Šport > Košarka
18382 ogledov

NBA zvezdniki ponoreli zaradi Luke! Oglasili so se Porzingis, Durant, ...

Luka Dončić Profimedia
Dončić je ob novi zmagi prišel do zgodovinskega trojnega dvojčka s 60 točkami.

Slovenski košarkarski as Luka Dončić je v dresu Dallas Mavericks ob zmagi proti New York Knicks s 126:121 prvič v karieri v severnoameriški ligi NBA presegel mejo 60 točk, ob tem vpisal še zgodovinski trojni dvojček s kar 21 skoki in desetimi podajami.

Luka Dončić 60 točk za zgodovino! Šport Luka do največ točk in skokov v karieri, ob tem še trojni dvojček

Dončić je postal sploh prvi košarkar v NBA s temi statističnimi podatki. Pred tem je namreč le dvema košarkarjema uspelo preseči mejo 50 točk in 20 skokov ob trojnem dvojčku. To je po podatkih statističnega oddelka ESPN v šestdesetih letih prejšnjega stoletja uspelo le Wiltu Chamberlainu (dvakrat) in Elginu Baylorju.

Hkrati je 23-letni Ljubljančan šele sedmi igralec v vsej zgodovini s 50 točkami in trojnim dvojčkom ter daleč najmlajši s 23 leti in 302 dnevoma. Chamberlain je bil kot doslej najmlajši ob tem dosežku leta 1963 star 26 let in 176 dni, dodaja ESPN.

Luka Dončić Video Šport Pol minute pred koncem zaostajali za 9 točk... Nato se je zgodil Luka Dončić!

"Tako zelo sem utrujen, potrebujem pivo za okrepčilo," se je takoj po tekmi začuden nad statističnim presežkom pošalil slovenski as. "Izjemno je, imamo še nekaj tekem pred novim letom, zato moramo igrati s pravo energijo in zmagati. Vsak dvoboj moramo odigrati s takšnim pristopom," je še dodal Ljubljančan.

Luka pa je s svojim dosežkom navdušil ves košarkarski svet in pohvale so deževale z vseh strani. Seveda se je ob veličastni predstavi svojega varovanca oglasil tudi lastnik ekipe Dallas Mavericks Mark Cuban. "Gledamo veličino. Še nikoli nisem videl česa takega, kot je Luka Dončić," je zapisal na Twitterju.

"Vsi smo še vedno v šoku. Res je poseben. Zgodovino igre pišejo igralci in zgodovina se je pisala tudi ta večer. Luka je napravil nekaj, kar ni uspelo še nikomur. Tega res ni lahko doseči, pred njim je bilo veliko izjemnih igralcev, zato je ta dosežek res ogromen. Bil je v svojem svetu, v svojem razredu. Ta fant nikoli ne odneha in tudi preostali soigralci niso odnehali. V Luki vidijo vodjo, vsak je opravil svojo nalogo. Luka z vsakim letom odrašča in dozoreva. Žene ga ta neverjetna zmagovalna miselnost, vsako tekmo želi dobiti, zmage si želi najbolj na svetu in to je to. Vsak večer, ko ga gledamo, smo lahko srečni in veseli. Vsak cent se izplača, ki ga ljudje zapravijo, da bi videli njegovo predstavo. On zna res pripraviti šov," pa je nastop Luke opisal glavni trener ekipe Jason Kidd.

Nad Lukovo predstavo pa so bili navdušeni tudi nekateri košarkarski velikani. "V Dallasu bo kmalu stal nov kip. Luka je pač takšen," je zapisal Kevin Garnett, ki je apeliral na nedavno slovesnost, ko so pred dvorano postavili kip Dirku Nowitzkemu, medtem ko je Kevin Durant Dončićevo predstavo primerjal z video igrico. "Lukova današnja predstava je bila podobna tistim v načinu MyCareer. Kot na video igrici."

Oglasil se je tudi bivši Maverick Kristaps Porzingis, ki se ni mogel načuditi predstavi svojega bivšega soigralca. "60/20/10? Pa ta človek ni normalen," je sporočil Latvijec, medtem ko je legendarni Španec Pau Gasol mnenja, da je bila Lukova predstava "nerealna" ter da ima vso njegovo spoštovanje. Veliki Dončićev rival Trae Young pa je komentiral, da je to bila še ena predstava, ko se je Luka preprosto zabaval na igrišču.

Tudi Kyle Kuzma, ki je ob Lukovem prihodu v ligo veljal za velikega navdušenca nad Traejom Youngom in Dončićevega kritika, tokrat ni mogel ignorirati izjemne predstave Slovenca. "60/21/10 je noro!" je sporočil Kuzma, medtem ko je bil še bolj očaran drugi dežurni Dončićev kritik, Kendrick Perkins.

"Igral sem s številnimi člani hiše slavnih ter bil priča mnogim nepozabnim predstavam... Toda to, kar sem ravnokar videl s strani Luke Dončića, je bila ena izmed najboljših predstav, kar sem jih videl v celem svojem presnetem življenju," je sporočil Perkins.

Nad predstavo svojega nekdanjega soigralca je bil navdušen tudi še en nekdanji Maverick Isaiah Thomas, ki je v času pandemije koronavirusa nekaj časa nosil dres Dallasa. "O moj bog, kako Luka kuha te pobe!" je komentiral bivši Maverick, oglasil pa se je tudi en sedanji član Dallasa. "Niti enkrat si več ne želim slišati, da ni med prvimi tremi kandidati za naziv MVP!" je sporočil Theo Pinson.

Komentarjev 1
  • jakec1575 15:13 28.december 2022.

    Fant pise svetovno in nba zgodovino. In na koncu kariere bi rad kmetoval v sloveniji. Ko bi padel prstan. Ampak to je bolj stvar inteligence fransize. Lastnikov in sportnih direktorjev. En clovek ne more dobiti prstana. Ekipa

Sorodne novice