Šport > Košarka
11005 ogledov

Vse po starem: klici MVP, MVP in trojni dvojček

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so zanesljivo premagali Houston Rockets s 129:114.

Po fenomenalni predstavi, ko je Luka Dončić proti New Yorku zabeležil 60 točk, 21 skokov in 10 podaj, se je Dallas na domačem parketu pomeril s Houstonom, moštvom, ki mu je slovenski zvezdnik pred šestimi dnevi nasul 50 točk. Rakete so v dvoboj vstopile z le desetimi zmagami v celotni sezoni in so zadnje na Zahodu, Mavericks so se s štirimi zaporednimi zmagami povzpeli do šestega mesta. V sezoni so zabeležili 19 zmag in 16 porazov.

Prvič v sezoni je sicer v prvi peterki Dallasa nastopil Francoz Frank Ntilikina, ki je zamenjal obolelega Reggieja Bullocka. Tudi sprememba v začetni postavi ni zmedla Slovenca, ki je hitro nadaljeval tam, kjer je končal v torek zvečer. V prvih dveh minutah je dosegel pet točk z dvema metoma iz igre, k temu dodal kar dve blokadi v obrambi, kasneje pa je v prvi polovici prve četrtine tri točke dosegel še s črte prostih metov. Poskrbel je za vodstvo z 18:11.

Houston je uspel prednost domačih zmanjšati na le dve točki, a je po dveh novih koših Dončića in trojki Spencerja Dinwiddieja Dallas povedel z osmimi točkami razlike.

Houston je nato v igri držal Jabari Smith Jr., ki je z metom 6/7 v prvih 12 minutah zbral 14 točk. Enako je na drugi strani uspelo Dončiću, ki bi pri izidu 36:30 še lahko povišal razliko pred vstopom v drugo četrtino, vendar je zgrešil oba prosta meta. Slovenski zvezdnik je zabeležil še po tri skoke in asistence ter dve blokadi.

V prvih petih minutah druge četrtine so Mavs storili že pet prekrškov, sicer v obrambi tokrat odlični Christian Wood, ki je zbral že štiri blokade, je moral s tremi osebnimi napakami dokaj hitro na klop. Domači so vseeno ostajali korak pred tekmecem. Po hitrem protinapadu Dwighta Powella in njegovem dodatnem prostem metu se je na semaforju izpisal izid 45:37.

Ob tem rezultatu se je na polovici četrtine na parket vrnil tudi Dončić, ki je najprej zbral dve ulovljeni žogi, nato pa je s podajo čez skoraj celo igrišče našel Powella, ki je zabil za 50:39.

Luka se ni odločal za mete, a je še naprej zbiral skoke in podaje, dobre tri minute pred polčasom je v omenjena statistična stolpca zapisal številko 6. Minuto kasneje je dosegel prvi točki v drugi četrini, natančen je bil s črte prostih metov. Kasneje je lepo prodrl pod koš, Smith Jr. pa je po mnenju sodnikov zamudil z blokado, žoga naj bi že padala proti košu.

A najboljše je Dončić pripravil za konec. Sekundo in pol pred zadnjim piskom sirene v četrtini je Luka stal pri miru, ko je v njega trčil Alperen Şengün in tako izsilil osebno napako Turka. Sledila je podaja iz avta, Slovenec pa se je odločil za met blizu sredinske črte igrišča. Žoga je po njegovem metu nekoliko z leve švignila skozi mrežico za 65:51.

Dončić je na glavni odmor odšel pri 21 točkah, sedmih skokih in asistencah.

Že v prvi minuti tretje četrtine je Luka prišel še do osme ulovljene žoge in podaje, po zabijanju Tima Hardawayja Jr. in njegovem dodatnem prostem mestu je bilo +17 za Dallas. 

Še pred polovico četrtine je razlika prvič narastla preko dvajset točk, ko sta zaporedoma trojki zadela Dončić in Wood. Ob tem je prvega le še podaja ločila od trojnega dvojčka. Pri zaostanku z 62:83 so pri Houstonu vzeli minuto odmora.

Po njej so gostje zadel trojko, a je na drugi strani do desete podaje ob košu Wooda prišel Dončić. To je bil njegov 54. 'triple-double' v NBA karieri, osmi v tej sezoni.

Kljub visoki prednosti je sledila zanj tudi osma tehnična napaka v sezoni. Luka je prodiral proti košu, ko ga je zaustavljal še en nekdanji član madridskega Reala Usman Garuba. Španec je podrl Slovenca, nato pa ga tudi bolj nespretno kot namerno pohodil. Dončić se je pritožil sodnikom, jim med drugim pokazal grdo prasko na obrazu, a si je za svoj 'trud' prislužil le omenjeno tehnično napako.

Jezni Luka je nato dosegel koš mimo Garube, slabe tri minute pred zaključkom četrtine pa so se ob njegovih prostih metih že razlegali klici MVP, MVP. Dončić je ob tem dosegel še 29. in 30. točko. Sekundo pred koncem tretjih 12 minut je znova zadel preko Garube in Dallas popeljal do 99:79.

Ljubljančan je ostal na parketu tudi na začetku zadnje četrtine in hitro dosegel trojko. Po štirih minutah je bil zamenjan, pri rezultatu 108:87 je bilo očitno, da se ne bo več vrnil na parket. Ob metu 11/21 (4/9 trojke, 9/12 prosti meti) je vknjižil 35 točk ter zbral še 12 ulovljenih žog in 13 asistenc. Imel je tudi dve blokadi in ukradeno žogo, izgubil je dve.

Dallas je nato mirno pripeljal tekmo do konca, končalo se je z rezultatom 129:114.

Wood je k zmagi prispeval 21 točk, 19 jih je dosegel Powell, ki je prišel do osebnega rekorda v tej sezoni, 18 Hardaway Jr. in 15 Dinwiddie.

Pri Houstonu je bil prvi strelec Jalen Green, zabeležil je 23 točk. Kevin Porter Jr. jih je vpisal 17, Smith Jr. pa 16, le dve po koncu prve četrtine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice