Šport > Košarka
13959 ogledov

Pri -18 v tretji četrtini se je Dončiću 'utrgalo' za sedmo zmago v nizu

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so po velikem preobratu zmagali v Houstonu s 111:106.

Dallas in Houston sta se v zadnem dobrem tednu že pomerila dvakrat, 24. decembra so Mavericks slavili v gosteh s 112:106, 30. decembra pa še pred domačimi gledalci s 129:114. Na prvi medsebojni tekmi se je sicer začela neverjetna statistična serija Luke Dončića, ki mu je v zadnjih dveh tednih tudi prinesla zaporedna naziva najboljšega košarkarja tedna v zahodni konferenci. Takrat je slovenski as vpisal 50 točk, 8 skokov in 10 asistenc, tik pred novim letom pa je proti Raketam zabeležil še trojni dvojček - 35 točk, 12 ulovljenih žog in 13 podaj.

V tokratni obračun z najslabšim moštvom Zahoda so Mavericks sicer krenili z nizom šestih zaporednih zmag. Če bi prišli še do sedme zmage, bi bil to najboljši niz od sezone 2010/11 dalje, ko je Dallas postal tudi prvak lige NBA.

Košarkarji s severnejšega dela Teksasa tekme sicer niso odprli na najboljši način, zadeli so le enega od prvih šestih metov, pri tem Dončić niti ni poizkusil žoge spraviti skozi obroč. A na srečo gostov tudi domači niso bili pretirano uspešni, po prvih treh minutah so tako vodili le s 7:2. Nato je prva koša zadel tudi Luka, po drugem je bil izid izenačen pri 9:9.

V naslednjih minutah si nobena od ekip ni uspela priigrati višje prednosti od dveh točk, še naprej se je precej grešilo pri metih. Tudi Luka ni bil uspešen, ob metu 2/6 je v prvi četrtini izgubil kar tri žoge. Houston se je uspel odlepiti v zadnjem delu četrtine, ko je prišel do delnega izida 9:0. Dallas več kot tri minute in pol ni dosegel točke. Četrtina se je končala s 26:18.

Dončić je na zadnji tekmi proti San Antoniu v prvi četrtini zbral 22 točk, tokrat le 5. Začetek druge je presedel na klopi. Po minuti in pol je bilo že +12 za Houston.

Rakete so nato z nekaj nihanji ohranjale prednost, pol minute po polovici četrtine pa se je na parket vrnil Dončić pri rezultatu 46:34. V prvem napadu je podal za trojko Christiana Wooda, ki je bil pravzaprav edini razpoloženi košarkar gostov. Ti so igrali brez prave energije.

V zadnji dve minuti prvega polčasa je tako Houston vstopil s prednostjo 53:38. S črte prostih metov sta bila nato natančna Dončić in Dwight Powell, serija šestih zaporednih točk Dallasa pa se je končala s košem Slovenca 12 sekund pred odhodom na odmor. Gostje so tako po dolgem času prišli pod mejo desetih točk zaostanka. A ob zvoku sirene je za 55:44 poskrbel Kevin Porter Jr.

Luka je do polovice tekme iz igre metal slabih 3/12 (0/4 trojke, 4/6 prosti meti), dosegel je 10 točk, k temu pa dodal 5 skokov in dve asistenci.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela z dvema trojkama domačih za +17, že po dobri minuti in pol drugega polčasa pa je Jason Kidd vzel minuto odmora pri še za točko večjem zaostanku. Pred tem je Porter Jr. ukradel žogo in v protinapadu zabil za 65:47. 

Po posvetu na klopi je Dončić uspešno zaključil prva napada, v tretjem pa je zbral asistenco za koš Wooda. A obramba Dallasa še naprej ni dobro funkcionirala, razlika je le počasi kopnela. Slovenec je dosegel še en koš iz igre, naslednjih pet točk pa zbral s prostih metov. Mavericks so se približali na 63:74. Luka je bil v teh trenutkih nezaustavljiv, edina slaba točka je bil še naprej njegov met za tri točka (0/6).

A po njegovi peti asistenci na tekmi je trojko zadel Tim Hardaway Jr., ki je slabe tri minute pred koncem tretje četrtine poskrbel za 73:81. Minuto kasneje je svoj prvi met iz igre (1/8) zadel še Spencer Dinwiddie za -7 Dallasa.

Devet sekund pred koncem četrtine je Luka lepo nakazal met, na 'finto' je padel še en nekdanji član madridskega Reala Usman Garuba, ki je skočil v zrak, ob padanju na tla pa je storil prekršek. A Dončić je vseeno zadel, nato pa z dodatnim prostim metom postavil izid 83:87. Sam je v četrtini dosegel kar 19 točk, skupno pa 29. 

Na parketu je ostal tudi na začetku zadnje četrtine, po dveh minutah in pol pa so gostje po trojki Thea Pinsona zaostajali le še za točko, v naslednjem napadu pa so po košu Dinwiddieja povedli prvič po prvi četrtini.

Luka je dobrih osem minut pred koncem tekme še sedemindvajsetič v sezoni presegel mejo 30 doseženih točk. Dallas je vrnil na +1.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na polovici četrtine so domači vseeno vodili s 100:93, uspel jim je namreč delni izid 9:1. Dončić je odgovoril s svojo prvo trojko (1/9). Ko je met za tri točke ob prekršku zadel še Wood in nato uspešno izvedel tudi dodatni prosti met, je bil na semaforju izpisan izid 104:103, tri minute in pol pred zadnjim piskom sirene na tekmi pa je Luka z dvema prostima metoma Mavericks vrnil v vodstvo. Pred tem je ukradel še žogo.

Hardaway mlajši je ob osmi Dončićevi asistenci zadel za 107:104, na drugi strani je bil za -1 uspešen Porter Jr. Ostali sta še dve minuti.

Nato sta mrežici mirovali vse do deset sekund pred koncem, ko je bil še četrtič zapored iz igre natančen Dinwiddie 4/12, ki je tekmo odprl z metom 0/8.

Sedem sekund do zadnjega piska je prosta meta izvajal Alperen Şengün, a je sicer dokaj zanesljivi Turek zgrešil oba poizkusa, žogo pa je ujel Dončić. Poskušal mu jo je izbiti Eric Gordon, končalo se je z avtom za Dallas. Pri tem so vzeli minuto odmora, po njej pa je bil storjen prekršek nad Slovencem, a Houston pri tem še ni izpolnil bonusa. Ob novem 'timeoutu' gostov so na semaforju ostale le še 3,3 sekunde.

Nad Dončićem je bil nato storjen prekršek, Luka je zadel oba prosta meta za neulovljivih 111:106. Domači so sicer še vzeli minuto odmora, a je bilo vse že odločeno. Zadnji met je bil neuspešen.

Slovenski as je tekmo zaključil z metom 10/26 (1/9 za tri točke, 18/22 prosti meti) in zbral 39 točk. Le dve asistenci sta mu zmanjkali do novega 'triple doubla', v svojo statistiko je namreč vpisal še 12 ulovljenih žog in osem asistenc. Ukradel je eno žogo, izgubil pa štiri, vendar le eno po prvi četrtini. Hardaway Jr. in Wood sta k zmagi dodal 21, Dinwiddie pa 11 točk. Porter Jr. je dosegel 25 točk, Jalen Green pa 20 točk.

Poraz za Dragića in Čančarja, izjemni Mitchell

Goran Dragić je s Chicagom na 37. tekmi še 21. v tej sezoni zapustil parket poražen. Ljubljančan je v 10:56 minute na parketu dosegel dve točki in vpisal še podajo, nemočno pa je spremljal strelski šov Donovana Mitchella. Ta je ob zmagi Cleveland Cavaliers po podaljšku s 145:134 dosegel kar 71 točk.

S tem je šele kot tretji košarkar v tem stoletju presegel mejo 70 točk. To je pred tem uspelo Kobeju Bryantu (2006) in Devinu Bookerju (2017). V celotni zgodovini lige NBA 71 točk zadošča za izenačeno osmo najbolj učinkovito predstavo. Na vrhu je s 100 točkami še vedno Wilt Chamberlain iz leta 1962.

Presenetljiv poraz je z vodilno ekipo zahoda Denver Nuggets (24-13) vknjižil Vlatko Čančar. Ta je igral 16:54 minute in v tem času dosegel dve točki, v statistiko pa dodal po en skok in podajo. Nuggets so izgubili proti Minnesota Timbewolves (17-21) s 111:124.

NBA, izidi:

New York Knicks - Phoenix Suns             102:83
Charlotte Hornets - Los Angeles Lakers     115:121
Cleveland Cavaliers - Chicago Bulls        145:134 (podaljšek)
Indiana Pacers - Toronto Raptors           122:114
Philadelphia 76ers - New Orleans Pelicans  120:111
Brooklyn Nets - San Antonio Spurs          139:103
Houston Rockets - Dallas Mavericks         106:111
Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets    124:111
Golden State Warriors - Atlanta Hawks      143:141 (podaljšek)
Portland Trail Blazers - Detroit Pistons   135:106
LA Clippers - Miami Heat                   100:110
Komentarjev 1
  • ak 11:42 03.januar 2023.

    Ta tekma je bila že 4. medsebojna tekma Dallas Mavericksov s Houston Rocketsi. Prva medsebojna tekma je bila že 17. 11. 2022 (ko Dončić ni špilal in so Mavericksi izgubili).

Sorodne novice