Šport > Košarka
27871 ogledov

"Luka počenja neumna sra...!"

luka dončić Reševalni pas/Twitter
"Dirk Nowitzki in Luka Dončić sta si povsem različna," meni šef Dallasa Mark Cuban.

Luka Dončić ima po fantastični prvi sezoni, ko je prepričljivo osvojil tudi nagrado za novinca leta, še precej boljši uvod v drugo. Doslej je namreč odigral 12 tekem in pri tem v povprečju zabeležil 28.5 točke, 10.7 skoka in 9.1 podaje. Gre za statistiko, ki bi v preteklosti marsikdaj prinesla tudi naziv najkoristnejšega igralca.

Pri Dallasu so seveda navdušeni nad dvajsetletnim Slovencem, med njegove velike pristaše sodi tudi lastnik Teličkov Mark Cuban. Ta je v zadnjih dveh desetletjih bdel nad Dirkom Nowitzkim, zdaj pa ima pod svojim okriljem Dončića. Igralca sta si po njegovem mnenju povsem različna. "Drugačna sta. Dirk se na igrišču ni nikoli smehljal," je Cuban dejal za Yahoo Sports.

Najboljši strelci lige NBA (do 17.11.):
1. James Harden (39.5)
2. Giannis Antetokounmpo (30.1)
3. Damian Lillard (29.8)
4. Bradley Beal (29.7)
5. Luka Dončić (28.5)

"Dirk je bil zelo čustven. Na začetku je imel težave zaradi jezika, ki jih Luka nima. Pred njim je bil drugačen izziv. Luka pride na tekmo, kot da bi igrali prijateljski dvoboj v telovadnici. Zabava se, uživa v tem. Star je 20 let, ob sebi ima veterane in mentorje kot sta J. J. Barea in Courtney Lee ter se razvija."

"Kot vsak dvajsetletnik počenja neumna sran..., ampak to je dobra stvar. V srcu je še vedno deček, a hkrati je tudi velik profesionalec in zelo pameten košarkar. Kako pameten je, se preprosto ne zavedaš, dokler se ne družiš z njim," je zaključil Cuban.

Najboljši skakalci lige NBA:
1. Andre Drummond (17.0)
2. Giannis Antetokounmpo (14.3)
3. Rudy Gobert (13.6)
4. Domantas Sabonis (13.4)
5. Kevin Love (12.6)
...
11. Luka Dončić (10.7)

Navdušen je tudi Dončićev trener Rick Carlisle, ki je sicer izpostavil tudi vlogo generalnega direktorja Donnieja Nelsona ml. "Donnie mi je že pred lanskim naborom povsem jasno povedal, da bo Luka daleč najboljši v tej generaciji. In da vse skupaj ne bo niti blizu. Tako je razmišljal. Navdušeni smo, da nam ga je uspelo pripeljati v Dallas in da lahko delamo z njim. Trdo je delal. Vsak teden postaja boljši in boljši ter napreduje. Pozorno spremljam njegovo delo, njegove minute na parketu, takšne reči. Pomembno je, da nekoliko tudi pazimo nanj," je prav tako za Yahoo Sports dejal trener teksaške ekipe.

Najboljši asistenti lige NBA:
1. LeBron James (11.1)
2. Luka Dončić (9.1)
3. Trae Young (8.8)
4. Ricky Rubio (8.7)
5. Malcolm Brogdon (8.2)

Očitno si je Luka nekaj slovesa ustvaril že tudi pri sodnikih. Nad tem se je po zadnji tekmi Dallasa in Toronta pritoževal prvi mož na klopi aktualnih prvakov Nick Nurse. "Skoraj vse koše nam je dosegel s črte prostih metov. Mislim, da so bili sodniki danes do njega preveč prijazni," je menil Nurse ob Dončičevih prostih metih. Slovenec jih je zadel 15 od 19, skupno je zbral 26 točk ob zmagi.

Nurse sicer že v minuli sezoni ni skrival občudovanja do Slovenca. "Jezus! Neverjeten je. Pred tekmo nisem želel govoriti o tem, a sem impresioniran nad njegovo spretnostjo z žogo. Vse lahko naredi z njo, gre 'vum, vum', ustvari si prostor, čeprav so ga naši igralci agresivno napadali. A niso ga spravili na pete, niso ga spravili iz ritma. Bil je nizek pri gibanju in močan, s sunki hitrosti pa je prihajal v raketo. Ima neverjeten dotik, nekateri koši iz teka so bili kot, da bi metal proste mete, zdelo se je, da zadene prav vse. Ko pa smo imeli pomoč na njem, se je obdržal v zraku in nato podal v kot prostemu igralcu. Je nekaj posebnega!" je z glavo odkimaval Nurse (v spodnjem videu, kjer so svoje videnje Dončića v minuli sezoni predstavljali NBA trenerji, je prav zadnji govorec).

Dončić si je na zadnjem dvoboju priigral tudi spoštovanje tekmecev na parketu. "Dončić lahko naredi prav vse. Grožnja je na vseh ravneh. Lahko zadene s polrazdalje, za tri točke, lahko asistira sogralcem. Čeprav smo ga dobro pokrivali, ga nismo uspeli oddaljiti od črte za proste mete," je menil Fred VanVleet, sicer najboljši košarkar Raptorjev na tekmi v Dallasu.

Telički bodo v noči na torek gostili v zadnjem času razglašeni San Antonio, dvoboj se bo začel ob pol tretji uri zjutraj po slovenskem času.

Komentarjev 1
  • sam50 08:22 18.november 2019.

    A o mami pa niti besede-bodo gospa ob vsej svoji podpori zelo užaljena....

Sorodne novice