Šport > Košarka
7065 ogledov

Luka pred rekordom: zlahka ugnal Gasola, Minga, Jokića...

dončić Profimedia
Slovenski as je brez konkurence.

Luka Dončić se je v ligo NBA leta 2018 podajal kot najkoristnejši igralec evrolige in španskega prvenstva, a so čez lužo mnogi menili, da v najmočnejši konkurenci ne bo sodil med največje zvezdnike. Že na samem naboru je bil izbran 'šele' kot tretji, prednost sta dobila Deandre Ayton in Marvin Bagley, Atlanta pa je Slovenca v zamenjavi z Dallasom, ki je izbiral kot peti, poslala v Teksas za Traeja Younga in pick na naslednjem draftu. 

A skeptiki niso imeli prav. Dončić se je hitro ogrel, v vseh mesecih osvojil nagrado za najboljšega novinca in to seveda postal tudi ob koncu sezone. V naslednjih dveh je bil izbran na tekmo All-Star. 

Luka bo sicer kmalu podrl še en rekord, ki ga je doslej držal njegov nekdanji soigralec Dirk Nowitzki. Ta je med tujimi košarkarji, ki nikoli niso zaigrali v ameriški univerzitetni košarki, dosegel največ točk po 300 tekmah v ligi NBA. Nemec se je ustavil pri številki 5.676 točk. Na začetku tedna je do mejnika tristotih dvobojev sicer prišel tudi Kristaps Porzingis.

Latvijec je zbral le 60 točk manj kot v enakem obdobju sloviti Nemec, ki se je kasneje prebil celo do šestega mesta na večni lestvici. Dosegel je 31.560 točk in na primer na sedmo mesto potisnil legendarnega Wilta Chamberlaina (31.419). Pred Nowitzkim so le Michael Jordan (32.292), Kobe Bryant (33.643), LeBron James (35.651), Karl Malone (36.928) in Kareem Abdul-Jabbar (38.387).

Dončićev začetek kariere je v napadu sicer uspešnejši kot Nowitzkijev. Slovenski as je doslej odigral precej tekem manj, a je že pri 5.523 točkah in tako že na tretjem mestu med igralci, ki so se v ligo NBA napotili brez igranja na univerzah ter so zbrali 300 tekem med elito. Za Ljubljančanom so že zaostali tudi Pau Gasol, Yao Ming, Predrag Stojaković in Nikola Jokić, seveda pa tudi dvakratni MVP lige Giannis Antetokounmpo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice