22:36.

Dončić, ki je tradicionalno presedel začetek druge četrtine, je bil pri devetih točkah, petih skokih in štirih asistencah. Njegovi soigralci so začeli izgubljati prednost, po treh minutah in pol pa so se po prodoru Jamesa Lakers približali na osem točk zaostanka. Za 'timeout' so bili na vrsti pri Dallasu.

Luka se je vrnil še pred polovico četrtine, nato pa v rebra hitro 'pokasiral' ramo Jamesa, kar nekaj časa je čutil posledice udarca.

V napadu je pri metu za tri točke našel sama tako Wooda kot Hardawayja ml., a ta nista bila natančna. Pod svojim obročem so Mavericks izgubili tudi nekaj skokov, vse skupaj pa so Jezerniki izkoristili za le štiri točke zaostanka.

A Dončić je odgovoril z devetimi točkami v dveh minutah in pol, zasedba iz Teksasa je povedla z 59:46.

V zadnji minuti prvega polčasa se ga je nato dvakrat lotil Westbrook. Najprej ga je ob napadu močno udaril po obrazu, sodniki so 'klofuto' spregledali, nato pa ga je v obrambi še močno povlekel, ko je bil Luka že mimo njega.  V zadnjih sekundah druge četrtine so gostje sicer s slabima podajama proti Dončiću zapravili dve žogi, James je ob polovičnem izplenu s črte prostih metov poskrbel za izid 48:59 pred glavnim odmorom.

Luka je z metom 7/11 (2/4 trojke, 2/3 prosti meti) zbral 18 točk, k temu pa dodal še šest ulovljenih žog, pet podaj in ukradeno žogo.

Tretja četrtina se je začela s podajo Dončića za zabijanje Wooda, nato je Slovenec tudi sam zadel koš ter tako dosegel mejo dvajsetih točk, po dveh minutah in pol drugega polčasa pa je bil že tudi pri sedmih skokih in asistencah. Z zadnjo je našel Hardawayja Jr., ki je s trojko Dallas popeljal do 68:52. 

Nadaljevanje je bilo nekoliko manj uspešno za goste, edini, ki je pri njih dosegal točke, je bil Dončić. Ta je sicer nato zgrešil met za tri točke, se ležerno vračal v obrambo, Max Christie pa je to kaznoval z metom za tri točke. Lakers so se približali na 68:77, trener Dallasa Jason Kidd je vzel minuto odmora.

Ta ni pretirano pomagala. Slabi dve minuti pred koncem četrtine je James s košem in dodatnim prostim metom Lakers tako približal na šest točk zaostanka, nato pa je Westbrook ukradel žogo, po prekršku nad njim pa na srečo gostov zgrešil oba prosta meta. Le nekoliko natančnejši je bil na drugi strani Luka, ki je z enim zadetim prostim metom prišel do 27. točke. 

V zadnjo četrtino so Mavericks vstopili s prednostjo pri 82:76. Luka je ob tesnem izidu ostal na parketu, v prvem napadu pa si je prislužil osebno napako v napadu, tokrat je bil on na vrsti za klofuto Westbrooku. A tokrat se sodniki niso pozabili oglasiti. Lakers so se hitro približali le na točko zaostanka.

Osem minut pred koncem so povedli prvič po začetku tekme, ko je bilo 2:0. Dončić je v odgovor z deveto podajo poiskal Wooda, ta je s trojko poskrbel za novo menjavo v vodstvu pri 89:87. Obema ekipa se je nato ustavilo v napadu, grešila so se tudi polaganja na koš. Na semaforju je ob minuti odmora Jezernikov ostalo še šest minut in pol.

Po vrnitvi na parket je Westbrook zgrešil met izza črte, na drugi strani pa je je Luka prišel do desete asistence in s tem novega trojnega dvojčka. Dončić se ni odločal za mete, a je sledila še 11. podaja za koš Hardawayja Jr., Wood pa je štiri minute in pol pred zadnjim piskom sirene Mavericks popeljal do 95:89.

Sledil je koš Jamesa, Dallas pa je izgubil žogo zaradi predolgega napada. Kidd je pri prednosti štirih točk vzel minuto odmora. Na semaforju so bile še tri minute.

Westbrook je zaadel trojko za -1, Dončić je podal za koš Dwighta Powella, nato pa je s trojko izenačil Wenyen Gabriel.

Sodniki iz napake v napako

Nato so na sceno stopili sodniki. Najprej so dosodili prekršek v napadu Hardawayju, ko je 'zlahka' padel Dennis Schröder, nato so Gabrielu spregledali koleno v telo Wooda, ki je obležal, Schröder pa je ob izpraznjenem prostoru pod košem zadel za 99:97.

Wood je na drugi strani zadel en prosti met za točko zaostanka. V napadu je James po zgrešenem metu ujel žogo, skočil, nato pa brez meta priletel na tla. Delilci pravice se niso odločili za korake, ampak za mrtvo žogo in sodniški met. Po izvajanju tega so prišli do žoge gostje, vendar je Hardaway ml. zgrešil met za tri točke. 

Nato se je zapletlo še pri osebni napaki. Sodniki so na črto prostih metov želeli poslati Schröderja, a je po pritožbi Dallasa in pregledu posnetka ta čast doletela precej slabšega izvajalca prostih metov Westbrooka. Vendar je bil ta natančen obakrat za 101:98. Mavericks so imeli 'timeout', po njem pa na voljo še 11.8 sekunde za izsilitev podaljška.

In Luka je zadel izza črte za 101:101. Dosegel je svoj prvi koš po polovici tretje četrtine.

Ostalo je še natanko šest sekund. James je po minuti odmora prišel do žoge, se odločil za podajo do Browna Jr., a je tega blokiral Hardaway mlajši. Najverjetneje je pri tem storil osebno napako, vendar so piščalke ostale tiho.

V prvi minuti podaljška je ob 13. asistenci Dončića zadel Hardaway, na drugi strani je minuto kasneje izenačil Gabriel. Ta bi lahko z dodatnim prostim metom Jezernike vrnil v vodstvo, a ga je zgrešil. 

Nato pa si je neumnost privoščil Westbrook. Ta je z ramo namerno udaril Dončića. Ta je reagiral, skočil proti 'napadalcu', a so vse skupaj hitro pomirili sodniki. Ti so se odločili, da je šlo za 'flagrant foul', Dallas pa je tako dobil na voljo dva prosta meta in žogo s strani.

Čeprav bi lahko prosta meta izvajal kdorkoli pri Mavericks, je k žogi stopil Luka in zgrešil oba. Tudi naslednji napad je bil neuspešen. Ostalo je pri 103:103.

Rezultat se je spremenil, ko je Dinwiddie dve minuti pred koncem atraktivno zabil, vendar je James našel Gabriela, ki je dosegel koš, ob prekršku pa nato še prosti met za 106:105. Na drugi strani je ob izteku napada Hradaway Jr. zgrešil, James pa je zadel prosta meta za 108:105.

Znova se je iztekal napad, a je Luka s trojko poskrbel za novo izenačenje.

Sledila sta neuspešna napada na obeh straneh, James pa se je v zadnjih sekundah prvega podaljška pognal proti košu, a v gneči ni uspel zadeti. Sledilo je novih pet minut dodatka.

Sredi podaljška je Luka s prodorom pod koš in uspešnim metom poskrbel za točko prednosti Dallasa, na drugi strani pa je Westbrooka z odlično blokado zaustavil Wood, a pri tem nesrečno pristal in si poškodoval gleženj. Še preden je odšepal z igrišča je Dinwiddie na drugi strani zadel za 116:113. Lakers so vzeli minuto odmora.

Po njej se je načeti Wood vrnil na parket in podelil 'banano' še Jamesu. Na začetku zadnje minute je Dinwiddie zadel za 118:113. Sledil je hiter koš Gabriela za -3.

Naslednja dva napada sta bila neuspešna, Powell je 16 sekund pred koncem ujel žogo, klop gostov pa je zahtevala minuto odmora.

Po njej je do žoge prišel Bullock, nad njim je bil storjen prekršek. Bullock je zgrešil prvi prosti met, a zadel drugega za 119:115. Tokrat so posvet na klopi zahtevali Jezerniki slabih 12 sekund pred koncem. A so bili po vrnitvi na parket neuspešni. Dvoboj je bil odločen.

Luka je odigral kar 53 minut. Njegov met je znašal 14/28 (4/9 za tri točke, 3/7 prosti meti), dosegel je 35 točk in zbral še 14 skokov, 13 asistenc ter blokado in ukradeno žogo. Wood je vknjižil 24 točk, 14 ulovljenih žog in kar pet blokad, dve ključni v drugem podaljšku. Hardaway Jr. je imel na kontu 22 točk, Dinwiddie 17.

James je trojni dvojček zgrešil za eno podajo (24 točk, 16 skokov, 9 podaj), Westbrook je zbral 28 točk.

 

Obračun vodilnih ekip pripadel Keltom

 

Vodilna ekipa lige Boston Celtics pa je na derbiju vzhodne konference zabeležila novo zmago, potem ko je s 109:98 premagala Brooklyn Nets, s peto zaporedno zmago pa je še povečala prednost pred mrežicami na vrhu konference na tri tekme.

Zvezdnik Keltov Jayson Tatum je imel slab strelski večer, saj je zadel le sedem od 22 metov na poti do skupno 20 točk in 11 skokov. Marcus Smart in Malcolm Brogdon sta vsak dodala po 16 točk za Boston, ki je le malo pred tekmo izvedel, da Jaylen Brown zaradi poškodbe ne bo igral. Brown je večer pred tem New Orleansu nasul 41 točk. "Ko se tako zapodimo na igrišče in začnemo divjati, nas je težko zaustaviti," je dejal Smart: "Uspelo se nam je vrniti tudi v obrambo in jo dobro postaviti."

Pri mrežicah pa je manjkal superzvezdnik Kevin Durant, ki si je proti Miamiju nategnil kolenske vezi, zaradi česar bo odsoten več tednov. Prvi strelec Brooklyna je tako bil Kyrie Irving s 24 točkami.

Mrežice so na vzhodu vseeno ostale pol tekme pred oslabljenimi Milwaukee Bucks, ki so s 102:108 klonili na Floridi proti Miami Heat. Gabe Vincent je za vročico dosegel 28 točk, Bam Adebayo 24 in 12 skokov, Jimmy Butler pa 17 in 11 skokov. Milwaukee, pri katerem je med številnimi manjkal tudi prvi zvezdnik in dvakratni najkoristnejši igralec (MVP) lige Giannis Antetokounmpo, je v drugi četrtini vodil za 15 točk, vendar je gostiteljem uspelo pripraviti preobrat.

Philadelphia 76ers so v boju za četrto mesto na vzhodu s Clevelandom zdaj zaostali za njim po domačem porazu proti Oklahoma City Thunderju s 114:133. Shai Gilgeous-Alexander je dosegel 37 točk in pomagal gostiteljem presenetiti Sixers. Cavaliers so medtem gostovali pri Portland Trail Blazers in na krilih 26 točk Donovana Mitchella slavili zmago s 119:113. Jarrett Allen je k zmagi dodal 24, Darius Garland pa 20 točk.

 

* Izidi:
Philadelphia 76ers - Oklahoma City Thunder    114:133
Brooklyn Nets - Boston Celtics                 98:109
Miami Heat - Milwaukee Bucks                  108:102
Toronto Raptors - Charlotte Hornets           124:114
Los Angeles Lakers - Dallas Mavericks         115:119 (2 podaljška)
(Luka Dončić: 35 točk, 14 skokov, 13 podaj za Dallas)
Portland Trail Blazers - Cleveland Cavaliers  113:119

* Vzhodna konferenca:
Boston Celtics                       31   12   72,1
Brooklyn Nets                        27   14   65,9
Milwaukee Bucks                      27   15   64,3
Cleveland Cavaliers                  27   16   62,8
Philadelphia 76ers                   25   16   61,0
New York Knicks                      23   19   54,8
Indiana Pacers                       23   19   54,8
Miami Heat                           23   20   53,5
Atlanta Hawks                        19   22   46,3
Chicago Bulls                        19   23   45,2
Toronto Raptors                      19   23   45,2
Washington Wizards                   18   24   42,9
Orlando Magic                        16   26   38,1
Detroit Pistons                      12   33   26,7
Charlotte Hornets                    11   32   25,6

* Zahodna konferenca:
Denver Nuggets                       28   13   68,3
Memphis Grizzlies                    28   13   68,3
New Orleans Pelicans                 25   17   59,5
Dallas Mavericks                     24   19   55,8
Sacramento Kings                     22   18   55,0
LA Clippers                          22   21   51,2
Phoenix Suns                         21   22   48,8
Golden State Warriors                20   21   48,8
Utah Jazz                            21   23   47,7
Minnesota Timberwolves               20   22   47,6
Portland Trail Blazers               19   22   46,3
Oklahoma City Thunder                19   23   45,2
Los Angeles Lakers                   19   23   45,2
San Antonio Spurs                    13   29   31,0
Houston Rockets                      10   31   24,4
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice