Šport > Košarka
5682 ogledov

Fantastični Dončić je prvi v zgodovini, ki mu je to uspelo!

Luka Dončić Profimedia
Luka Dončić je s svojimi predstavami ob izteku leta premikal številne mejnike.

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je z 51 točkami, 6 skoki, 9 asistencami, 4 ukradenimi žogami in blokado na teksaškem derbiju proti San Antonio Spurs svoj Dallas popeljal do še šeste zaporedne zmage in četrtega mesta na zahodu.

Luka Dončić Popovichu ni uspelo Šport Neverjetni Luka spet čez 50, odločil pa je z obrambo

"To je neverjetno! V sedmih letih v ligi še nisem videl igralca, ki bi lahko delal take stvari. Luka ima neverjetno serijo. Trenutno je MVP lige," je o igri 23-letnega Ljubljančana poudaril njegov soigralec Christian Wood.

Dončić se je namreč z zadnjimi predstavami resnično spet priporočil za nagrado MVP. Na zadnjih petih tekmah ima povprečje 45,6 točke, 11,2 skoka in 10,2 podaje. Leto je s povprečjem 34,2 točk na tekmo tudi zaključil kot najboljši strelec lige pred Joelom Embiidom, ki povprečno na tekmo dosega 33,8 točk.

Z zadnjo epsko predstavo pa se je tudi za vedno zapisal v zgodovino lige kot prvi košarkar, ki mu je v obdobju petih zaporednih tekem uspelo zbrati več kot 225 točk, 50 skokov in 50 asistenc.

Potem ko je proti Houstonu pred dnevi dosegel 50 točk, nato proti New Yorku 60 in zdaj proti San Antoniu še 51, je postal šele osmi igralec v zgodovini, ki je pred dopolnjenim 25. letom (konec februarja bo star šele 24 let) v eni sezoni zbral vsaj tri tekme z najmanj 50 točkami. Pred njim je to uspelo le igralcem, kot so LeBron James, Kobe Bryant, Michael Jordan, Kareem Abdul-Jabbar, Rick Barry, Nate Archibald ter Wilt Chamberlain.

Prav tako je Luka v decembru na 15 tekmah dosegel kar 526 točk, tako da je mesec zaključil s povprečjem 35,1 točk na tekmo, kar je najuspešnejši mesec nekega posameznika v zgodovini ekipe Dallas Mavericks. S tem dosežkom je Luka namreč izboljšal svoj klubski rekord iz februarja 2022, ko je na desetih tekmah povprečno dosegal 34,1 točk na tekmo.

Zanimivo je tudi, da je s tekmo proti San Antoniu še četrtič v svoji karieri dosegel mejo 50 točk. Pri še nedopolnjenih 24 letih ima tako v svoji zbirki že toliko tekem s 50 točkami, kot vsi preostali igralci v 40-letni zgodovini kluba skupaj! Edini trije, ki so za Mavs na tekmi dosegli mejo 50 točk, so bili namreč Dirk Nowitzki (dvakrat) ter Jim Jackson in Jamal Mashburn.

Luka Dončić Navdušil v oddaji Šport Luka zažigal! Zadeval sede s sredine igrišča, z nogo, premikajoče koše ... Luka Dončić Video Šport Nor zaključek! Luka namerno zgrešil, dobil skok in zapečatil usodo tekmecev!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice