Šport > Košarka
3568 ogledov

Luka proti tekmecu za naziv MVP igral le tri četrtine

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so na domačem parketu visoko izgubili proti Boston Celtics s 95:124.

V Dallasu je bil tokrat na sporedu dvoboj med najboljšo ekipo lige, Boston je pred obračunom s teksaško zasedbo zbral 26 zmag in 12 porazov, in moštvom z najdaljšim nizom neporaženosti. Luka Dončić in kolegi so namreč zabeležili sedem zaporednih zmag, ki so jih z razmerjem 22-16 popeljale na četrto mesto zahodne konference.

Šlo je tudi za dvoboj med kandidatoma za naziv najkoristnejšega igralca lige (MVP), Luka je na zadnji medsebojni tekmi Keltom nasul 42 točk, Jayson Tatum je ob zmagi s 125:112 zbral le pet točk manj.

Dončić je tokrat sicer odigral svojo 300. tekmo v NBA ligi. 

Boston je dosegel prvih pet točk na tekmi, a je Luka odgovoril s košem, nato pa še dodal asistenco za trojko Tima Hardawayja Jr., ki je tako poskrbel za izenačenje. Obe moštvi sta sicer težko prihajali do uspešnih metov, na polovici četrtine pa je bil na semaforju tako izpisan izid 10:9 v korist gostov. Luka je z metom 1/5 zbral dve točki, Tatum je bil z 0/3 še pri ničli.

V zadnje štiri minute prve četrtine so Celtics nato vstopili s sedmimi točkami prednosti, njihov niz je s prostima metoma prekinil slovenski as, a je nato trojko zadel Sam Hauser, Tatum pa je po prodoru Boston popeljal do 22:12.

Po minuti odmora je Luka lepo preigral Tatuma in zaključil, do konca prvih 12 minut pa je prišel že do 11 točk.

Osem sekund pred koncem četrtine je imel sicer na voljo tri proste mete, zadel je dva in prednost Keltov znižal na 20:29. S tem je vsaj nekoliko omilil svojo potezo v predhodnem napadu Bostona, ko se je ob nedosojenem prekršku raje odločil za 'debato' s sodnikom, njegovi soigralci pa so ostali brez njegove pomoči v obrambi in ob odprtem metu Malcolma Brogdona prejeli trojko. Edino težavo so za goste predstavljale osebne napake, po dve so že imeli Tatum, Jaylen Brown in Derrick White.

Na začetku druge četrtine, ko je Dončić sedel na klopi, se je razlika po dobri minuti povzpela na +14. Slovenec je ta del dvoboja zamudil, saj je odšel v garderobo, kjer so mu dodatno povili načeti levi gleženj.

Ob precejšnjem zaostanku (28:41) se je Luka tokrat na parket vrnil že sedem minut pred koncem prvega polčasa, minuto ali dve prej kot ponavadi.

Toda pri Bostonu so zadevali trojko za trojko. Dončić je sicer dosegel koš preko v minuli sezoni najboljšega branilca lige Marcusa Smarta, a je večino časa v napadih prebil v kotu igrišča in vodenje akcij prepuščal Spencerju Dinwiddieju. Vse bolj je postajalo očitno, da težave z gležnjem niso povsem nedolžne. Zaradi udarca v prsi je imel probleme tudi z dihanjem.

Po njegovem novem košu je Dallas tri minute in pol pred odhodom na glavni odmor zaostajal za 14 točk, brez prave pomoči soigralcev pa tudi dvajset doseženih točk Slovenca ni preprečilo zaostanka s 46:64 na polovici tekme. Luka je zbral še šest skokov in dve asistenci.

Na drugi strani je Tatum zbral 11 točk, Brown le štiri, a so nekoliko slabši učinek udarnega dvojca nadomestili igralci s klopi. Rezervisti Bostona so tako zbrali 27 točk, Dallasovi le dve s košem Kembe Walkerja. Mavericks se je tokrat še kako poznala odsotnost Josha Greena, Maxija Kleberja in Doriana Finney-Smitha.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela s štirimi točkami domačih, ki so nato imeli še nekaj metov, da bi zmanjšali razliko, a sta Dinwiddie in Hardaway Jr. zgrešila meta za tri točke. Luka ni pogledal proti košu, je pa zbral tri ulovljene žoge v obrambi.

Že po slabih štirih minutah so mu sodniki dosodili četrto osebno napako, čeprav je Brown pravzaprav v skoku s komolcem zadel Slovenca. Boston je z nizom sedmih točk pobegnil na 71:50. 

Po minuti odmora je tudi Dallasu uspel delni izid 7:0, Luka pa je s svojim prvim košem v drugem poklčasu gostitelje približal na 59:72. A nato se je domačim povsem ustavila igra v obrambi, Celtics so tri od štirih napadov zaključili z uspešnim metom za tri točke in znova povedli za 22 točk.

Tretja četrtina se je končala z 89:65. Luka je ob metu 7/23 (0/6 trojke, 9/11 prosti meti) zbral 23 točk in imel še 9 skokov ter tri asistence. Ob nekoliko načetem gležnju in dominaciji Bostona je bilo vprašanje, če ga bo Jason Kidd v zadnji četrtini sploh še poslal na parket.

Priložnost bi Dončić lahko dočakal v primeru, če bi njegovim soigralcem uspelo znatno zmanjšati razliko, vendar je kmalu postalo jasno, da se to ne bo zgodilo. Prednost je po dveh minutah in pol namreč narastla na 28 točk.

Za nekaj boljše volje v dvorani je poskrbel novinec Jaden Hardy, ki je poživil uspavanko na parketu in hitro nabral kar 15 točk, prvič je v igro vstopil šele ob koncu tretje četrtine, Kidd mu sicer v sezoni ni namenil veliko minut. Nekaj košev je dodal še Dwight Powell, po trojki Hardawayja Jr. pa se je Dallas pet minut pred koncem približal na 88:103. Ob takšnem nadaljevanju bi bil preobrat še mogoč.

A nato je sledilo kar 13:0 za Boston in dvoboj je bil dokončno odločen. Končalo se je s 95:124.

Tatum je prišel do trojnega dvojčka - 29 točk, 14 skokov in 10 asistenc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice