Šport > Košarka
2644 ogledov

To so najbolj odmevni rekordi, ki jih je ponoči porušil Luka Dončić

Luka Dončić Profimedia
Dončić proti New Yorku do številnih statističnih presežkov

Slovenski košarkarski as Luka Dončić je kot prvi igralec v zgodovini severnoameriške lige NBA dosegel trojni dvojček s 60 točkami in najmanj 20 skoki. Ob tem je imel še odločilno vlogo pri izjemnem preobratu in zmagi njegovih Dallas Mavericks proti New York Knicks po podaljšku s 126:121. Presegel je še številne druge tako osebne kot ekipne mejnike.

Luka Dončić 60 točk za zgodovino! Šport Luka do največ točk in skokov v karieri, ob tem še trojni dvojček

Slovenski as je s 60 doseženimi točkami presegel Nemca Dirka Nowitzkega, ki je s 53. točkami v rokah držal rekord Mavericks. Ob tem je postal šele drugi košarkar s trojnim dvojčkom ob 60 doseženih točkah ter sploh prvi, ki je ob tem v statistiko vpisal najmanj 20 skokov.

Le dvema košarkarjema je pred Dončićem v vsej zgodovini uspelo preseči mejo 50 točk in 20 skokov ob trojnem dvojčku. To sta bila po podatkih statističnega oddelka ESPN v šestdesetih letih prejšnjega stoletja le Wilt Chamberlain dvakrat in Elgin Baylor. Chamberlain je pred 59 leti dosegel 51 točk, 29 skokov in 11 podaj, leta 1968 pa 53 točk, 32 skokov in 14 podaj. Baylor je leta 1961 dosegel 52 točk, 25 skokov in 10 podaj. Dončić je ponoči dosegel 60 točk, 21 skokov in 10 podaj. "Izjemno je, ko te primerjajo s takšnimi velikani. Na to sem ponosen. Še nikoli v karieri nisem dosegel 60 točk," je o tem povedal slovenski as.

Hkrati je 23-letnik šele sedmi igralec v vsej zgodovini s 50 točkami in trojnim dvojčkom ter daleč najmlajši s 23 leti in 302 dnevoma. Chamberlain je bil kot doslej najmlajši leta 1963 star 26 let in 176 dni, dodaja ESPN. Dončić je v statistiko vpisal svoj sedmi trojni dvojček v tekmovalnem obdobju 2022/23, skupno pa 52. v karieri. To je bila hkrati prva tekma s 60 doseženimi točkami v tej sezoni.

Z 21 skoki je Dončić postavil osebni rekord v tej prvini, z 21 zadetimi meti iz igre pa je izenačil rekord ekipe iz Dallasa. Svoj osebni točkovni rekord je med drugim popravil za devet točk, potem ko je v prejšnji sezoni dosegel 51 točk proti Los Angeles Clippers. Tretjič v karieri je presegel mejo 50 točk, to mu je uspelo tudi proti Houstonu pred štirimi dnevi.

Postavil je tudi evropski strelski rekord v ligi NBA. Prejšnji rekorder je bil namreč Francoz Tony Parker, ki je v dresu San Antonio Spurs leta 2008 na tekmi proti Minnesota Timberwolves dosegel 55 točk. Prav tako je Luka v dresu Dallasa že tretjič presegel mejo 50 točk, kar je tudi nov klubski rekord. Prej si ga je delil z Nowitzkim, kateremu je to uspelo dvakrat.

V tej sezoni Dončić v povprečju dosega 33,6 točke, 8,7 skoka ter 8,8 podaje na tekmo. Po povprečju doseženih točk je letos od Ljubljančana boljši le Joel Embiid, ki za Philadelphia 76ers dosega po 33,7 točke na tekmo. Ponoči jih je ob porazu proti Washingtonu nasul 48.

Ekipa iz Teksasa pa je postala sploh prva v zadnjih 20 letih, ki je v zadnjih 35 sekundah nadoknadila najmanj devet točk razlike in slavila. V takšnem položaju je bilo doslej po statističnih podatkih ESPN kar 13.884 ekip.

Dončićev zgodovinski večer so komentirali številni zdajšnji in nekdanji igralci v NBA , kot so Kevin Durant, Kevin Garnett, Kristaps Porzingis, Trae Young, Pau Gasol, Kendrick Perkins in številni drugi.

Luka Dončić Video Šport Pol minute pred koncem zaostajali za 9 točk... Nato se je zgodil Luka Dončić! Luka Dončić Ko Twitter pregori Šport NBA zvezdniki ponoreli zaradi Luke! Oglasili so se Porzingis, Durant, ...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice